Smad Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Witam, problem mam ze skrzydłem. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ? Po prawej stronie skrzydła https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/be8745d1f053ae81 (wstawiam linka bo nie widać zdjęcia) Drugie pytanie, na skrzydle troche mam kleju wyschniętego ( Poly Cement firmy Humbrol) jak moge pozbyc się tego kleju nie zdrapując? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenevil Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Próbowałeś to po prostu zaszpachlować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smad Napisano 14 Września 2017 Autor Share Napisano 14 Września 2017 Nie mam nic aktualnie by zaszpachlować...Oprócz szpachli jakiś inny pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Samo szpachlowanie wiele tu nie da. Jedyne sensowne i stosunkowo łatwe rozwiązanie to docięcie kawałka polistyrenu o odpowiedniej grubości i wklejenie w ten ubytek. Jak mocno zaschnie, wtedy można zaszpachlować żeby była równa powierzchnia. Prosta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smad Napisano 14 Września 2017 Autor Share Napisano 14 Września 2017 Solo , cieżka sprawa dla nowicjusza. A masz jakiś może pomysł na klej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Wszystko co w miarę szybko złapie polistyren i zwiąże ze skrzydłem. Ja takie rzeczy robię Tamiya Extra Thin Cementem, choć akurat do takich zadań nie jest on najlepszy. Radziłbym więc jakimś (najlepiej żelem) klejem cyjanoakrylowym. Ważne tylko żeby dociąć w miarę zbliżony kształt do kształtu ubytku, żeby w miarę łatwo wsadzić i skleić. Możesz ewentualnie poprawić kształt tego ubytku na np. prostokątny, wtedy dużo łatwiej dotniesz potrzebny kawałek polistyrenu. To naprawdę robota jest na 5 minut, a potem szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smad Napisano 14 Września 2017 Autor Share Napisano 14 Września 2017 Zrobię ale to już nie dszisiaj. Jeszcze jedna rzecz mi została do zrobienia i na dziś starczy. Nie wiem co zrobić z klejem który mam na skrzydle wyschnięty :/ przy sklejaniu skrzydeł troche mi się skrzydło upaprało klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Zeskrobać delikatnie nożykiem co się da, resztę zeszlifować papierem ściernym - tutaj też nie ma co kombinować za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 zaszpachluj, i nie gadaj, że nie masz szpachli. KUP wamodowską i zmieszaj z CA. szybciej wyschnie. Dużo szybciej. I nie dziękuj, choć rada jest naprawdę dobra. ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Solo , cieżka sprawa dla nowicjusza. A masz jakiś może pomysł na klej ? Kupiłeś model, nie masz szpachli, nie masz kleju? Podstawowa chemia modelarza. Tak jak koledzy piszą, wyciąć kawałek ramki oszlifować, dokleić klejem, odczekać przeszlifować i koniec pieśni. Jeżeli nie masz papieru ściernego lub iglaka to nikt tu już nie pomoże :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi