Skaidrus Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Po sklejeniu drugowojennego samolotu, dojrzałem do pojazdu z tej epoki. Tak naprawdę to działo plot. i dedykowany do niego ciągnik. Model IBG z jest całkiem przyjemny w sklejaniu, aczkolwiek jest w nim sporo uproszczeń. Dlatego posiłkowałem się blachami Parta P35-254. Najbardziej irytuje podział technologiczny drzwi, ale nie będę się nad tym pastwił, bo robili to już recenzenci. W ramach minimalistycznego scratcha dodałem tylne lampy, linę wyciągarki oraz linę i kierunkowskazy z przodu. Natomiast model Boforsa to mały cud inżynierii modelarskiej. Widać technologiczną przepaść między nim a nie tak przecież dramatycznym Bedfordem. Wykonałem malowanie pudełkowe z 1. Dywizji gen Maczka. Istnieje ponoć zdjęcie tego pojazdu w kamuflażu MM, ale nie znalazłem, go więc jest jednolity Olive Drab. Trochę za późno wyczytałem, że model ma powojenny typ opon. Nie byłem już w stanie zamienić ich na prawidłowe koła Toro. Figuranci to Bronco CB35084 po drobnych przeróbkach i zaaplikowaniu kalek Toro 35D39. Utwierdziłem się w przekonaniu, że malowanie facjat przekracza moje umiejętności. Nie potrafię zliczyć kolejnych podejść do tematu, w końcu zostawiłem wersję najlepszą z bardzo złych. Podstawka to Miniart 36042 z trawami Paint Forge i Polaka z sadzarki. Dodatkowo użyłem zestawu skrzynek z winem, czyli Miniart 35571. Chemia to akryle, różne filtry, washe i pigmenty Ammo, AK oraz Valeo. Mimo oczywistych niedociągnięć merytorycznych i braków warsztatowych zestaw dał mi mnóstwo radości ze sklejania. Bo takie też jest moje modelarstwo: relaksacyjno-odprężające ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Ogólnie mi się podoba. Dwie rzeczy - lina z przodu pojazdu jest bardzo słaba jakościowo, oraz trochę kurzu na drodze by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi