Coppercat Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Silnik, który pokazałem powyżej nie jest przeznaczony do zamontowania w modelu. Będzie eksponowany obok na stojaku. Nie sądzę, żeby mi się udało z zestawowego silnika wyczarować takie cudeńko, jakie było na filmie (F&F). Będę się starał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Narzekałem wcześniej na jakość wyprasek w tym modelu. Chciałbym wyjaśnić o co mi chodziło. Nie podoba mi się duża ilość linii łączenia strumieni tworzywa (rodzaj zacieków). Daje to fatalne efekty w niektórych miejscach kasty. Poniżej przykład na lewym słupku A: Fatalna jest jakość uszczelki tylnej szyby. Myślałem, że to wystąpiło tylko w moim egzemplarzu, ale sprawdzałem w innych - to samo Tragiczne jest spasowanie kasty z podwoziem: Takich "kwiatków" jest całe mnóstwo. Jak na Tamiy'ę, to porażka. Muszę sobie z tym jakoś poradzić, ale łatwo nie będzie..... Porównanie wanny zestawowej i z transkit'u. Podobnie dla maski silnika. Po wstępnych oględzinach i przymiarkach przyszedł czas na "wycinanki". Tyle zostało z kasty po usunięciu zbędnych elementów: Następnym etapem były "wklejanki". Efekty na surowo, przed kosmetyką: Kolejna porażka Tamiy'i w tym modelu, to klamki w drzwiach. Powinno się je usunąć i zrobić od podstaw. Ja spróbuję je zmodyfikować. Jeżeli coś z tego wyjdzie, oczywiście pokażę to tutaj. cdn Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Co do "łączeń strumieni" to nigdy nie sprawiły mi kłopotu przy użyciu surfacera. A co do tylnej uszczelki... Po twoich zdjęciach poszedłem zobaczyć moją i niestety jednak masz pecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Faktycznie ... a sprawdzałem w kilku pudełkach i było, jak u mnie. Wygląda na to, że nie ja mam pecha, tylko Ty szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Z tego co pamiętam to ja też nie szlifowałem uszczelki, była równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Nooo dzięki Chcecie mnie dobić. Gdyby chodziło o szlifowanie, to bym nie płakał. Niestety trzeba najpierw nadlać, żeby potem szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Wytnij i wstaw pasek polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Popełniłem siedzenia: Miały być takie: ale te moje bardziej mi się podobają.... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 podobają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Szykuję kółka. Obecnie wyglądają tak: Oryginał: I tu pytanie: gdzie jest w tych felgach wentyl ??? Ktoś wie ??? Proszę o ew. podpowiedzi. Pracuję też nad kierownicą. Jednak ładnej fotki nie umię jej zrobić... cdn Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Dość prawdopodobne, że jest ukryty, pomiędzy śrubami na rancie, są takie, że trzeba je wkręcić do pompowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Pomiędzy śrubami jest za mało miejsca. Tak, jak na tej fotce. Pozostaje przyjąć, że wentyl jest wkręcany. Czyli nie robię go wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) Raport z postępów prac. Przygotowuję tylny spojler. Skrzydło będzie takie: Szykuję też butle nitro i system audio. Przymiarki z fotelami i półklatką: Dopracowałem te elementy (jeszcze nie do końca) i w tej chwili są takie: Kasta ciągle w obróbce. Wyłażą różne babole. Poprawiam, szpachluję, szlifuję ..... Bardzo drażniły mnie klamki drzwi. Oglądałem inne warsztaty i wszędzie ten szczegół był ignorowany. Postanowiłem, że moja Supra nie będzie miała "zalanych" klamek: Ciągle kombinuję jak zrobić maskę silnika. Chciałbym, żeby miała "normalne" zawiasy, a nie była "wyjmowana". Nie bardzo mam na to pomysł Póki co zrobiłem ażury i wstępnie przygotowałem spód. I to tyle po długim weekend'zie. cdn Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wybor89PL Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 Świetnie się zapowiada, trzymam kciuki bardzo lubię pierwsze 5 części sagi F&F więc będę kibicować przy tym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) Jeszcze dorzucę z ostatniej chwili: Do butli dodałem trzpienie zawiasów, motylki z podkładkami i dorobiłem przewody podtlenku ze śrubunkami. Wzoruję się na czymś takim: I tyle. