chris1979 Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Witajcie, Oto zakładam mój pierwszy warsztat, lecz przy tym małym zestawie to raczej będzie warsztacik Pierw inbox (jak już widzicie zacząłem wiercić bulaje i się pomyliłem ale do tego zaraz) Tutaj zbliżone zdjęcie kadłuba. Te zaznaczone bulaje na żadnym zdjęciu jak i na opakowaniu nie mogłem znaleźć. Zaszpachlowałem znowu wywiercone dziurki (tych też nigdzie nie znalazłem) i te zaznaczone chyba też zaszpachlować? Co myślicie Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Dziurki zaszpachlowałem Przed I po A tak w ogóle to czym sie ORP Metalowiec i Hiddensee różnią? Bo na zdjeciach nic nie mogę znaleźć. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Z tym "maskowaniem" to zaszalałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Z tym "maskowaniem" to zaszalałeś Wolę poszaleć niż zapaprać cały kadłub. Już tam byłem zresztą byle jaka taśma a nie tamiya, to można Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Kadłub sklejony i zeszlifowany Do Szpachlowania uźywam Plasto z Revella a do małych szparek i dziurek Vallejo Plastic Putty. Wole w sumie produkt Vallejo ale sie mocno skurcza przy większych dziurach i szparach. Teraz dalej z pokładem Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Pokład przyklejony. A bo tak fajnie było to znowu maskowanie, szpachlowanie i szlifowanie Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 17 Września 2017 Z tym maskowaniem to jednak dałbyś sobie spokój.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Z tym maskowaniem to jednak dałbyś sobie spokój.... Tudzież z tą akrylową szpachlówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Z tym maskowaniem to jednak dałbyś sobie spokój.... No ale te szpary między pokładem i kadłubem mi się nie podobają. A jak nie zamaskuje to cały kadłub zapaprany.. Tudzież z tą akrylową szpachlówką Wolę tą niż te paskudztwo od Revella... Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Wolę tą niż te paskudztwo od Revella... Tej od Revella nie znam, ale jest jeszcze kilka innych firm, których szpachlówki (nie akrylowe), nie wykruszają się po miesiącu i nie zapadają po malowaniu. Przemyśl sprawę, bo się możesz mocno rozczarować a i twojego czasu szkoda. Ta szpachlówka i jej specyficzne "zalety" były już przedmiotem niejednego wątku, na niejednym forum. Sam też odpaliłem jeden z nich jakieś dwa lata temu. Generalna konstatacja była taka, żeby omijać szerokim łukiem, ewentualnie używać do bardzo małych ubytków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Z tym maskowaniem to jednak dałbyś sobie spokój.... No ale te szpary między pokładem i kadłubem mi się nie podobają. A jak nie zamaskuje to cały kadłub zapaprany.. Oj, więcej wiary w siebie.... Cytuj:Tudzież z tą akrylową szpachlówką Wolę tą niż te paskudztwo od Revella... Proponuję tę: używam i polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Z tym maskowaniem to jednak dałbyś sobie spokój.... No ale te szpary między pokładem i kadłubem mi się nie podobają. A jak nie zamaskuje to cały kadłub zapaprany.. Oj, więcej wiary w siebie.... Cytuj:Tudzież z tą akrylową szpachlówką Wolę tą niż te paskudztwo od Revella... Proponuję tę: używam i polecam... A jakie zalety ma w porównaniu do szpachlówek modelarskich i gdzie ją kupujesz? Znalazłem w Niemczech tylko jedno źródło, 15€ z przesyłką ale jak się opłaca to bym wypróbował. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Zalety: - stosunkowo szybko schnie (ok 30 minut) - bardzo łatwa do obróbki szlifowaniem - przy obrabianiu nie kruszy się Skorzystałem kiedyś ze szpachli Humbrola, Tamiya tez mnie nie powaliła a ta spisuje się wyśmienicie. Kupiłem chyba w jakimś motoryzacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Zalety: - stosunkowo szybko schnie (ok 30 minut) - bardzo łatwa do obróbki szlifowaniem - przy obrabianiu nie kruszy się Skorzystałem kiedyś ze szpachli Humbrola, Tamiya tez mnie nie powaliła a ta spisuje się wyśmienicie. Kupiłem chyba w jakimś motoryzacyjnym. Ok, wypróbuje Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Na Allegro 29 zł...http://allegro.pl/motip-szpachla-szpachlowka-200g-wykonczeniowa-i6952001191.html?reco_id=d800b69e-9c88-11e7-8d19-246e964e2830&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product Dzięki. Tarantulka gotowan do pierwszej warstwy farby: I po malowaniu: Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Ładny wybrałeś modelik Dawaj tylko większy zoom na fotkach bo mało widać.... Rozważ wywalenie tych maszcików na rufie i dziobie bo te co teraz masz to przy tej skali wyglądają jak rury fi300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Ładny wybrałeś modelik Dawaj tylko większy zoom na fotkach bo mało widać.... Rozważ wywalenie tych maszcików na rufie i dziobie bo te co teraz masz to przy tej skali wyglądają jak rury fi300 Dzięki. Masz racje, zmenie je. Zrobie nowe z ciekiego druta Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Witajcie, dalsze prace nad tarantulką zrealizowane: teraz musze wszystkie detale na pokładzie pomalować pęzlem. Mam nadzieje źe wyjdzie. @M.A.V: Jak to mam zrobić z tym zoomem? Chyba źe tak wystarcza Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Coś tą przednią nadbudówkę niedokładnie spasowałeś na sucho - szpary są Druga sprawa to chyba na AK-176 masz jamy skurczowe do zaszpachlowania. W oryginale nie było takich wklęśnięć tych gabarytów: Ostatnia sprawa, chyba najważniejsza = mam wrażenie że za grubą farbę ładujesz. Jak rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Coś tą przednią nadbudówkę niedokładnie spasowałeś na sucho - szpary są Druga sprawa to chyba na AK-176 masz jamy skurczowe do zaszpachlowania. W oryginale nie było takich wklęśnięć tych gabarytów: Ostatnia sprawa, chyba najważniejsza = mam wrażenie że za grubą farbę ładujesz. Jak rozcieńczasz? Dzięki za zdjęcie, jutro spróbuję jeszcze to zaszpachlować. Te szpary mi też się nie podobają. Farbę rozcieńczam tak żeby była mniej więcej płynna jak mleko. Dzięki za pomoc. przy następnym modelu nie będę powtarzał błędów Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Jak to przy następnym ? tego porządnie ogarnij - jeszcze spokojnie da się go uratować 1) odlep tą przednią nadbudówkę - z taką szparą łatwo odejdzie 2) wyszpachluj i spasuj żeby nie było szpar 3) rozważ wsadzenie wszystkie go kreta i pomalowanie jeszcze raz (cieniutka warstwa i 2 razy malujesz) - na razie słabo to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Jak to przy następnym ? tego porządnie ogarnij - jeszcze spokojnie da się go uratować 1) odlep tą przednią nadbudówkę - z taką szparą łatwo odejdzie 2) wyszpachluj i spasuj żeby nie było szpar 3) rozważ wsadzenie wszystkie go kreta i pomalowanie jeszcze raz (cieniutka warstwa i 2 razy malujesz) - na razie słabo to wygląda Przekonałeś mnie. Ale będę musiał chyba pierw farbę zmyć? Jak to najlepiej zrobić? Albo bez? To jest emaila Revella.. po tym będę używał akrylowe. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Wrzuć go do Dot 3 i będzie po kłopocie, choć szpachla też wypadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Kurcze tutaj nigdzie nie maja dot 3 tylko dot 4. Mozna uzyc white spirit? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Dot 4 też można, torpedę w u- boocie 3 razy zmywałem Faktem jest że była ameliniowa..... zrób test, wrzuć kawałek ramki na noc i zobacz co się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi