martinello Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Pewnie będzie dobry - ale w rękach nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Popatrzę jak ci montaż wyjdzie. A z drugiej strony - nie dałoby się tego plastikowego od tyłu podszlifować żeby zniknęła ta ścianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Ten dragonowski deflektor jest tak odlany, że szlifowanie nie wchodzi w grę. Zamówię ten zestaw, a pozostałe blachy zaadoptuję do tego Shermana, który powstanie z kadłuba Dragona oraz wanny i wieży Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Może to niepatriotyczne, ale w temacie blach zawsze wolałem Voyagery niż Abery. Korzystniejsza cena, moim zdaniem lepsze opracowanie i zwyczajowe dodatki - żywice, pręciki i sprężyny do włazów shermanowatych. Nie namawiam, ale przeanalizuj choćby kosztowo i pod względem zawartości który zestaw do M1 Tamiya wziąć - Voyager czy Aber. EDIT Porównanie cenowe - Aber, ok 90 zł, Voyager 15 $ (ok. 60 zł) w Luckymodel (zerowe koszty wysyłki, ale trzeba kupić za min 20 czy 25 $) Plus Abera - "kopyto" do składania deflektora, plus Voyagera - żywice, pręciki, sprężynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Właśnie ten szablon mnie kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Zamówiłem Abera z prostej przyczyny, paczkę odbiorę w piątek, a szykuje mi się kilka dni wolnego, więc przy odrobinie szczęścia zakończę budowę i Sherman będzie czekać na malowanie, bo w paczce leci też Humber, z którego budowy też pokażę warsztat. Prawdopodobnie pojazd o nazwie Grzmot z 10 Pułku Dragonów. Dzisiaj zmontowałem zawieszenie Shermana, fajnie wygląda, w pełni ruchome, zdjęcia w postępów pokaże w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Drobne postępy. Zmontowałem podwozie i poprawiłem fakturę odlewanego pancerza. Dzisiaj ciąg dalszy walki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Sorki ale to bardziej wygląda na ruski odlew, a nie amerykański. Referencje są na stronie - http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/manufacturer/m4a1largehatches/m4a1_largehatches.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Masz rację...trochę jakby pogrubiłem fakturę i wydaje mi się, że wygląda trochę lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Powoli do przodu, gotowe peryskopy i błotniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Była by jeszcze szansa na zdjęcie porównawcze kadłuba i osłony transmisji z Dragona i Italeri? Coś jak masz na pierwszej stronie? Wtedy powinno być widać różnicę o której pisał Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Kiedyś porównywałem przekroje przodu obydwu modeli za pomocą wyciętych przeze mnie szablonów. Model Dragona w najgorszym miejscu był o jakiś centymetr bardziej "spuchnięty" między włazami niż Italeri. No cóż - był czas przywyknąć, że dragon równa się badziew - przynajmniej w znanych mi modelach alianckich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Panowie jak to jest z tymi mocowaniami? Zaokrąglają się wzdłuż kadłuba będą jednym kawałkiem stali? Łączą się pod kątem prostym? Była by jeszcze szansa na zdjęcie porównawcze kadłuba i osłony transmisji z Dragona i Italeri? Coś jak masz na pierwszej stronie? Wtedy powinno być widać różnicę o której pisał Marcin. Wieczorem wrzucę zdjęcie spasowanej wanny Italeri oraz góry kadłuba i transmisji Dragona obok mixa, który teraz buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Panowie jak to jest z tymi mocowaniami? Zaokrąglają się wzdłuż kadłuba będą jednym kawałkiem stali? Łączą się pod kątem prostym? Ale naprawdę ciężko pooglądać zdjęcia oryginałów, które umieściłem siedem postów wyżej!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Nie rozumiem Twojej reakcji...po to założyłem ten wątek, żeby pytać o kwestię, co do których nie mam pewności. Na zdjęciach oryginałów z linku, który załączyłeś widać tyle, że myślę, że były dwie listwy boczna i tylna i łączyły się na krawędzi pancerza...tyle z moich obserwacji, które postanowiłem potwierdzić, co w tym złego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Bo na tej stronie jest wszystko (to ta sama strona) o czym pytasz i to w oryginale, a nie interpretacji producenta modelików! Chyba logicznym jest patrzeć na oryginał i go odtwarzać, a nie pytać się czy oryginał na pewno jest taki jaki jest! PS. Bo chyba nie chodzi Ci o sztuczny ruch w warsztacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Pytam, kiedy nie jestem pewien, bo nie chcę popełnić błędu. Właśnie po to załozyłem wątek, by ktoś kto więcej wie na temat pojazdu poprawił błędy, a nie po to, żeby mieć ruch w warsztacie czy co tam można sobie jeszcze wymyslić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Wszystko z Shadocka czyli się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Dziękuję za pomoc:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Ostatnie zdjęcie pokazuje najwięcej. Boczne listwy przyspawane na płask do boków, a tylna - jako ceownik przyspawana do stropu nawisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 23 Września 2018 Autor Share Napisano 23 Września 2018 Poprawiłem listwy, bo wcześniej "przyspawałem je na krawędzie pancerza, ale od spodu, a nie do boku. Przyciąłem trochę osłony peryskopów, bo były za wysokie i wypiłowałem włazy, żeby peryskopy zmieściły się w nich odrobinę poniżej linii powierzchni włazu Dorobiłem miejsca montażowe na śruby do zawiasów półki w tyle kadłuba Większość zaczepów do narzędzi już jest przyklejona. Spiłowałem korki do zbiorników paliwa Italeri i wkleiłem dragonowskie, bo mają dużo lepsze detale Kadłub wymaga jeszcze sporo poprawek, bo gdzieś brakuje śruby, uchwytu, kaemu itd... Przyszły mi już gąsienice i na podwoziu będą friule T-48, a na pancerzu Bronco T62. Z tego miejsca ogłoszenie: chętnie zakupię kilkanaście ogniw późnych gąsienic do Pantery:-) W związku, z tym, że wzoruje się na tym pojeździe mam pytanie czy istnieją zdjęcia jego przodu i lewego boku? Zakładam, że skoro załoga wzmocniła ogniwami gąsienic prawy bok pancerza i lewy bok wieży to tak samo zrobiła z przodem i pozostałymi bokami, więc czołg będzie zdrowo dopancerzony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 Wydaje mi się, że dzisiaj ostatnie szlify...dorobiłem trochę detali błotników i włazów Uchwyty do mocowania pasków na narzędzia. Paski i narzędzia zamontuje po pomalowaniu kadłuba. Uchwyty na półce i wycior Zostaje zmontowanie deflektora i przyklejenie ogniw gąsienic. Czekam na lufę kaemu będzie z Rb Model... Kolega bazylms prosił o jeszcze jedno zdjęcie porównawcze kadłubów i transmisji Italeri i Dragona... Na pierwszym zdjęciu na sucho spasowana góra kadłuba i transmisja Dragona z wanną Italeri, a drugie to model z warsztatu, czyli góra kadłuba i transmisja Italeri i wanna Dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Pokrywy pojemników na ostrogi (te wloty z tyłu kadłuba) zostały z kadłuba italeri ? Sprawdź, może te z dragona będą lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi