skikut Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Niestety Takom nie daje możliwości wykonania ich otwartych, cała obudowa KMów jest razem z przednią płyta. Gdybym o tym wiedział wcześniej mógł by tam wywiercić otwory, teraz już tego nie zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Skikut- ale Twoja reakcja i tak była cudowna W M3 zawsze podobało mi się opancerzenie przedniej osi...taki dziwny fetysz Fajna fakturę stali udało sie osiągnąć. Obserwuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Mam pytanie czy gąsienice T51 będą pasować do lee? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Mam pytanie czy gąsienice T51 będą pasować do lee? Generalnie - tak, ale... Jeśli robisz model "redukcyjny" w ścisłym oparciu o posiadane zdjęcie, to M3 mógł jeździć na kilku rodzajach gąsienic - w tym oczywiście i na T51. Kilka postów wyżej jest muzealne zdjęcie M3 - tam ma gąsienice T49. Pytanie więc - w jakim malowaniu i czy wg jakiegoś zdjęcia robisz swój model ? Drugie pytanie - czy chcesz sobie utrudnić (i przy okazji zwiększyć budżet na zakup innych gąsienic) czy ułatwić budowę modelu (wykorzystując ile się da z zestawu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 raczej uławić bo niestety w gąskach takoma są nadlewki które po oczyszczeniu mogą zamazać detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Rozumiem, że nie chcesz używać zestawowych gąsienic ? I nadal pozostaje pytanie co do malowania... Zdecydowałeś już jaki ma być ? Bo to może rozwiązać problem typu gąsienic. Procedura jest taka : 1. ustalamy jaki ma być typ gąsienic - na podstawie zdjęcia oryginału, przeczucia lub widzimisię, 2. sprawdzamy jakie są dostępne na rynku (ogniwka łatwoskładalne, ogniwka trudnoskładalne, taśmy etc.) 3. dokonujemy wyboru a w konsekwencji zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 martinello dzięki ale dość dobrze wiem jak to wygląda:) bo do większości modeli w szafie mam węgierki niestety T51 z ów firmy sa... tak czy siak znalazłem na necie z Bronco i gdybam bo jeszcze się bije czy nie powalczyć z zestawowymi oraz tym jaki typ wybrać czy T51 cz T49. Malowanie tu ciągle siębiję jeśli chodzi o ruska a 2nd batalion z odwróconymi gwiazdami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 I koniec klejenia, niebawem zabawa farbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bojar Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Czołem, na Armoramie ktoś dłubie Granta. Dość ciekawy warsztat ale dla Ciebie to chyba musztarda po obiedzie niemniej można chyba popatrzeć http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=262599 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Bojar - Praktycznie tak dziś czołg dostał podkład, a we wtorek mają przyjść farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 Trochę czasu upłynęło ale i postęp jest. Całość malowana zestawem Mr Hobby Modulation Set Olive Drab A dziś jak dziecko pozwoli to wyciągnę detale pędzelkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Jest gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Fajny. Mam nadzieję, że dokładnie opiszesz następne kroki w malowaniu i brudzeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Malowanie interesujące, ale tej anteny to chyba nie zostawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Malowanie interesujące, ale tej anteny to chyba nie zostawisz? Zostawię tylko ją wyprostuję i skrócę - to drut Fajny.Mam nadzieję, że dokładnie opiszesz następne kroki w malowaniu i brudzeniu... Postaram się, ale nie obiecuje bo maluję i kleję w przerwach od dziecka W malowaniu coś się dzieje. Jest warte zainteresowania. Zobaczymy jak będzie dalej, czy nie zniknie przy całej reszcie i czy nie okaże się zbyt jednolite. No trochę je wczoraj poprawiłem bo mi się nie podobały mi się płyty silnikowe, plus pocieniowałem pewne rzeczy bardziej, foty wrzucę jak wrócę z pracy... Jest gitara dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 A jaki ma być docelowo ? Wybrałeś już ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 A jaki ma być docelowo ?Wybrałeś już ? Amerykańskie czerwone gwiazdy Parę fotek które obiecałem po poprawieniu malowania i wyciągnięciu detali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 Ja bym bardziej rozjaśnił. Zmyje Ci się to po późniejszych zabiegach. Tak patrzyłem ma model z rana i obawiam się, ze możesz mieć rację zwłaszcza płyta górna i wieża mi sie wydają za ciemne i za jednolite. Napewno to trza zmienić, zastanawiam się tylko czy nie pobawić się i nie dodać przy tym techniki z samolotów dotyczącej salt weteringu czy jak tam zwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 26 Października 2017 Autor Share Napisano 26 Października 2017 Zabieg przewidziany na 30 min zajął mi 2h... a i tak przy włazie na górnej płycie będę chciał go poprawić ehh nie ma końca poprawkom najpierw woda i sól Potem pryskanie mocno rozcieńczonym ciemnym zielonym, następnie zmycie soli ponowne poryciemodelu psikanie groszokowym i tak dalej aż do uzyskania zadowolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Wygląda obiecująco. Sypałeś sól przed każdym malowaniem ? Ile tych kolorów dałeś i jakich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 26 Października 2017 Autor Share Napisano 26 Października 2017 Wygląda obiecująco.Sypałeś sól przed każdym malowaniem ? Ile tych kolorów dałeś i jakich ? Po malowaniu ala modulacja widocznym wcześniej posypałem sól i naniosłem mocno rozcieńczony CM03 OD SHADOW. Po 15 min kąpiel modelu suszenie i naniesienie soli a następnie pryśniecie CM01 OD HIGHLIGHT 1 i tak do uzyskania zadowalającego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisher Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Bardzo podoba mi się ten efekt, mógłbyś dokładnie rozpisać jak to zrobiłeś? Na co się ta sol trzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 A mnie zastanawia, czy się farbą nie zniszczyła od moczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Efekt ciekawy, ale za dużo zabawy z tą solą. Podobny efekt uzyskasz malując techniką popularną u lotników, czyli tzw. meandrami. Pod kątem prostym do płaskich powierzchni malujesz plamkami każdym kolorem który używasz do modulacji. Efekt możesz zobaczyć na moim SU-100 który się nie doczekał galerii. Możesz podesłać link bo nie mogę odnaleźć tego wątku a chętnie zobaczę jak co to za technika i jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=57779 Warsztat słaby, bo większość malowania była wykonana w ciągu jednego weekendu. Ale na jednym zdjęciu ładnie widać efekt. Generalnie malujesz plamkami, rozjaśniasz używając każdego koloru jaki idzie na płaszczyzny pionowe, tylko że inaczej nakładasz. Już widzę o co chodzi, jednak takie drobne plamki jak u mnie nie są osiągalne Twoja metodą... Czyli pozostaje woda, sól, suszarka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi