Jump to content

1:72 Italeri UH-1D

Headhunter88
 Share

Recommended Posts

No ten to już jest ładniejszy "prosto z pudełka" od tamtego. Poprawili przednią szybę!

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Cześć!

Wygląda dobrze - zwłaszcza podłoga mi się podoba. Jeśli chodzi o to wygłuszenie na ścianach, to tam by się przydał jeszcze czarny wash. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Paweł

A niezdarzylem odpowiedzieć na twoje pytanie, pasy już masz . Ogólnie fajnie wychodzi, cieszę się że mój też ci się podobał chociaż nie był dokładnie taki jak chciałem. Uważaj przy szybach . Mam teraz na warsztacie UH 1c czeka na malowanie, narazie byłem zajęty Dakota C 47. Trzymam kciuki i czekam na kolejne zdjęcia hueya

• 1 month later...

Lecimy dalej, już po podkładzie i o dziwo nie mam zastrzeżeń do swojej obróbki.

XKkaPIy.jpg

Ag4MJil.jpg

GsCaEgh.jpg

EBSx5fH.jpg

Teraz moje pytanie brzmi, czy najpierw pomalować duża prostokątną czarną antypoślizgową powierzchnię na dachu maszyny i później ją maskować przed położeniem bazy, czy może na odwrót: najpierw baza, później maskowanie i czarny kolor?? Dla przykładu zdjęcie:

https://3.bp.blogspot.com/-JeFAzhjOziE/Wbo82jE0-cI/AAAAAAACIgc/wnvgqW4sg5UWKeZwQh6pystKB6zoRQrYgCLcBGAs/s1600/Kittyhawk%2527s%2B48%2BUH-1D%2BH%2B%2BHuey%2B4.4%2B.jpg

Cześć!

Kiedyś w końcu musiało wyjść dobrze! :-)))

Jeśli chodzi o powierzchnię antypoślizgową to przede wszystkim nie czystym czarnym, tylko czymś delikatnie jaśniejszym - będzie bardziej realistycznie. W sumie to obojętnie który kolor najpierw, jak Ci będzie wygodniej maskować. Teoria mówi, że jaśniejszy kolor najpierw - ale tu, kiedy są w sumie podobnej jasności, to tak jak napisałem powyżej.

To tyle na teraz - życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

• 2 weeks later...

Hej, bardziej celem updatowania wątku niż pokazania czegoś w szczególe (niestety fotki robiłem zbyt wcześnie, a teraz mam już położone kalki) zamieszczam kilka fotek modelu z położonym lakierem bezbarwnym, a przed położeniem kalek. Niestety fotki robiłem zbyt wcześnie rano, a teraz mam już położone kalki. W tym tygodniu trochę urlopu więc powinienem przed Sylwkiem go zrobić na "sicher"

SABTuQS.jpg

2l7TLp7.jpg

Lk1QYKx.jpg

0Ed0CrE.jpg

No i fajnie, planujesz otwarty przedział transportowy? Widzę że Ty niepokusiles się na usunięcie tych małych dzwiczek z ładunkowej to pewno wolisz zamknięty zrobić? Pozdrawiam i czekam dalej

o ludu TY je tam widzisz gratki za sokoli wzrok

mam plan zrobić (a właściwie rękoma swojej drugiej połówki...) 2 lub 3 sesje: na pewno megaotwarty, megazamkniety i pół na pół

Może nie sokoli, ale ja usunołem i tak mi się popatrzył , aczkolwiek nie mówię że musi nie być. Z tego co czytałem często je demontowali w Wietnamie żeby zwiększyć przedział desantowy A tym samym szybkość wyladunku i załadunku żołnierzy. Ja osobiście w moim najwięcej upapralem szybki, przy drugim UH 1c wydaje mi się że lepiej wyszedł, chociaż nie mnie to oceniać .

Pozdrawiam