subgrafik Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Witam... Wlasnie na etapie Beta testow mam problem z drybrushingiem, tzn nie tyle problem, co zastanwiam sie czy da sie go zrobic akrylami, a moze nawet nie tyle zrobic /bo zrobic zasadniczo sie da/ ale czy sa jakies triki zeby nie bylo to tak mega pracochlonne? Czy od razu zamowic sobie kontrolny pakiet Humbroli czy innych takich gesto-oleistych farbek... ? a moze oleje ?? ? Co polecacie ? pozdr Pawel PS Acha spotkalem sie z opiniami ze drybrush robi sie zasadniczo dwoma kolorami humbrola niezaleznie od bazy 29 bodajze i 93 ... nie bardzo jednak che sie mi w to wierzyc ze to taka super kombinacja kolorystyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 PS Acha spotkalem sie z opiniami ze drybrush robi sie zasadniczo dwoma kolorami humbrola niezaleznie od bazy 29 bodajze i 93 ... nie bardzo jednak che sie mi w to wierzyc I dobrze, że nie wierzysz, bo to nie prawda! Bo to numery 29 i 94! Serio, uniwersalne. Chociaż ostatnio odszedłem od suchego pędzla, to drybrush tymi dwoma kolorami wspominam najlepiej. Ciężko mi się robi Vallejo, za szybko schną i są za rzadkie (nawet Model Color). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Ja tam zasadniczo drybrush robię Pactrami, bo mam ich największy wybór. Nie mam z nimi problemów, o ile przy większych modelach wymienia się pędzle od czasu do czasu. Ewentualnie można dodać opóźniacza. Jednak najlepiej wychodzi olejnymi - taki bardziej subtelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Chociaż ostatnio odszedłem od suchego pędzla ale odszedles na rzecz czegos innego czy po prostu jakos innymi technikami omijasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 ale odszedles na rzecz czegos innegoczy po prostu jakos innymi technikami omijasz ? Mocniej cieniuje aerografem, potem wolę działaś dużo olejami i pigmentami. Np. w Tygrysie w ogóle nie robiłem suchego pędzla. A w figurkach malując Vallejo wolę rozwijać swój (beznadziejny jeszcze) laserunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 A ja tam robię drybrush Vallejo z malutkim dodatkiem retardera i sobie chwalę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Ja robie drybruch Pactrami i Humbrolami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 A ja nie wiem co to jest drybrush i proszę was o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Drybruch innymi słowy suchy pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Ja to robie od niedawna i robię Pactrami i wychodzi nienajgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Aaaa, ja robię narazie tylko humbrolkami, ew. MM, acrylami nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 I jeszcze co do tego. Ja robię zawszę suchego za pomoca rozjaśnionej farby, którą nałożyłem na model. Zazwyczaj trafiało mi się jednolite malowanie. A jak to będzie z kamo? Czy miałbym użyć mniej więcej tych kolorów "uniwersalnych" które były podawane nieco wcześniej? PS: I jeżeli miałbym używać tych kolorów Humbrola to kiedy uzywać pierwszego a kiedy drugiego. Zgodnie z odcieniem? Jak kolor ciemniejszy to i suchy pędzel ciemniejszy? I na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Chociaż Pactry w porównaniu z Humbrolami mają gorszy jakościowo pigment, to ja również bazowałbym na akrylach. Co do suchego pędzla to ja używam koloru bazowego+ 1/3 koloru białego matowego ( jak trzeba to i więcej). Jest to metoda przedstawiona na jednym z forum przez Artura Wałachowskiego i szczerze ją polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi