pepociufakers Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Jeden z kilku rozgrzebanych projektów dobiegł końca... McDonnell F-2H Banshee to rozwiniecie FH-1 Phantom(pierwszym amerykanskim całkowicie odrzutowym samolotpokładowy). Na Phantoma w skali 1:72 przyjdzie jeszcze trochę poczekać-Special Hobbby zapowiada wydanie go pod koniec tego roku(także będzie ciąg dalszy), za to model Banshee w 1:72 całkiem niedawno(2 lata temu) wydał Sword po raz kolejny zapełniając modelarską niszę. Banshee obok Grumman Panther stanowił pierwszą generację odrzutowców US NAVY(po krótkoseryjnych FH Phantom, F6U Pirate i FJ Fury) i intensywnie uczestniczył w wojnie w Korei. Model przedstawia samolot z jednstki VF-11 z lotniskowca CVA-33 USS Kearsage, z okresu walk w Korei między sierpniem 1952 a marcem 1953. Budowa modelu nie sprawiała większej trudności, ale nie jest to wieloseryjny model więc należy się liczyć ze zwiększonym nakładem pracy. Dodane elementy żywiczne i fototrawione podnoszą jego atrakcyjność - ale z pasowaniem paneli i fotela w kabinie pilota trzeba się trochę pobawić. Dodatkowo trochę wzbogaciłem mechanizm otwierania owiewki, dzięki temu nie wieje za bardzo nudą za fotelem pilota. Bomby pochodzą z F9F Panther Hobby Boss. Model pomalowałem Pactrą A120 czyli tytułowy Dark See Blue, czyli nudny okres w malowaniu samolotów US NAVY. Pomimo tego że w rzeczywistości samoloty te miały dość spracowaną i zniszczoną powierzchnię, nie pokusiłem się o odtworzenie jej. Z moimi zdolnościami artystycznymi mogłoby to wyjść dość karykaturalnie:), więc trening zostawiłem sobie na inny model, ja ograniczyłem się tylko do delikatnego washu za pomocą brązowej farby olejnej. Przyjemnego odbioru: Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Ten krzywo namalowany srebrny na krawędziach natarcia psuje trochę efekt. Tak poza tym to model czysto zrobiony i niepospolity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Też mam go na oku:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Na Phantoma w skali 1:72 przyjdzie jeszcze trochę poczekać-Special Hobbby zapowiada wydanie go pod koniec tego roku(także będzie ciąg dalszy), Ależ nie prawda że trzeba czekać. Jest Model MPM, którego kiedyś nawet popełnilem https://militaryminiatures.wordpress.com/the-few-the-proud/mcdonnell-fh-1-phantom/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 pepociufakers napisał(a): Na Phantoma w skali 1:72 przyjdzie jeszcze trochę poczekać-Special Hobbby zapowiada wydanie go pod koniec tego roku(także będzie ciąg dalszy), Ależ nie prawda że trzeba czekać. Jest Model MPM, którego kiedyś nawet popełnilem No jest MPM, ale on jest tak rzadkim okazem, że jak już się gdzieś pokaże to osiąga taką cenę... że w sumie nie ma co na niego czekać Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi