pilot Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Jak radzicie sobie z parochami i kurzem w trakcie malowanie aerografem ? Nawet na drobnych elementach trafiają mi się różnej maści "śmieciochy" szczególnie widoczne na błyszczących elementach. Nie mam kabiny lakierniczej, maluję w piwnicy bez żadnych zabezpieczeń. Myślałem o położeniu bokiem na stole skrzynki z tworzywa i spryskanie jej wewnątrz wodą bezpośrednio przed malowaniem. Czy takie rozwiązanie coś pomoże i czy odkurz z farby nie zrobi złej roboty ? Coś ala pseudo kabina lakiernicza. Ewentualnie dodatkowo wyłożyć ją tkaniną, która nawilżona może wchłonie odkurz. Czy typowa kabina z odciągiem poprawia sprawę paprochów czy potrzebne są jeszcze jakieś czary-mary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Pierwszy problem to malowanie w piwnicy. Jak wiadomo w pownicy unosi sie sporo py£u i kurzu. Przed malowaniem porzadnie wytrzyj blat wilgotną sciereczką. Nad stanowiskiem pracy popryskaj troche wodą z atomizera. Kurz unoszacy sie w powietrzu powinien opasc. Przetrzyj raz jeszcze blat. Po malowaniu nie zostawiaj modelu nieoslonietego. Nakryj go pudelkiem plastikowym aby kurz nie opadl na swierzą farbe. Kabina lakiernicza moze pomoc, wszczegolnosci taka z odciagiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2017 Pierwszy problem to malowanie w piwnicy. Jak wiadomo w pownicy unosi sie sporo py£u i kurzu. Z którym sobie można w łatwy sposób poradzić i na czas malowania się go całkowicie pozbyć, w ten sam sposób co opisujesz. Jakiś czas malowałem w piwnicy i zastanawiam się czy sobie tam lakierni nie urządzić. Przed malowaniem wystarczy z pompowanego ręcznie spryskiwacza rozpylić w piwnicy przy samym suficie mgiełkę wody z kranu. Grawitacja załatwi sprawę. Krople opadając zbierają z powietrza paprochy, kurz i mamy czyste powietrze uwolnione od zanieczyszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4A2 Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Ja przed malowaniem modelu rozpylam aerografem wodę pod sufitem, włączam nawilżacz powietrza i myje podłogę mopem, tak aby została wilgotna (wodę na podłogę warsztatu wylewają podobno lakiernicy prawdziwych samochodów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilot Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Trochę poszperałem i wychodzi na to, że już samo tekturowe pudełko jest jakimś rozwiązaniem. Spróbuję sklecić coś z tego co znajdę pod ręką i zobaczymy jaki będzie efekt. Nie chciałbym przenosić malowania do domu bo obawiam się, że pozostali domownicy nie będą zachwyceni zapachami Możliwe, że przyszłościowo będę mógł wykorzystać do tego łazienkę, a to na pewno lepsze pomieszczenie od piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi