Skocz do zawartości

P-51B Mustang 1:72 Revell

4slonie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę do Was z prośbą o pomoc. Na warsztat rzucam model P-51 B Mustang firmy Revell, w skali 1:72. Może w przeciągu tygodnia zamieszczę zdjęcia z przebiegu budowy, ale nie obiecuję. Na chwilę obecną chcę się Was poradzić w jaki sposób wykonać malowanie. Model jest na etapie gotowy do położenia podkładu. Docelowo ma być oliwkowy z szarym spodem. Na chwilę obecną proszę o poradę odnośnie przygotowania modelu przed położeniem farby bazowej. Chcę zrobić obicia w taki sposób, miejscami pomalować go farbą koloru aluminium, na to lakier bezbarwny i sól (później kolor bazowy). Czy zrobić to właśnie tak czy jakoś inaczej? Czekam na wasze rady. Na dole zdjęcia jeszcze sprzed położenia podkładu.

237b4b009429e6a8gen.jpg?t=1499109319

996e799abcbcb735gen.jpg?t=1499109275

Edytowane przez Gość

.... Dwa model robię szybciej niż jeden.......

to może być trochę złudne ktoś kiedyś powiedział "to nie prawda że żonaci żyją dłużej niż kawalerowie - tak się im tylko wydaje"

.... Dwa model robię szybciej niż jeden.......

to może być trochę złudne ktoś kiedyś powiedział "to nie prawda że żonaci żyją dłużej niż kawalerowie - tak się im tylko wydaje"

Szpachla schnie tak samo długo na jednym modelu jak i na drugim, gdy na jednym schnie obrabiam ją na drugim. Przygotowanie malowania np na aluminiowo pod zadrapania czy pre-shading i malowanie drobnych elementów typu koła, śmigła, wnętrze itp robię tylko raz. Tak samo z malowaniem wnętrza, nakładaniem lakieru. Niektóre zabiegi pod różne modele są takie same, to skraca czas. Takie 2+2=3 Myślę, że w skali 1:72 śmiało można sobie na to pozwolić.

... A później kompinuje czy część X jest do modelu A, a część Y do modelu B czy na odwyrtkę... Nie, dziękuję postoję. Wole po swojemu świńskim truchtem robić jeden, później drugi.

No, ale Twoje małpy - Twój cyrk.

e tam ja się z kolegą 4slonie generalnie zgadzam insza inszość to czy to jest faktycznie szybciej - u mnie bardziej chodzi o wenę - obecnie np lepie jednocześnie ok 6 modeli

... A później kompinuje czy część X jest do modelu A, a część Y do modelu B czy na odwyrtkę... Nie, dziękuję postoję. Wole po swojemu świńskim truchtem robić jeden, później drugi.

No, ale Twoje małpy - Twój cyrk.

Czasami można odróżnić po kolorze plastiku, bardziej szary, lub jak w tym przypadku zielony i szary. Ale zdradzę koledze tajemnice, używam dwóch pudełek i tam trzymam części. Na razie się sprawdza.