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Maja 2018 Autor Share Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) Zajawka z bieżących prac warsztatowych. Pracuję głównie nad wnętrzem. Jest tam mnóstwo szczegółów. które trzeba dorobić. Spory kłopot stanowi deska rozdzielcza. Dałem karbon i podświetlane białe zegary. Jest tam mnóstwo maleńkich guziczków , przycisków itp. Próbowałem je jakoś "wydobyć", ale do końca nie jestem zadowolony. Fotki: Kasta cały czas jest dopracowywana. Wychodzą różne babole, które trzeba mozolnie poprawiać. Wstępnie nawierciłem otwory w przednich lampach na oświetlenie główne. Bardzo mało miejsca jest na upchnięcie tam LED'ów. Nie dam rady wpakować tam moich ulubionych 1.8 mm. Muszę dać SMD. Silnik surowy. Popracowałem tylko nad pokrywą rozrządu (karbon, stikery, śruby). cdn Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Maja 2018 Autor Share Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Przymiarki prawie skończonej wanny. Na deser deska rozdzielcza z włączonym podświetleniem zegarów. I działam dalej.... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Aktualizacja relacji z prac warsztatowych. Prace idą wielotorowo, bo trzeba się powoli przymierzać do składania budy z podwoziem i wanną. Kasta jest już kolorze bazowym. Popracowałem nad komorą silnika i samym silnikiem. Po wykonaniu przedniego zawieszenia, mogłem wrzucić silnik i przymierzyć wszystko, co zrobiłem do tej pory: I tyle.... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Z gracją widzę działasz Jacku, chwali się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Ja to chyba skończę tu zaglądać... Człowiek myśli że robi dobrą robotę i przychodzi tu i całe myślenie jak psu pod ogon. Modelarski everest, wielki szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Ja to chyba skończę tu zaglądać... Człowiek myśli że robi dobrą robotę i przychodzi tu i całe myślenie jak psu pod ogon. Modelarski everest, wielki szacunek Właśnie tak samo chciałem napisać. To jest niemożliwe, co Jacek wyprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Relacja z placu boju: Dorobiłem tarcze hamulcowe (Aber), zaciski (wycięte z zestawowych), dopasowałem to do siebie (nie było łatwo) i można było montować do podwozia. Na kastę z kolorem bazowym położyłem kalki. Sporo tego było .... Można się czepiać do dopasowania wielkości kalek do wielkości budy. Można, ale da się zrobić. Na położone kalki fuknąłem mgiełkę clear'a (Zero Paint 2k). Troszkę się obawiałem jak zareagują kalkomanie. Wygląda jednak na to, że będzie dobrze. Okaże się po kolejnych warstwach bezbarwnego. Pozostałe elementy nadwozia też potraktowałem mgiełką (troszkę odważniej). I tyle na już. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mac09 Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Bardzo ciekawy i jak zawsze w Twoim przypadku szczegółowy warsztat. Aż się chce znowu obejrzeć "szybkich". Pytanie od amatora: czym odcinasz elementy karoserii wzdłuż linii podziału (np. progi), aby było to równe i pasowało do przychodzących elementów? Mam z tym duży problem, bo przy szlifowaniu rozciętych skalpelem części okazało się że ubyło na tyle materiału, że zostaje szczelina bądź "nie zejdą" się ze sobą jak należy. Nie wiem czym można byłoby uzupełnić krawędzie elementu. Jeśli ma to znaczenie to mówię tu o pokrywie, która w zestawie była zespolona z karoserią a ja chciałem żeby była otwierana, i jak na razie to poważnie oszpeciłem w ten sposób model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Lipca 2018 Autor Share Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Kastę tnę różnymi narzędziami zależnie od potrzeby. Prostolinijne cięcia to separator Adammed. Po krzywych tnę skrobakami wszelkiego sortu i piłkami z blaszek fototrawionych. Skalpel raczej odpada. Kilka fotek z ostatniej przymiarki kasty do podwozia. Buda świeżo po pastach (widać w liniach podziału blach). Mam nadzieję, że po zapuszczeniu tych linii zamaskuję nierówności brzegów kalek. Jeszcze duuużo pracy przede mną. A już inne projekty kuszą ....... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mac09 Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Może infantylnie, ale ten separator podłączasz do dremela (chodzi o to, czy da się używać podobnych narzędzi ręcznie (dokładniej - czy miałoby to sens ))? Szczerze mówiąc, to gdyby nie historia tego auta (film), niemal jednoznacznie można byłoby określić je jako "agrotuning" - te zestawienie barw, grafiki, ostentacyjne dodatki na dodatkach. Szczególnie patrząc na piękne linie fabrycznej Supry, która przez takich "Brianów" jest aktualnie na wymarciu. W obecnej sytuacji jednak to jest cacuszko z klimatem i nie mogę się doczekać galerii PS co to za "bąbel" na tylnej prawej ćwiartce przy krawędzi z klapą (2 i 3 foto)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi