Headhunter88 Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 Hej, poniżej zawartość pudła mojego nowego projektu-UH-1D z Italeri. Helikopter chcę wykonać w barwach US Army (malowanie z pudełka), przy założeniu będzie to mocno używany egzemplarz podczas trwania konfliktu w Południowo-Wschodniej Azji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 No ten to już jest ładniejszy "prosto z pudełka" od tamtego. Poprawili przednią szybę! Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted November 4, 2017 Author Share Posted November 4, 2017 Hej, a Ty zapomniałeś się pochwalić, że w swoim Wirtualnym Muzeum zamieścileś kompletny poradnik jak rzeczony model można nie tylko wykonać, ale przede wszystkim wzbogacić. Dobraaa ściąga :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Myślałem, że to jest oczywiste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eldiabllo Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Powodzenia życzę, ja go już mam w kolekcji warsztat jakby co http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=56169 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted November 6, 2017 Author Share Posted November 6, 2017 Wiem, na Twojej dioramce mam zamiar się trochę wzorować od kilku dobrych miesięcy już : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted November 12, 2017 Author Share Posted November 12, 2017 Kabina ukończona. Powiem nieskromnie od siebie tylko tyle, że wyszło mi w niej wszystko co planowałem: najpierw preshading na podłodze, ogólne malowanie i brudzenie zarówno farbami olejnymi, jak też i pigmentami. Zdjęcia poniżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted November 12, 2017 Share Posted November 12, 2017 Cześć! Wygląda dobrze - zwłaszcza podłoga mi się podoba. Jeśli chodzi o to wygłuszenie na ścianach, to tam by się przydał jeszcze czarny wash. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eldiabllo Posted November 13, 2017 Share Posted November 13, 2017 A niezdarzylem odpowiedzieć na twoje pytanie, pasy już masz . Ogólnie fajnie wychodzi, cieszę się że mój też ci się podobał chociaż nie był dokładnie taki jak chciałem. Uważaj przy szybach . Mam teraz na warsztacie UH 1c czeka na malowanie, narazie byłem zajęty Dakota C 47. Trzymam kciuki i czekam na kolejne zdjęcia hueya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted December 13, 2017 Author Share Posted December 13, 2017 Lecimy dalej, już po podkładzie i o dziwo nie mam zastrzeżeń do swojej obróbki. Teraz moje pytanie brzmi, czy najpierw pomalować duża prostokątną czarną antypoślizgową powierzchnię na dachu maszyny i później ją maskować przed położeniem bazy, czy może na odwrót: najpierw baza, później maskowanie i czarny kolor?? Dla przykładu zdjęcie: https://3.bp.blogspot.com/-JeFAzhjOziE/Wbo82jE0-cI/AAAAAAACIgc/wnvgqW4sg5UWKeZwQh6pystKB6zoRQrYgCLcBGAs/s1600/Kittyhawk%2527s%2B48%2BUH-1D%2BH%2B%2BHuey%2B4.4%2B.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 Cześć! Kiedyś w końcu musiało wyjść dobrze! :-))) Jeśli chodzi o powierzchnię antypoślizgową to przede wszystkim nie czystym czarnym, tylko czymś delikatnie jaśniejszym - będzie bardziej realistycznie. W sumie to obojętnie który kolor najpierw, jak Ci będzie wygodniej maskować. Teoria mówi, że jaśniejszy kolor najpierw - ale tu, kiedy są w sumie podobnej jasności, to tak jak napisałem powyżej. To tyle na teraz - życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eldiabllo Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 no i fajniee , czekam na malowanie, widze ze szbbek niedawales jeszcze cba anawe lepiej bo akie roce niedopasowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 Hej, bardziej celem updatowania wątku niż pokazania czegoś w szczególe (niestety fotki robiłem zbyt wcześnie, a teraz mam już położone kalki) zamieszczam kilka fotek modelu z położonym lakierem bezbarwnym, a przed położeniem kalek. Niestety fotki robiłem zbyt wcześnie rano, a teraz mam już położone kalki. W tym tygodniu trochę urlopu więc powinienem przed Sylwkiem go zrobić na "sicher" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eldiabllo Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 No i fajnie, planujesz otwarty przedział transportowy? Widzę że Ty niepokusiles się na usunięcie tych małych dzwiczek z ładunkowej to pewno wolisz zamknięty zrobić? Pozdrawiam i czekam dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 o ludu TY je tam widzisz gratki za sokoli wzrok mam plan zrobić (a właściwie rękoma swojej drugiej połówki...) 2 lub 3 sesje: na pewno megaotwarty, megazamkniety i pół na pół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eldiabllo Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 o ludu TY je tam widzisz gratki za sokoli wzrok mam plan zrobić (a właściwie rękoma swojej drugiej połówki...) 2 lub 3 sesje: na pewno megaotwarty, megazamkniety i pół na pół Może nie sokoli, ale ja usunołem i tak mi się popatrzył , aczkolwiek nie mówię że musi nie być. Z tego co czytałem często je demontowali w Wietnamie żeby zwiększyć przedział desantowy A tym samym szybkość wyladunku i załadunku żołnierzy. Ja osobiście w moim najwięcej upapralem szybki, przy drugim UH 1c wydaje mi się że lepiej wyszedł, chociaż nie mnie to oceniać . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Headhunter88 Posted December 31, 2017 Author Share Posted December 31, 2017 Hej, model ukończony-galeria i krótkie podsumowanie w poniższym linku. viewtopic.php?f=64&t=60346 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts