Martin Fluppe Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Klasa 6 - Figurki i Popiersia Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Cześć, jestem Martin Fluppe i przystępuję do konkursu z zestawem figurkowym firmy Verlinden. Ze względu na to, że jednym z moich obszarów zainteresowania jest Wojna Secesyjna, przedstawię scenę z bitwy pod Antietam, która miała miejsce 17 września 1862 roku (czyli na jesieni). Bitwa ta uważana jest za przełomowy moment w wojnie, bowiem od tej pory – mimo szeregu dalszych wygranych starć – przewaga południowców zaczęła się wyraźnie zmniejszać, co ostatecznie doprowadziło do zwycięstwa Unii w dwa i pół roku później. Zainteresowanych historią odsyłam do pobuszowania w necie. Przepisowy inbox: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Siemasz. Lubię ten okres. Będę oglądał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Niszowa tematyka - to lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Fluppe Posted October 13, 2017 Author Share Posted October 13, 2017 Niewielki postęp prac, z pomocą przyszedł Green Stuff: - udoskonalony wierzch kapelutka - na nowo ulepiony ubytek na manierce - połatane dziury przy łączeniu figurki w pasie oraz przy ramieniu Najwięcej kłopotów przy pracy dostarczył mi termos - przy nawiercaniu otworów pod pałąk złamałem jedno "ucho" - po ulepieniu z greenstufu - złamałem je znowu, a potem jeszcze raz. W końcu zrobiłem je z polistyrenu i zalałem CA. Po wyszlifowaniu i nawierceniu urwałem je jeszcze raz, ale jakoś udało się przykleić. Podczas tej walki zeszlifowałem jeden z nitów, ale udało się go zastąpić wyrobem firmy RB model. CDbmN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Pięknie wyrzeźbione. Czekam na więcej! JPżCDN. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Fluppe Posted October 19, 2017 Author Share Posted October 19, 2017 Nadal walczę z materią: Jednocześnie zgłębiam temat kolorystyki mundurów. Z pomocą przyszedł mi kolega Rafał z GRH 14th Louisiana Infantry Regiment, który nawet pozwolił wykorzystać zdjęcie z rekonstrukcji bitwy pod Antietam, która odbyła się w Giżynie. Leżący strzelec będzie malowany właśnie jak typ w meloniku, a klęczącemu wymaluję koszulę w czerwoną kratę. Mam nadzieję, że następne zdjęcia już wstawię bardziej kolorowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Fluppe Posted October 25, 2017 Author Share Posted October 25, 2017 Powoli do przodu..jutro kolejne fotki, a oglądając wczoraj film "Generałowie" ( Gods and Generals ) wpadłem na fajny pomysł..jako że historycznie bitwa rozegrała się na polu kukurydzy ( stąd jest zwaa też w tekstach "Bitwą kukurydzianą ), na podstawce umieszczę zrobione od podstaw połamane kukurydze ;))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW-2 Posted October 26, 2017 Share Posted October 26, 2017 Świetny pomysł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Fluppe Posted November 9, 2017 Author Share Posted November 9, 2017 działam z podstawką: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted November 9, 2017 Share Posted November 9, 2017 Klasyczne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Fluppe Posted November 10, 2017 Author Share Posted November 10, 2017 Klasyczne? To źle czy dobrze??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 Bardzo się podoba! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Fluppe Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Dziś odpoczynek od siedzenia w warsztacie ;))) ale w zamian koledzy modelarze zapodaję link do frgmentu filmu "Generałowie" i pokazanej właśnie bitwy pod Antietam ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Rozpowszechnienie broni maszynowej znacząco wyeliminowała turowość rozgrywki na polu bitwy. Tracę nerwy jak oglądam takie filmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts