luk92 Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Witam, lepię późną panterę w wersji G jest to model italeri w 1:35. intersują mnie 2 malowania: pierwsze Dywizji Muncheberg, znalazłem kilka zdjęć z epoki tych panter w takim właśnie malowaniu i teraz pytanie: czy kamuflaż był nanoszony na całym pojeździe na wszystkich płaszczyznach czy tylko na płytach bocznych, a "górne" płyty były w kolorze bazowym czyli zielonym? dla lepszego zrozumienia dodam zdjęcie przypadkowego modelu z wyszukiwarki w takim malowaniu i drugie malowanie poniżej. Nie znalazłem żadnych zdjęć z epoki w takim malowaniu z tąd też moje pytanie czy taki kamuflaż był stosowany jeśli tak to kiedy i (kto) jaka dywizja go stosowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Pierwsze pytanie. Swego czasu sądzono, że kamuflarz nanoszony był tylko na "pionowe" powierzchnie. Teraz coraz bardziej oczywistym jest, że w kamuflarzu był cały pojazd. Drugie pytanie. Taki kamuflarz był stosowany. Na artboxie masz pojazd, którego jest foto. Italeri chyba nie daje elementów potrzebnych do budowy Pantery produkcji MANN. Kiedy? Koniec 44/początek 45. Kto? Pojazd ten (z artboxa Dragona) służył w 11 dywizji pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 dzięki, Teraz coraz bardziej oczywistym jest, że w kamuflarzu był cały pojazd. masz może jakąś fotkę lub coś żeby to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 30 Lipca 2018 Autor Share Napisano 30 Lipca 2018 baza + rozjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 Po moich ostatnich doświadczeniach podpowiem, że zdecydowanie za ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Sierpnia 2018 Share Napisano 3 Sierpnia 2018 Jak idą prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Są jakieś zdjecia z początku sklejania czy tylko te(bieda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2018 wyszło mi coś takiego z czego średnio jestem zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 No i fajnie, że działasz. Efekty może i faktycznie tak jak piszesz są średnie ale ciśnij dalej. Wyjdzie z tego fajny model, z którego będziesz dumny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) No wiem że to trochę późno - ale ... . Nie wyrabiam się. ... . drugie malowanie poniżej. Nie znalazłem żadnych zdjęć z epoki w takim malowaniu z tąd też moje pytanie czy taki kamuflaż był stosowany jeśli tak to kiedy ... . Kiedy? Koniec 44/początek 45.Kto? Pojazd ten (z artboxa Dragona) służył w 11 dywizji pancernej. Można te dane trochę doprecyzować - malowanie zastosowane przez fabrykę MAN - finalna produkcja Panther Ausf.G - marzec/kwiecień 1945 roku. Zastosowano malowanie dwukolorowe z ostrymi krawędziami. ... jaka dywizja go stosowała? MAN wyprodukował w tym czasie (marzec/kwiecień 1945 roku) - 28 Panther ausf.G i te maszyny mogły "nosić takie wdzianko". Kolory plam w pojazdach przedstawionych poniżej to zielony RAL 6003 Olivgrün i ciemnożółty RAL 7028 Dunkelgelb-Augabe 1944. No.411 i No.421 No.421 po "testach" ???? Poniżej: Malowanie dwukolorowe, lecz inny rozkład plam. Kolorowe fotografie tego konkretnego czołgu wykonane w latach 50. i 60. (w kolekcji Muzeum Patton) wyraźnie pokazują, że oryginalny kamuflaż jest brązowy RAL 8017 Rotbraun i zielony RAL 6003 Olivgrün . II./Pz.Rgt. 22 od 20-04-1945 podporządkowana do grupy bojowej "von Hobe" - Monachium.** No.121 ???? Do jakich jednostek trafiły ? Możemy określić jakie jednostki dostały Pantery w tych dwóch miesiącach. Niektóre z nich - II./Pz.Rgt. 22* ; Pz.Div. Clausewitz (Pz.Abt. 2106)* ; 1. Kp./Pz.Rgt. 29 w (Pz.Div. Müncheberg)* ; II./Pz.Rgt. HG (w 17. SS-Pz.Gren.Div.)* ; I./Pz.Rgt. 3 (2. Pz.Div.)* ; 1. Kp./Pz.Lehr-Rgt. 130 (w 25. Pz.Gren.Div.)* ; II./Pz.Rgt. 33 (9. Pz.Div.)* ; I./Pz.Rgt. 16 (116. Pz.Div.)* ; Dragon podaje że ten pojazd No.421 jest z 11.Pz.Div. - faktycznie miały "iść" (wysłane 08-04-1945) do 4./Pz.Rgt.11, lecz "zawędrowały" do Pz.Rgt.25 (7.Pz.Div.)* * - Martin Block ** - str.102/103 - Panther on the Battlefield vol.6 Pozdrawiam Krzysztof PS.Poprawiłem - "okolice Nuremberg" na właściwą nazwę - Monachium Edytowane 9 Października 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 wyszło mi coś takiego z czego średnio jestem zadowolony... Nie wygląda źle. Dlaczego jesteś niezadowolony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk92 Napisano 5 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2018 No wiem że to trochę późno - ale ... . nieszkodzi, dzięki informacje zawsze się przydadzą z tego co zauważyłem wszystkie te pantery w tym dwukolorowym malowaniu miały ostatnie koło jezdne całe stalowe bez bandaża, więc nie mógłbym wykonać tego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Sierpnia 2018 Share Napisano 5 Sierpnia 2018 Pantery z ostatnim kołem stalowym to element charakterystyczny dla produkcji MANa z późniejszego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi