neptun1939 Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Cześć. Rozpoczynam kolejny miniprojekt. Tym razem na tapecie ląduje Robotniczo-Chłopska Armia Czerwona. Będzie to warsztat zbiorczy wszystkich figur AC jakie będę wykonywał. Jako pierwsze pod nóż trafiły dwa zestawy MasterBoxa: Kontratak 1941 oraz tankiści od 1943 roku. Figury jak na razie zostały wycięte, wszystkie części obrobione, bryły sklejone po drugiej (ostatecznej) szpachli. Powoli zaczynam też malunki wyposażenia i twarzy. Dwa słowa o zestawach: Kontratak. Bardzo fajne dynamiczne pozycje, detal bardzo dobry, spasowanie 4,5/5. Dużo zapasowej broni, zestaw daje możliwość wykonania jednej z dwóch pozycji oficera ( z Nagantem w ręce bądź z PPD40) oraz podnoszącej się postaci ( głowa w hełmie bądź obandażowana). Tankiści. Pozycje niektórych figur dziwne. Częściowo dynamiczne, częściowo statyczne. Składalność dobra (4/5), detal średni +, zapasowa głowy, dwa warianty hełmofonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Dawno nie było figurantów , popatrzę z chęcią Sam do ukończenia ma zestaw z tej firmy "Francja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Powoli do przodu. Mordki na wykończeniu - schną dlatego nie ma zdjęcia. Wszystkie figury zapodkładowane, obrobione. W zagłębieniach zapuszczony wash plus później poprawienie czarną farbą, następnie na całość suchy pędzel. Teraz czeka mnie malowanie, rozcieńczoną, bazową farbą mundurów (mgiełka z aero). Docelowo będzie kilka kolorów, zastanawiam się czy nie zrobić u kontratakujących każdego w innym kolorze ( drelich, a one kochają płowieć... ). Tankiści będą mieli 2-3 kolory drelichowych kombinezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Jestem bardzo ciekaw efektu bo zabrałeś się do sprawy w dziwny sposób ale to nie ma znaczenia. Rezultat się liczy. Powodzenia i pacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Zaczynamy pracę nad cieniowaniem. Poglądowe z użytymi farbami: Politruk ma gatki zabezpieczone maskolem, dlatego tak zniekształcone. Ktoś mnie pytał po co robię wstępne cieniowanie (czarny w zagłębienia i suchy pędzel białym) na podkładzie. Oto odpowiedź. Figury mają tylko napyloną warstewkę bazowego koloru pod dalsze zabiegi: Pierwsza figura wycieniowana: Komandir również dostał bazowy kolor na spodenki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Figurki Panzerjagerów skończone więc wznawiam pracę nad sowietami. Wyposażenie dostało podkład - będzie malowane od nowa - poprzednie moje wypociny w tym temacie wyglądały żałośnie... Hełmy SSh 36 dostały kolor (rusian armour green) - wyszły w 3 odcieniach, czyli tak jak chciałem. Orinetuje się ktoś z Was czy są dostępne kalki w 1/35 na te hełmy ( czerwony kontur gwiazdy z młotem i sierpem w środku) lub ew. do kogoś się zwrócić z tym tematem? Kolejne aktualizacje niebawem. Zacznę od zmalowania całego wyposażenia i uzbrojenia i stopniowo będę malował i doposażał kolejne figury. Widziałem w zapowiedziach Zvezdy, że również planują wydać sowietów w podobnych pozach więc najpewniej za jakiś czas i ten zestaw zakupię i połączę z tym na jednej dioramce. Pierwotnie chciałem tych sowietów zrobić na IX.39, ale wymaga to za dużo przeróbek i zmiany wyposażenia: zbyt bogaci są jak na wrzesień + część elementów wyposażenia to modele nowsze wprowadzone po wojnie zimowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 Ładownice do Mosina pomalowane. Manierki pomalowane i pocieniowane: Plecak wz.39 pomalowany i pocieniowany: Kolejny plecak wz.39 i wz.40 w bazowych kolorach. Mieszok wz.40 zostanie przemalowany na inny kolor - ten jest za jasny. Pierwsza figurka w podkładzie. Poprawiłem jej troszkę rzeźbę detali ( szwy na bluzach). Muszę jeszcze te miejsca gdzie były ryte linie przejechać papierem ściernym i zabieram się zamalowanie munduru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2023 Prace postępują powoli: Saperki mają zmalowane trzonki i metalowe części. Poprawiłem rzeźbę pokrowców ( nie udaje mi się złapać ostrości do zdjęcia więc nie daję). Teraz czeka mnie malowanie pokrowców. Na zdjęciu pokrowce w starej, pierwotnej formie, która będzie zmyta. Mosiny wz.1891 zmalowane. każdy ma kolbę innego rodzaju. Część ma zrobioną imitację słoi, część parszywej jakości sklejki. Wzorowane na kilku zdjęcia z neta. Pozostało dorobić pasy nośne. Pierwszy figurant w bazowym kolorze: I wyposażenie od niego ( zdjęcie przed zmalowaniem mosina). Zostało zmalować pokrowiec od saperki. Torba na maskę pgas. obr.36 w kolorze piaskowym ( RLM79), ale średnio mi sie ten kolor podoba. Pozostałe będą w brązowo-zielonym. Myślę, że w najbliższą sobotę zacznę cieniowanie munduru i skończę saperkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Pierwszy prawie gotowy. Mundur skończony w 90% - zostało zmalować malinowe patki, zapuścić washa w szwy i pobrudzić. Wyposażenie wklejone, zostało dodać saperkę - nad pokrowcem pracuję. Pierwszy raz w tej figurze zacząłem zzabawę ze światłem i cieniem. Malowana i cieniowa z lampą świecącą 3/4 z przodu w związku z tym łapa z mosinem jest jaśniejsza, brzuch co wystaje też, natomiast części przyległe do ziemi i będące od spodu są ciut ciemniejsze. Zdjęcie z kierunku z jakiego pada światło. Mundur po 3 cieniach i po pierwszych rozjaśnieniach. Kolorystyka prawie jak w rzeczywistości: I poskładane do kupy po pomalowaniu. Kolory wyszły mocno przekłamane (Zbyt jasne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Pierwszy gotowy w 90%. Główka i ręce jeszcze nie malowane. Obecnie pokryty glossem przed Washem: Zdjęcia w dwóch różnych światłach: W innym świetle: Kolejny przygotowany do poprawek i malunków. Stan obecny - w starej wersji malowania: Jutro poprawię mu szwy i wrzucę w podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 Jedziemy dalej z tematem. Linie szwów wyryte na drugiej figurze: Łapy w pierwszej figurze wycieniowane. Ta figura jest też po washu w szwach (Brąz Van Dyck) i macie: Podobnie na drugiej: Zmalowane też trzy mordki. Niestety zdjęcia wyszły strasznie ziarniste - fotograf ze mnie żaden.... 1: 2. 3. Pozostało zrobić zarosty i brud. Włosy świecą się bo są świeżo pomalowane farbami olejnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Lepsze zdjęcia. Furażerkę dopiero zacząłem cieniować. Paski do wszystkich Mosinów zostały wykonane. Ps. pod nosem przykleił mi się jakiś syfek podczas robienia zdjęć. Prace powstają bardzo powoli, bo nie mam czasu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Maja 2023 Autor Share Napisano 22 Maja 2023 Drugi "Kaco" pocieniowany. Prawdopodobnie w weekend będę malował mu wyposażenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 Fajnie wychodzi, podoba mi się, nie znałem tego sposobu malowania figurek, z ciekawości wypróbuje bo szykują mi się "amerykańcy" Tamiya... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 5 godzin temu, chorąży napisał: Fajnie wychodzi, podoba mi się, nie znałem tego sposobu malowania figurek, z ciekawości wypróbuje bo szykują mi się "amerykańcy" Tamiya... Patent zaczerpnięty z zagranicznego czasopisma - tam jest mowa o 5 kolorach na plus i na minus w tonacji. Wg. mnie 5/stronę to za dużo i uciąłem do 3. Najważniejsze by malować mocno rozcieńczoną farbą - coś a'la wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 18 godzin temu, neptun1939 napisał: Patent zaczerpnięty z zagranicznego czasopisma - tam jest mowa o 5 kolorach na plus i na minus w tonacji. Wg. mnie 5/stronę to za dużo i uciąłem do 3. Najważniejsze by malować mocno rozcieńczoną farbą - coś a'la wash. Właśnie przygotowuję sie do czegoś "coś a'la wash" na gaz Tigr a doświadczenia spróbuję pzrenieśc na figurasy. Twoja metoda mnie zaintrygował, nigdy "tak" nie próbowałem. bałem się tej "mgiełki" , zobaczymy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 Skromnie do przodu... Zmalowane łapki i pasek chlebaka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 Drugi Krasmiejec zmalowany. Standardowo bez brudzenia - to dojdzie podczas wpasowywania w dioramę. Obecnie schnie pokryty mattem. Ps. Podczas robienia zdjęć torszku zdarłem mu nosek buta. Już poprawiony Zacząłem pracę nad figurą nr.3: Gotowe elementy. Mosina musiałem przeciąć, bo nie da się go włożyć w łapę tej figurce. Łączenie będzie przykryte dłonią więc nie powinno być problemu. Łopatka gotowa w 70% - zostało pocieniować pokrowiec. Łby mają farbę do zmycia jest to emalia z pierwszego podejścia do tych Kaco ;). Bryła figury poddana oględzinom. Notuję co trzeba poprawić itp. Kolejne postępy niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Lipca 2023 Autor Share Napisano 30 Lipca 2023 Zacząłem wyciągać detale z figurki. Na razie bardzo wstępne prace. Farba z mordek zmyta ( brak foty) Dobrałem kolejne figurki do tych sowietów - 3 zestawy w fajnych pozycjach z Chin, ale to jak dojdą to wrzucę info co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Września 2023 Autor Share Napisano 23 Września 2023 (edytowane) Udało się wygospodarować trochę czasu i podganiam temat figurek. Detale wyciągnięte, dodane szwy, Zapodkładowana: Następnie z aero naniosłem kolor bazowy - jeszcze mokra farba miejscami: Myślę że jutro uda się coś pocieniować Edytowane 23 Września 2023 przez neptun1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Września 2023 Autor Share Napisano 30 Września 2023 Powoli dobijam trzeciego ruska. Pocieniowany mieszok ( w kolorze naturalnego lnu) i pokrowiec na łopatkę piechoty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 3 figurka skończona w 80%. Zostało zmalować części cielesne ( twarz i dłonie) i pocieniować buty. Mordki w bazowej barwie. Furażerka na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 Numer 3 skończony. Ps. nie wiem czemu, ale po wykadrowaniu wszystkie zdjęcia wychodzą takie "ziarniste". Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Listopada 2023 Autor Share Napisano 12 Listopada 2023 Kolejny obrobiony, poprawione szwy i w bazowym kolorze. Pora na cieniowanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 Czwarty bojca w wersji czystej skończony. Troszkę zdeformowany pyszczek mi wyszedł, ale nie każdy musi być piękny Został jeszcze jeden i oficer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi