Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, prezentuje warsztat modelu stukasa. Model ten oraz drugi jaki prowadzę (ju-88) jest moim powrotem po ponad 10 latach do klejenia. Jako że wcześniej mistrzem modelarstwa nie byłem tak teraz zabrałem się na poważnie wpierw kompletując materiały i narzędzia przynajmniej te podstawowe. Model jest nieco już na średniozaawansowanym poziomie, starając się od początku zachowywać właściwy schemat wykonywania modelu i w miarę możliwości jak najlepszą technikę obróbki jak i malowania. Oczywiście nie udało się uniknąć błędów ale z założenia miał to być trening i nabycie wprawy przed jakimś poważniejszym wykonaniem.

Stukas wynokuję tylkoz elementów z pudła. Są dwie wersje (z silnikiem lub z zabudowanym silnikiem) wybrałem tą z zabudowanym silnikiem w malowaniu z 1940 r.

Obecny etap wygląda tak:

ibBDDsQ.jpg

MCgAs3z.jpg

5GjOZmV.jpg

PRP39NF.jpg

KGhpGjU.jpg

1fsKQrC.jpg

eFguDOp.jpg

ZwXA4eZ.jpg

Z góry dziękuję za sugestie i rady

Edytowane przez Gość
Napisano

Zwaloryzuj środek, bo smutno wygląda, a sztukas a ile mnie pamięć nie myli ma dość dużo przeszklenia

pozdrawiam cieplutko.

Napisano

1. kup papier ścierny, pilniki i szpachle. I używaj ich. spiona na chłodnicy jest straszna.

Napisano

1. Racja, też mi czegoś brakowało w środku, postaram się jakieś pasy dorobić, troszkę więcej detali dodać dojdzie jeszcze uzbrojenie pokładowe.

2. Papier jest, pilnik też. Co do szpachli to też aczkolwiek zadowolony jestem z niej średnio - Wamodu - trochę za gęsta i za szybko schnie, przynajmniej tak mi się wydaje. Obudowa chłodnicy tez mi spokoju nie dawała.

Dzięki za rady.

Napisano

Szpachla Wamodu jest beznadziejna i rzeczywiście szybko schnie. Zainwestuj w szpachle Tamiya białą. Nie wysycha tak szybko, lepiej się nakłada. Sam zobaczysz różnicę jak kupisz i użyjesz.