SmokHaosu Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 HubertK, napisz jakich konkretnie farb używasz dal pojedynczych RLM. Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 Farby to Gunze hobby color (seria H) RLM 02 - H70 RLM 74 - H68 RLM 75 - H69 RLM 76 - H417 lakier matowy H20 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 Plamki zrobione Model także zagruntowany sidoluxem, jutro zabawa z kalkomaniami i może wash.... W każdym bądź razie Wrocław już za tydzień więc muszę kończyć z tym Mietkiem PYTANIE: czy przy pomocy płynów uda mi się okiełznać kalkomanie Academy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 No i jak powiedziałem tak zrobiłem Chciałem zrobić hakenkreuze ale okazało się, że te co je mam w zestawie swastyk są za duże i nie pasują :/ Interesuje to kogoś w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Mnie interesuje poprostu tylko oglądam postepy z prac nie udzielam sie bo moja wiedza jest mała na ten temat . Ale ogulnie model bardzo mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Interesuje to kogoś w ogóle? No wiesz ... Zobacz sobie na licznik wyświetleń wątku Ja na przykład tylko obserwuję , gdyż czuję się zbyt cienki w materii Bf-109 co by coś skomentować ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Mnie np. interesuje, bo mam ten modelik Italeri 1:72 i czeka w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Ok Dobrze wiedzieć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Polakierowany matem, podwozie złożone, trzeba tylko wszystko poskładać Czy podwozie jest ok? Może mi ktoś zdradzić tajemnicę poprawnego pomalowania karabinów (działek)? I czy może mi ktoś podać jaki kolor trzeba użyć do pomalowania mundurów niemieckich? Chodzi o ten szaro-niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Obecny! Powiedz mi bo mnie to zawsze zastanawia i nie wychodzi mi to za bardzo; jak udąło ci się po malowaniu nie zakryć linii podziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 23 Maja 2008 Autor Share Napisano 23 Maja 2008 Ale chodzi ci o preshanding czy o wash? Przy preshandingu nakładam delikatną warstewkę farby na linie(pomalowane wcześniej na czarno) a potem bardzo małym strumieniem maluję środki blach. Jeśli chodzi o wash to nakładam sidolux, potem czarną humbrolówke nakładam pędzlem na linie podziału blach i po prostu ścieram nadmiar farby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 HubertK konkretnie to chodzi mi jak zrobić, żeby te linie podziału były widoczne, bo tego nie ogarniam :( Powiedz mi jeszcze jak nakładasz i czym sidolux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Kiedyś widziałem taki film jak pewien pan robił preszajding. Robił to tak sprytnie, że najpierw kładł jednolity podkład na cały model. Potem malował czarne linie w miejscu gdzie mają być ostatecznie widoczne. Następnie powierzchnie pomiędzy liniami wypełniał kolorem właściwym oraz na koniec kolorem właściwym delikatnie pokrywał czarne linie, tak by został tylko ich cień należyty dla efektu końcowego. Oczywiście wszystko z psikawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 23 Maja 2008 Autor Share Napisano 23 Maja 2008 HubertK konkretnie to chodzi mi jak zrobić, żeby te linie podziału były widoczne, bo tego nie ogarniam :( Powiedz mi jeszcze jak nakładasz i czym sidolux? Z preshandingiem bywa różnie, najlepiej wychodzi pod jasny kamuflaż. Farbę trzeba nakładać bardzo słabym delikatnym strumieniem, takim, że nie kryje od razu malowanej powierzchni. I takim to strumieniem malujesz normalnie model i po kilku seriach zobaczysz ze w miejscach preshandingu utworzył się delikatny cień. Poćwicz, na pewno się uda. Sidolux nakładam aerografem. Leję go prosto z butli, ustawiam w aero strumień ok 5mm i szybkimi ruchami nakładam na model. Proponuję przetestować to gdzieś na boku żeby nie spieprzyć modelu A tak do wszystkich: Czy podwozie jest ok? Może mi ktoś zdradzić tajemnicę poprawnego pomalowania karabinów (działek)? I czy może mi ktoś podać jaki kolor trzeba użyć do pomalowania mundurów niemieckich? Chodzi o ten szaro-niebieski ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 HubertK No własnie aerkiem nałożyłem na podkład linie i potem delikatnie kolor "aluminium" i d... z tego wyszła :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 23 Maja 2008 Autor Share Napisano 23 Maja 2008 Po co Ci cienie blach przy aluminiowym kolorze?? w takim razie zrobiłbym tylko wash Tymczasem Silnik zamontowany, okablowany, nawet bezpieczniki się znalazły trzeba teraz co nie co pomalować na jakiś "kablowy" kolor, zamontować kabinę, działka, pasy i rurkę pitota (tylko muszę sie przejść po nią do apteki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Po co Ci cienie blach przy aluminiowym kolorze?? w takim razie zrobiłbym tylko wash Bo on taki "płaski wyszedł". Pokryłem go teraz lakierem, ale wyszedł mi w jednym miejscu zaciek, ale poczekam do wieczora (24h miną do tego czasu) i pojadę papierem 2000 i nałożę na to wash, może się wyrobi na tych zagłębieniach o ile lakier tego nie wypełnił za mocno :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 I czy może mi ktoś podać jaki kolor trzeba użyć do pomalowania mundurów niemieckich? Chodzi o ten szaro-niebieski Zgaduję, że chodzi o feldgrau - na liście Pactry jest A76 "German Uniform Feldgrau - Matt". Co do odpowiedników innych firm, to znalazłem Gunze Sangyo32, Vallejo modelcolor 920, Lifecolor ua 34159. A który najlepszy, to już trzeba figurkowców spytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Po co Ci cienie blach przy aluminiowym kolorze?? w takim razie zrobiłbym tylko wash Bo on taki "płaski wyszedł". Pokryłem go teraz lakierem, ale wyszedł mi w jednym miejscu zaciek, ale poczekam do wieczora (24h miną do tego czasu) i pojadę papierem 2000 i nałożę na to wash, może się wyrobi na tych zagłębieniach o ile lakier tego nie wypełnił za mocno :( Żeby nie wychodził płaski, możesz do podstawowego koloru dodawać inne odcienie metalizera i malować tym nieco innym odcieniem sąsiednie panele, oczywiście dokładnie maskując niemalowane powierzchnie. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 28 Maja 2008 Autor Share Napisano 28 Maja 2008 I czy może mi ktoś podać jaki kolor trzeba użyć do pomalowania mundurów niemieckich? Chodzi o ten szaro-niebieski Zgaduję, że chodzi o feldgrau - na liście Pactry jest A76 "German Uniform Feldgrau - Matt". Co do odpowiedników innych firm, to znalazłem Gunze Sangyo32, Vallejo modelcolor 920, Lifecolor ua 34159. A który najlepszy, to już trzeba figurkowców spytać... Vielen Dank znaczy wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Aha, jeśli chodzi o mundury luftwaffli -bo w końcu nie znam twoich planów- to zupełnie inne kolory : grafity, szaroście, czerń, skórenia, słowem bardziej metal a nie hardcore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 28 Maja 2008 Autor Share Napisano 28 Maja 2008 W zamierzeniu ma być banda faszystów oglądających 109'ke z każdej strony, i to będzie albo piechota albo stado mechaników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 No piechota niemiecka z drugiej wojny ma mundury mocno zróżnicowane, a na pewno inne niż mechanicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi