Skocz do zawartości

Akrylowy DRYBRUSH ???

subgrafik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Wlasnie na etapie Beta testow mam problem z drybrushingiem,

tzn nie tyle problem, co zastanwiam sie czy da sie go zrobic akrylami,

a moze nawet nie tyle zrobic /bo zrobic zasadniczo sie da/

ale czy sa jakies triki zeby nie bylo to tak mega pracochlonne?

Czy od razu zamowic sobie kontrolny

pakiet Humbroli czy innych takich gesto-oleistych farbek... ?

a moze oleje ?? ?

Co polecacie ?

pozdr

Pawel

PS Acha spotkalem sie z opiniami ze drybrush robi sie

zasadniczo dwoma kolorami humbrola niezaleznie od bazy

29 bodajze i 93 ... nie bardzo jednak che sie mi w to wierzyc

ze to taka super kombinacja kolorystyczna

PS Acha spotkalem sie z opiniami ze drybrush robi sie

zasadniczo dwoma kolorami humbrola niezaleznie od bazy

29 bodajze i 93 ... nie bardzo jednak che sie mi w to wierzyc

I dobrze, że nie wierzysz, bo to nie prawda! Bo to numery 29 i 94!

Serio, uniwersalne. Chociaż ostatnio odszedłem od suchego pędzla, to drybrush tymi dwoma kolorami wspominam najlepiej. Ciężko mi się robi Vallejo, za szybko schną i są za rzadkie (nawet Model Color).

Ja tam zasadniczo drybrush robię Pactrami, bo mam ich największy wybór. Nie mam z nimi problemów, o ile przy większych modelach wymienia się pędzle od czasu do czasu. Ewentualnie można dodać opóźniacza. Jednak najlepiej wychodzi olejnymi - taki bardziej subtelny.

ale odszedles na rzecz czegos innego

czy po prostu jakos innymi technikami omijasz ?

Mocniej cieniuje aerografem, potem wolę działaś dużo olejami i pigmentami. Np. w Tygrysie w ogóle nie robiłem suchego pędzla. A w figurkach malując Vallejo wolę rozwijać swój (beznadziejny jeszcze) laserunek.

I jeszcze co do tego. Ja robię zawszę suchego za pomoca rozjaśnionej farby, którą nałożyłem na model. Zazwyczaj trafiało mi się jednolite malowanie. A jak to będzie z kamo? Czy miałbym użyć mniej więcej tych kolorów "uniwersalnych" które były podawane nieco wcześniej?

PS: I jeżeli miałbym używać tych kolorów Humbrola to kiedy uzywać pierwszego a kiedy drugiego. Zgodnie z odcieniem? Jak kolor ciemniejszy to i suchy pędzel ciemniejszy? I na odwrót?

Chociaż Pactry w porównaniu z Humbrolami mają gorszy jakościowo pigment, to ja również bazowałbym na akrylach. Co do suchego pędzla to ja używam koloru bazowego+ 1/3 koloru białego matowego ( jak trzeba to i więcej). Jest to metoda przedstawiona na jednym z forum przez Artura Wałachowskiego i szczerze ją polecam.