Martin Fluppe Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Klasa 6 - Figurki i Popiersia Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Cześć, jestem Martin Fluppe i przystępuję do konkursu z zestawem figurkowym firmy Verlinden. Ze względu na to, że jednym z moich obszarów zainteresowania jest Wojna Secesyjna, przedstawię scenę z bitwy pod Antietam, która miała miejsce 17 września 1862 roku (czyli na jesieni). Bitwa ta uważana jest za przełomowy moment w wojnie, bowiem od tej pory – mimo szeregu dalszych wygranych starć – przewaga południowców zaczęła się wyraźnie zmniejszać, co ostatecznie doprowadziło do zwycięstwa Unii w dwa i pół roku później. Zainteresowanych historią odsyłam do pobuszowania w necie. Przepisowy inbox: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Siemasz. Lubię ten okres. Będę oglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Niszowa tematyka - to lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 13 Października 2017 Autor Share Napisano 13 Października 2017 Niewielki postęp prac, z pomocą przyszedł Green Stuff: - udoskonalony wierzch kapelutka - na nowo ulepiony ubytek na manierce - połatane dziury przy łączeniu figurki w pasie oraz przy ramieniu Najwięcej kłopotów przy pracy dostarczył mi termos - przy nawiercaniu otworów pod pałąk złamałem jedno "ucho" - po ulepieniu z greenstufu - złamałem je znowu, a potem jeszcze raz. W końcu zrobiłem je z polistyrenu i zalałem CA. Po wyszlifowaniu i nawierceniu urwałem je jeszcze raz, ale jakoś udało się przykleić. Podczas tej walki zeszlifowałem jeden z nitów, ale udało się go zastąpić wyrobem firmy RB model. CDbmN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 Pięknie wyrzeźbione. Czekam na więcej! JPżCDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 19 Października 2017 Autor Share Napisano 19 Października 2017 Nadal walczę z materią: Jednocześnie zgłębiam temat kolorystyki mundurów. Z pomocą przyszedł mi kolega Rafał z GRH 14th Louisiana Infantry Regiment, który nawet pozwolił wykorzystać zdjęcie z rekonstrukcji bitwy pod Antietam, która odbyła się w Giżynie. Leżący strzelec będzie malowany właśnie jak typ w meloniku, a klęczącemu wymaluję koszulę w czerwoną kratę. Mam nadzieję, że następne zdjęcia już wstawię bardziej kolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 Powoli do przodu..jutro kolejne fotki, a oglądając wczoraj film "Generałowie" ( Gods and Generals ) wpadłem na fajny pomysł..jako że historycznie bitwa rozegrała się na polu kukurydzy ( stąd jest zwaa też w tekstach "Bitwą kukurydzianą ), na podstawce umieszczę zrobione od podstaw połamane kukurydze ;))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Świetny pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 działam z podstawką: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Klasyczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 10 Listopada 2017 Autor Share Napisano 10 Listopada 2017 Klasyczne? To źle czy dobrze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 Bardzo się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Dziś odpoczynek od siedzenia w warsztacie ;))) ale w zamian koledzy modelarze zapodaję link do frgmentu filmu "Generałowie" i pokazanej właśnie bitwy pod Antietam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Rozpowszechnienie broni maszynowej znacząco wyeliminowała turowość rozgrywki na polu bitwy. Tracę nerwy jak oglądam takie filmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi