Mariucha Napisano 3 Listopada 2018 Share Napisano 3 Listopada 2018 A przyłóż trzeci fragment szklarni i sprawdź, jak pasuje na górze. Na Twojej fotce widać, że druga część nie pasuje idealnie do owiewki, odchodzi od niej na dole. Dokładnie tak, jakby wystarczyło wyciąć w kadłubie miejsce na ten ząbek. Ale sprawdź, jak to będzie wtedy "siedzieć" z trzecim elementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 I masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Żeby było śmieszniej, to w publikacji Monografie (nr 19) „Ju 87 Stuka” Marka Murawskiego nie ma żadnego „ząbka” na rysunku technicznym wersji G-2... Także na sieci, na starych zdjęciach, mimo ich marnej jakości nie za bardzo widać ten uskok... Może Hasa popłynęła trochę?... Poniżej zrzut ekranu z filmiku na YT, o tym konkretnym modelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 No to jeżeli na zdjęciach go nie ma, to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 ... rach ciach ciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Choć może jednak nie podejmuj pochopnych i nieodwracalnych decyzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Nie, no of coz... Poszperam jeszcze w sieci, pooglądam filmy... Albo poszukam innego producenta, który też zrobiłwersję G-2 i porównam wypraski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Dobra - poszło na rżnięcie :-) Tu jest dokładnie ten model na wyraźnym zdjęciu - nie ma śladu po „ząbku” - czyli Hasa dała tu d... PS. kuku mi się stało na iglicy (0,3) od Procona :-( Zauważyłem dopiero podczas czyszczenia po psikaniu... Kupować nową? Ma to jakiś wpływ na malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Rozwala Ci dysze, bo nie chowa się całkiem. Pilniczek, papierek, na tyle żeby wyciągnąć iglicę i raczej kupić nową. Do tego czasu przeszlifować i wypolerować tę i dalej działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Jakiś pechowy ten Ju :( „Sie mi dotkło” do czegoś jak było mokre... Co z tym teraz zrobić? Jak wyschnie to przetrzeć jakimś baaaardzo drobnym papierem ściernym (1500? 3000?)? Bo jakoś nie uśmiecha mi się zmywanie całości i malowanie od nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Może wacik nasączony alkoholem albo zmywaczem i delikatnie wycierać do linii podziału. Możesz od razu zrobić zróżnicowane panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Hejka, mimo kilkakrotnego „osłabienia” kleju na taśmie tamki (przyklejanie/odklejanie od dłoni, kilka razy) po zdjęciu maskowania widać na powierzchni malowanej delikatne ślady po tejże taśmie? Może wodą się zmyje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 To raczej nie ślady po taśmie, tylko tłuszcz, naskórek, resztki śniadania z Twoich rąk. Mam nadzieję, że nie pracujesz w prosektorium . Wszystko to elegancko przeniosłeś z nich na model. Przy malowaniu chemią Gunze nie ma potrzeby osłabiania taśmy. A te ślady spróbuj potraktować benzyną do zapalniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Nosz... Mirku, naprawdę nie widzisz tych regularnych śladów po taśmie? Zaznaczyłem je teraz - w tych miejscach była taśma zasłaniająca kolor bazowy (RLM71) przed położeniem ciemniejszego RLM70. Paluch poniżej większego prostokąta to swoją drogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Widzę. Ale uważam, że klej przeniósł wszystko z rąk na model i stąd te ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Takie regularne? Dobra, poddaję się, niech będzie, używałem skrzydła jako widelca... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 A przyklej kawałek taśmy prosto z rolki i zobacz, czy też zostawi ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 9 minut temu, Thalgonis napisał: Takie regularne? Dobra, poddaję się, niech będzie, używałem skrzydła jako widelca... Thalgonis, nie chodzi o to, że uwaliłeś skrzydło żarciem tylko to, o czym sam pisałeś, że osłabiałeś klej na taśmie przyklejając ją do dłoni wielokrotnie. Stąd zanieczyszczenia przeniosły się na taśmę, potem na model. Nie wiem, czy to słuszna koncepcja, ale Miro chyba o to właśnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Przy poprzednim warsztacie (Bf 110) jak nie osłabiałem to podczas zdejmowania miejscami „wyrwało” mi kawałki farby z miejsc, gdzie była taśma przyklejona - są zdjęcia w tamtym warsztacie... Zresztą, ktoś tam wtedy właśnie napisał, żeby jakoś osłabiać ten klej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Tego nikt nie neguje, jeśli jest taka potrzeba, klej się osłabia. Tłumaczyłem tylko, skąd wg Miro brud na modelu po zdjęciu taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) 8 minut temu, Mariucha napisał: Thalgonis, nie chodzi o to, że uwaliłeś skrzydło żarciem tylko to, o czym sam pisałeś, że osłabiałeś klej na taśmie przyklejając ją do dłoni wielokrotnie. Stąd zanieczyszczenia przeniosły się na taśmę, potem na model. Nie wiem, czy to słuszna koncepcja, ale Miro chyba o to właśnie chodzi Dokładnie Edytowane 13 Listopada 2018 przez MIRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 OK. W takim razie przepraszam - nie zrozumiałem „dowcipu”. Benzyna (mam taką zippo) niestety działa na farbę - szmatka zabarwiła się na RLM - umyłem jedno skrzydło w wodzie z mydłem. Zobaczę rano jak wyschnie, czy to coś dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Listopada 2018 Autor Share Napisano 25 Listopada 2018 Gotowy na kalki i później, splunąć przez lewą, pierwszy mój brudzing Tę „fałkę” na lewym skrzydle malowałem „od zera” – czyli biały podkład a potem żółty PRZED malowaniem samego camo. Na ogonie niestety zapomniałem, że też musi być żółty pasek... :-/ Na szczęście Hasa dała kalki, więc ogon będzie „kalkowany” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 No dobra, [prawie] finito - jutro świntusz... tfu! uświnianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi