Skocz do zawartości

Jagdpanzer IV L/70 (V) - Dragon 6397

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam .Naszła mnie ochota na bardziej ambitny projekt a mianowicie Jagdpanzer IV L/70 (V) najpóźniejszej z możliwych konfiguracji

Model dragona jest dobry ale bez kilku poprawek się nie obejdzie by zbudować pojazd z ostatniej serii produkcyjnej .

Ostatnia seria Jagdpanzerów róźniła się wieloma szczegółami:

- na przednich włazach inspekcyjnych nie było już otworów wentylacyjnych - zamiast nich były po prostu uchwyty.

- podpora pod lufę była lita bez otworu ulgowego

- dach nadbudówki różnił się dość istotnie - prowadnice do ruchomej osłony celownika składały się z wielu przykręconych elementów, a nie jak zaproponował producent z podłużnych przyspawanych prowadnic

- pojawiły się także trzy pilzneny ( nie wiem czy dobrze określiłem )do stabilizowania trójnoga lornety nożycowej;

-wokół włazów pojawiły się śruby

-pojawiły się pilzneny do ustawiania dwu tonowego dźwigu;

- zmieniono minimalnie podstawę naciągu gąsienic

- zrezygnowana z dospawywania dodatkowych elementów poszerzających listwę nad naciągiem gąsienic

- wiele pojazdów miało instalowane "kolanka" na rurach wydechowych

- niektóre pojazdy miały odlewane koło napinające

- nieliczne pojazdy nie miały w ogóle instalowanych dodatkowych bocznych osłon przedziału silnika

- niektóre pojazdy miały założony najpóźniejszy model gąsienic

Do budowy modelu wykorzystałem

- Dragon 6397

- konwersję od Paperpanzer na finalną wersję PPP35010 Jagdpanzer IV (V) final conversion

-PanzerArt Re35-082 Mantlets with cast marks for Jagdpanzer IV L/l/70 , oraz podstawę anteny i gaśnicę

- Friulmodel ATL-28

- Aber 38082

- ruchome podwoźe z Tristara

Brakuje jeszcze kilku elementów dojdą po malowaniu

DSCN0033.JPG

DSCN0034.JPG

DSCN0035.JPG

DSCN0036.JPG

DSCN0037.JPG

DSCN0038.JPG

DSCN0039.JPG

DSCN0040.JPG