Dzidek1968 Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Mój jak by nie było pierwszy warsztat Z modelarstwem miałem kiedyś do czynienia ale raczej to była domowa ekspozycja na miarę ówczesnych lat komuny... braku modeli , farb , narzędzi Teraz zachciało mi się z wiekiem lat po modelować co nieco...mam całkiem dobrze zaopatrzony warsztat ( narzędzi pod dostatkiem ) z farbami i innymi specyfikami to raczej na razie nie za bogato bo nie wiem co z czym się je. Mój pierwszy model żeby sobie przypomnieć jak to było i czy jeszcze wzrok odpowiedni padło na działko 3.7 cm flak 36 firmy mało mi znanej Bronco Model plus dodatki od ABERa Miało być prosto a okazało się że model ma bardzo dużo części i do działka jest jeszcze przyczepka z wyposażeniem , ale poradziłem sobie z ta drobnica zostawiając blaszki ABERa do następnego modelu bo na 100% jeszcze do tego działka wrócę Z samego klejenia jestem zadowolony - zaopiniujcie sami ........................................................................................... I teraz zaczynają się dla mnie schody bo nadchodzi etap najmilszy czyli malowanie i postarzenie...i tu chciałbym prosić o pomoc merytoryczną co by nie było nie byle jakich znawców technik wykańczania modeli... Kolorem głównym będzie Vallejo RAL7009 ciemno szary i teraz pytanko w jakim kolorze dać podkład ? Mam dostępne na warsztacie Chaos black Citadel , Primer Vallejo German red brown RAL8012 , Primer German panzer grey RAL7021 Będzie pasować któryś z tych czy zakupić jakiś bardziej dopasowany? Edytowane 4 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Użyj Chaos Black, nie pożałujesz, dobry primer. Co do fotek, spróbuj je ułożyć tak by leciały w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 Poprawiłem wygląd zdjęć nad jakością jeszcze będę pracował - potrzeba oświetlenia z tyłu może będzie większe zainteresowanie , tak wiem.... wiem.... to nie czołg tylko działko przeciwlotnicze . Przyjdzie czas na czołgi które zalegają w szafie , są zamówione i na które mam smaka ................................................................................................................................. Up date Tak zrobiłem jak piszesz Chaos Black z puszki... wrażenia bardzo dobre ale muszę poćwiczyć bo wydaje mi się że troszkę za grubo się nałożyło ( albo to tylko moje wrażenie i jeszcze się trochę wyklaruje po tygodniu schnięcia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Dobrze wygląda, zdjęcia tak samo okej. Powodzenia z modelem, będę podglądał postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2018 Share Napisano 6 Marca 2018 Na działach się nie znam, ale za chwilę jak będzie jakiś jaśniejszy kolor to może coś będzie widać. Jeżeli chodzi o fotki to zmodyfikowano tuje sobie takie coś: A będziesz miał takie fotki (oczywiście trzeba a jeszcze podziałać z aparatem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 6 Marca 2018 Share Napisano 6 Marca 2018 Widzę, że Kolega miał chyba podobną gimnastykę jak ja, żeby na tej czarnej bryle zrobić sensowne zdjęcia, ale muszę przyznać - Tobie wyszło lepiej. Co do modelu - jest postęp, ciekaw jestem malowania. bazylms - To od góry białe to też lampa na tym stanowisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2018 Share Napisano 6 Marca 2018 Tak, lampa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 No wreszcie jakiś odzew...nie oczekiwałem żadnych achów i ochów tylko cokolwiek w temacie bo to faktycznie tylko porządne działko , następny będzie czołg obiecuję Jako że mam zamiar modelować na całego to faktycznie muszę dokupić więcej światła i spróbować zrobić dobre zdjęcia małym aparatem a jak nie to kupię po taniości jakąś lustrzankę. Następny krok to będzie malowanie a tu muszę ogarnąć sprawę aerografu i przypomnieć jak się maluje z ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Up date Sam jestem zadowolony z postępu prac... nie jest to na razie szczyt modelarskiej techniki, ale grunt że się nie zniechęcam i mam zabawę. Aerograf spoko po woli go opanuję a że mam cztery to mam co opanowywać Czytanie, próby, testowanie i dalej do przodu i kiedyś będzie super Na razie postępy bo już pomalowany , osidoluxowany i położone kalki... Co do koloru to to chyba popełniłem błąd Vallejo 71.268 RAL 6006 Feldgrau ( German Grey ) Vallejo 70.995 Antrazitgrau ( German Grey ) Malowałem tym pierwszym, ale nie wiem czy ten szary nie dotyczy koloru umundurowania Ale co tam na pierwszy raz mogę sobie to wybaczyć i następnym razem trochę poczytać a nie brać farbę jak leci... .................................................................................................................................................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Kolor zdecydowanie za ciemny, przydałoby się rozjaśnić chociaż trochę ale chyba już za późno skoro położyłeś kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Cześć, skoro miałeś tak długą przerwę... efekt jest więcej niż niezły... Najważniejsze, że skleiłeś czysto i symetrycznie. Położyłeś kalkomanie, ale nie jest to ostatnie słowo. Proponuję pokryć je jeszcze raz poprawnym kolorem. Dzięki temu model "ożyje". A kalkomanie... wiele działek nie miało żadnych oznaczeń. Spróbuj na innym kawałku plastiku lub mniej udanym modelu, jak będzie wyglądać nowy kolor. Pamiętaj, że w wypadku Panzergrau lepiej rozjaśnić go, niż malować "gotowcem"- niezależnie od producenta... Poćwicz zanim pokryjesz właściwy model. z czasem zaczniesz stosować różne techniki i "chwyty" modelarskie- no i obserwuj warsztaty Kolegów np. z tego forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Cześć Dzięki za dobre słowo i rady. Ale już nie będę nakładał więcej farby bo zaleję zupełnie detale Pobawię się jeszcze z washem i pigmentami coś tam pewnie wyjdzie na plus Obowiązkowo dorobię jakąś podstawkę i odstawię do gabloty jako pierwszy gotowy model... może i za ciemny , ale dobrze poklejony itd. Ale sobie cukruję Jestem zadowolony że jeszcze nie zapomniałem jak się klei i obrabia elementy a na resztę przyjdzie czas... 50siątkę mam w tym roku a gdzie tam emerytura... i dalej Jak ogarnę to zrobię Up date Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Up po świętach ...coś tam powoli do przodu , mnie się podoba ( mnie to mnie koniecznie wszystkim ) i motywuje do dalszych praktyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Rozjaśniłeś lekko kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi