4slonie Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 (edited) Witam, piszę do Was z prośbą o pomoc. Na warsztat rzucam model P-51 B Mustang firmy Revell, w skali 1:72. Może w przeciągu tygodnia zamieszczę zdjęcia z przebiegu budowy, ale nie obiecuję. Na chwilę obecną chcę się Was poradzić w jaki sposób wykonać malowanie. Model jest na etapie gotowy do położenia podkładu. Docelowo ma być oliwkowy z szarym spodem. Na chwilę obecną proszę o poradę odnośnie przygotowania modelu przed położeniem farby bazowej. Chcę zrobić obicia w taki sposób, miejscami pomalować go farbą koloru aluminium, na to lakier bezbarwny i sól (później kolor bazowy). Czy zrobić to właśnie tak czy jakoś inaczej? Czekam na wasze rady. Na dole zdjęcia jeszcze sprzed położenia podkładu. Edited July 3, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted July 3, 2017 Super Moderator Share Posted July 3, 2017 Może w przeciągu tygodnia zamieszczę zdjęcia z przebiegu budowy, ale nie obiecuję. A co stoi na przeszkodzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4slonie Posted July 3, 2017 Author Share Posted July 3, 2017 Może w przeciągu tygodnia zamieszczę zdjęcia z przebiegu budowy, ale nie obiecuję. A co stoi na przeszkodzie? Czas i inne obowiązki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted July 3, 2017 Super Moderator Share Posted July 3, 2017 A to ok. Proszę popraw zdjęcia bo nic nie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombie01 Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 podobno są jakieś problemy z Photobucket Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted July 3, 2017 Super Moderator Share Posted July 3, 2017 Tak, zablokowali udostępnianie zdjęć na forum, bez uiszczenia wcześniej nie małej opłaty. A kolega 4slonie ma zdjęcia w google. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4slonie Posted July 3, 2017 Author Share Posted July 3, 2017 Spoko, zdjęcia poprawie i te z budowy też dorzucę, a jutro ruszy temat P40 z Airfixa. Dwa model robię szybciej niż jeden. A z nimi i tak walczę od lutego. Mi się nie śpieszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombie01 Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 .... Dwa model robię szybciej niż jeden....... to może być trochę złudne ktoś kiedyś powiedział "to nie prawda że żonaci żyją dłużej niż kawalerowie - tak się im tylko wydaje" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4slonie Posted July 3, 2017 Author Share Posted July 3, 2017 .... Dwa model robię szybciej niż jeden....... to może być trochę złudne ktoś kiedyś powiedział "to nie prawda że żonaci żyją dłużej niż kawalerowie - tak się im tylko wydaje" Szpachla schnie tak samo długo na jednym modelu jak i na drugim, gdy na jednym schnie obrabiam ją na drugim. Przygotowanie malowania np na aluminiowo pod zadrapania czy pre-shading i malowanie drobnych elementów typu koła, śmigła, wnętrze itp robię tylko raz. Tak samo z malowaniem wnętrza, nakładaniem lakieru. Niektóre zabiegi pod różne modele są takie same, to skraca czas. Takie 2+2=3 Myślę, że w skali 1:72 śmiało można sobie na to pozwolić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 ... A później kompinuje czy część X jest do modelu A, a część Y do modelu B czy na odwyrtkę... Nie, dziękuję postoję. Wole po swojemu świńskim truchtem robić jeden, później drugi. No, ale Twoje małpy - Twój cyrk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombie01 Posted July 4, 2017 Share Posted July 4, 2017 e tam ja się z kolegą 4slonie generalnie zgadzam insza inszość to czy to jest faktycznie szybciej - u mnie bardziej chodzi o wenę - obecnie np lepie jednocześnie ok 6 modeli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4slonie Posted July 4, 2017 Author Share Posted July 4, 2017 ... A później kompinuje czy część X jest do modelu A, a część Y do modelu B czy na odwyrtkę... Nie, dziękuję postoję. Wole po swojemu świńskim truchtem robić jeden, później drugi.No, ale Twoje małpy - Twój cyrk. Czasami można odróżnić po kolorze plastiku, bardziej szary, lub jak w tym przypadku zielony i szary. Ale zdradzę koledze tajemnice, używam dwóch pudełek i tam trzymam części. Na razie się sprawdza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts