Kvaot Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Klasa 4 - Okręty i statki Witam was serdecznie! Po namowach pewnego forumowicza stwierdziłem, że fajnie by było wystartować w konkursie, zawsze to jakaś motywacja do większego poświęcenia względem modelu Ross Jackal to typowy trawler typu side-winder. Zwodowany został w porcie w Grimsby. Samo Grimsby natomiast stanowiło swego czasu miano posiadacza jednej z największej floty rybackiej na świecie. Produkowane tam statki pływały po wielu morzach i dawały możliwość pracy wielu ludziom mieszkającym w samym mieście jak i jego okolicach. Obecnie Grimsby jest zabitą dechami dziurą, gdzie mało kto pamięta jeszcze o dawnej potędze przemysłu rybnego. Dane techniczne: Zwodowany w: 1960 Port macierzysty: Grimsby Właściciel: Ross Trawlers Ltd Długość: 39.90 m Szerokość: 8.08 m Zanurzenie: 4.24 m Pojemność brutto: 326.00 Rodzaj napędu: Śrubowy Diesel Załoga: około 19 członków załogi The 'Ross Jackal', GY 637 G. Murray Grimsby Fishing Heritage Centre Inbox: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Fajny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Ahoj Kvaot! Witaj na pokładzie! Wybrałeś sobie lekki ale bardzo ciekawy temat. Myślę że nie będziesz z nim miał wielu problemów. Sklejałem taki model w 2005 i choć malowałem go Pactrami i sprayami to miło wspominam tą zabawę. Pamiętam że udałało mi się zwaloryzować własnym sumptem windę kotwiczną ale nie mam żadnych zdjęć a do dziś została mi z niego tylko szalupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Zasiadam kibicować Kvaot - jaką masz koncepcję? będzie "nówka" / mocno styrany / czy może z "na fali" z podstawką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Pamiętam że udałało mi się zwaloryzować własnym sumptem windę kotwiczną Zapewne też będę bawił się w takową waloryzację. Ogólnie "na żywo" widzę o wiele więcej rzeczy, które muszę tutaj poprawić żeby wyglądały prawdziwiej, na pierwszy ogień zapewne pójdą bloczki lin. Zasiadam kibicować Kvaot - jaką masz koncepcję? będzie "nówka" / mocno styrany / czy może z "na fali" z podstawką ? Podobają mi się takie styrane statki, które swoje już przeżyły, zapewne będę szedł w tym kierunku, jednak postaram się nie przesadzić tak jak w swoich innych modelach Ogólnie prace idą wolnym tempem, głównie przez dużą ilość "turbonocek" czyli 12 godzinnych zmian nocnych jakie teraz mój pracodawca raczył mi wcisnąć. Kadłub w zaciskach: (mogłem pomyśleć o zrobieniu bloczków zanim wkleiłem podkład ) Wycięty właz wraz z koncepcyjnymi drzwiczkami: Waloryzacja mostka: Sklejanie nadbudówek do kupy: P.S. Najbardziej to boję się robienia relingów, szukam właśnie odpowiedniego drutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Podczyść te okna bo trochę jeszcze nierówne krawędzie.... Z takimi równymi rzędowymi oknami jest dobry patent polegający na wycięciu całego pasa i potem wklejeniu samych słupków międzyokiennych wyciętych z hipsa lub odcinków evergreena ---> wychodzi większa dokładność. Jak się potem przeszlifuje to wygląda elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Z takimi równymi rzędowymi oknami jest dobry patent polegający na wycięciu całego pasa i potem wklejeniu samych słupków międzyokiennych wyciętych z hipsa lub odcinków evergreena Spróbuję tej techniki, aczkolwiek będę musiał najprawdopodobniej w tym celu rozkleić nadbudówkę, a chloerstwo trzyma dobrze. Dorzucam parę fotek z postępu prac z bloczkami. Jak przyjdzie wypłata, to lecę po drut do casto i zamawiam pokrętła okrętowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Sierpnia 2017 Share Napisano 8 Sierpnia 2017 Ooooo! Widzę waloryzację własnym sumptem. Szacun Masz do niego jakieś "kwity" czy to raczej fantazja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2017 @Marudek wzoruję się na statku-muzeum "Ross Tiger" oraz ulepkach innych modelarzy, z oryginalnego Jackala zachowało się mało zdjęć, z czego pokładu prawie w ogóle. Edit: Czy ten kolor można uzyskać tą farbką? Boję się, że to złudzenie i walnę jakąś gafę z malowaniem rozumiem że to rodzaj minii okrętowej, jednakże vallejo chyba nie ma żadnej farbki dedykowanej bezpośrednio jako minia okrętowa. Ta wydaje mi się najbliżej tego co tam widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Aktualne postępy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Całkiem zgrabny reling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Mały update, schodki i "dynksy" ronione z hipsu, jeszcze teraz zostają robótki z windą do sieci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Wyciąg sieci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Ale super to wtszło! Te kółka są trawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Po mordędze jaką przeżyłem po robieniu ich własnoręcznie za czasów U-2540, zdecydowałem się tym razem na zestaw gotowych pokręteł od Abera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Dziwi mnie kolor lin na windzie. To były liny stalowe czy konopne. Bo ten kolor to kojarzy mi się z linami konopnymi. A obstawiałbym raczej stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 No właśnie różnie to wygląda na różnych zdjęciach. Na takim Arctic Corsair są typowo stalowe, gdzie sporo fotografii Ross Jackal i Ross Tiger sugeruje znowu liny konopne. O przemalowaniu mogę pomyśleć w każdej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 1 Września 2017 Autor Share Napisano 1 Września 2017 Małe postępy, doszły niektóre kolorki oraz mała waloryzacja dziobu. Ponadto machnąłem "drzwi" do sieci, gdyż producent nie przewidział takich rarytasów w tym modelu Kolejne apdejty pewnie niezbyt szybko, gdyż mam malowanie trochę większego kalibru niż modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Zgrabnie idą Ci te przeróbki! Graty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Fajnie, że się podoba! Gratów na pewno jeszcze przybędzie, na razie przekopuję neta w poszukiwaniu schematu olinowania i sieci, chętnie przydałaby się jakaś pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Widzę że nie odpuszczasz Model wiekowy ale pokazujesz że można z niego sporo wycisnąć Z tym bomem coś pokombinuj bo trochę słabo wygląda... tą "kokarde" bym wywalił i dał drucik... i też chyba na końcu został kawałek ramki nie zeszlifowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 12 Września 2017 Autor Share Napisano 12 Września 2017 Na razie prace idą w ślimaczym tempie z powodu przeprowadzki. Dzięki M.A.V, bom idzie pod skalpel przy najbliższej okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 ahoj ! jest jakiś postęp w stoczni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 Już miejsce pracy przygotowane, jedynie czasu mało. Zdążyłem jak na razie pomęczyć trochę nadbudówkę, zlikwidowałem te brzydkie okienka i wstawiłem słupki z polistyrenu, teraz jest trochę mniej brzydko fotki będą w swoim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 Mały update, nadbudówka na swoim miejscu czeka na bajerki oraz resztę kolorków. Ma ktoś pomysł na dobry materiał pod sieć rybacką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi