jakub476 Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 Specjalnie dla karambolis'a. Postaram się poprowadzić porządną relację jak te konkursowe. Pomijając obrysówki i rejestracje zamierzam zbudować to: Box In-box Dodatki - Do tego jeszcze dojdą opony Aoshimy, jakieś wentyle i loga ferrari E. Jan. Już dzisiaj spasowałem maskę, dodam potem także magnesy i zaślepiłem otwory pod tylną rejestrację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 W końcu Farba jaka będzie? To coś w stylu candy czy normalny metalik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 12 Marca 2018 Autor Share Napisano 12 Marca 2018 Generalnie jest to zwykła jednoskładnikowa, nawet Zero Paints ma w ofercie. Jednak po przejrzeniu tego koloru na Google, stwierdziłem, że bez mocnego słońca jest nudno ciemno-morski, a modele gdzieś w pokoju zawsze są bez słońca... Dlatego opracowałem swój odpowiednik tak, żeby model wyglądał jak na zdjęciach które wstawiłem, będzie niebieska perła w proszku i na to transparentny niebieski, w swoim czasie na pewno pokaże proces malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Coś takiego? Na tym modelu jest Gunze GX103 o ile dobrze pamiętam. W Polsce u dystrybutora jak ostatnio patrzyłem nie był dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Siadam w pierwszym rzędzie:) Twoje modele niezmiennie mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Pozwolę i ja sobie popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 karambolis8, to co pokazałeś to właśnie typowe candy, znam ten modle i tam jest niebieski clear położony na chrom. Ja jak mówiłem użyje perły w proszku, najpierw modle pomaluje na czarno, potem zawieszę perlę w bezbarwnym, model wyjdzie błękitny i na to położę niebieskie clear. A jeśli pytałeś pod kątem odcienia to też nie, ma być jaśniej i z nutą zieleni. Przejdźmy do postępów. Tak wyglądał zamek i dźwignia otwierania... Oba miejsca wyciąłem i zgubiłem zdjęcie... Maska Pierwszy raz z taką bronie podszedłem do szpachlowania i powiem, że nie mam pojęcia jak mogłem składać modele bez tego aktywatora. I dodane magnesy. Buda po spasowaniu, pogłębieniu linii podziału, usunięciu spryskiwaczy reflektorów, bocznych kierunkowskazów... Dla lepszego spasowania linii i bezpieczeństwa lakieru przy składaniu końcowym zdecydowałem się wkleić słupki C już teraz, wstępne przymiarki wykazały, że szyby powinno się udać za nie wsunąć, same słupki lekko pocieniłem przy styku z dachem, aby mieć więcej miejsca dla szyb. I pierwszy podkład, poprawek będzie dość mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Całkiem fajnie wszystko wygląda. Sobie popatrzę i może kiedyś jakieś Lamborghini i ja sobie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Pierwszy raz z taką bronie podszedłem do szpachlowania i powiem, że nie mam pojęcia jak mogłem składać modele bez tego aktywatora. Przez trzy lata w co drugim poście trąbię, że aktywator super ułatwia sprawę i do tej pory jeśli ktoś odpowiedział, to raczej negatywnie w duchu "po co, przecież CA szybko schnie". Cieszę się, że ktoś jednak myśli tak ja ja. Uważaj, tylko na elementy przeźroczyste, aktywator im szkodzi. Innych negatywów nie zaobserwowałem. Tryskałem po różnych plastikach i po większości farb i było OK, nie zostawia śladów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Zastanawia mnie system magnesów w masce silnika. Rozumiem, że dałeś magnesy w masce i pod kastą. Nie rozumiem dlaczego ? Chyba wystarczy dać magnesy pod kastą i blaszki w masce. Blaszki łatwiej ukryć. Magnesy będą widoczne po podniesieniu maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Jakby ktoś dla siebie szukał niebieskiej perły. https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fulk%2Fitm%2F112865576982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 Coppercat, w sumie muszę odpowiedzieć, że nie pomyślałem... Masz doświadczenie w tej kwestii? Takie małe kawałki powiedzmy 0,5mm grubości wystarczą, żeby tę maskę przyciągać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Stosuję blaszkę z puszki po kawie. Mogę zmierzyć grubość blaszki lub podać markę kawy ;-) Nie jest specjalnie gruba. Sprawdza się w 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 (edytowane) Drobne poprawki... Czarna baza. Perła w proszku zawieszona w mocno rozcieńczonym lakierze bezbarwnym z odrobiną leveling'a. I na to niebieski clear, na zdjęciu już także jedna warstwa bezbarwnego dla zabezpieczenia, więcej zdjęć potem albo po następnych warstwach bo teraz nie chciałem więcej kombinować na świeżo. Oczywiście na żywo jest dużo ciekawiej, pod światło wpada w turkus, chyba będę musiał nagrać film. Edytowane 20 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 17 Marca 2018 Share Napisano 17 Marca 2018 Ekstra, a ta perła to co za firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 To proszek z alliexpress, wyszedł mnie 19zł z wysyłką. Link na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Trochę posklejałem i oszlifowałem... Znalazłem takie zdjęcie. Okazuje się, że Revell postanowił zrobić dziwne uproszczenie... Tam gdzie idzie tunel środkowy i w nim wydech dali płaski plastik, a co ciekawsze pod nim każą wkleić wydech... Wycięte... Tak to wygląda z przyłożonym wydechem, będę musiał wyciąć to mocowanie i dorobić tunel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Ładne cięcie, powiedział bym że chirurgiczne^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Trochę pomalowałem i poskładałem. Tego mostu czy zbiornika obok silnika nie będzie w ogóle widać po złożeniu, tak samo tej chłodnicy, a Hobbby Design zrobiło jeszcze blaszki do niej i wiatraki... Tak wyglądają kolektory ssące. Revell dodał jakieś dwa dziwne kółka i dwa dołki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Teoretycznie te dołki może i tam są. Twoje zdjęcie tego nie potwierdza ani nie zaprzecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Słuszna uwaga, w każdym razie reszta do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airways09 Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Czym ciąłeś te podwozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Tamiya Plastic Scriber II i potem Olfa AK-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Silnik skończony. Felgi przed washem. Hamulce przed I po przystosowaniu do nowych felg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Silnik elegancki. Kto robi takie opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi