mk Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Oto mój pierwszy model. Postanowiłem zacząć od Sherman'a, który tak się prezentuje po sklejeniu: Jeszcze drobne korekty papierem ściernym i jutro zaczynam malowanie. (Pędzel - farba Model Master 1711) Jedyną zmianę jaką planuję, to zmiana gąsienic. Zastosuję ogniwkowe gąsienice Armo. Proszę o ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 model przyzwoicie sklejony ale inaczej to będzie wyglądało po pomalowaniu no i gąsiennice są złe takich wogólę nie produkowano i ogółem model sie strasznie błyszczy nie stej strony zrobiłeś chyba stanowisko ckm'u (mogę źle mówić bo nigdy nie składałem shermana) no i przy prawym włazie na wieży jest straszny klej pozbądź się go czekam na kolejne foty powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Dzięki za uwagi. Kilka wyjaśnień: gąsiennice są złe takich wogólę nie produkowano Postanowiłem je zmienić, faktycznie na wszystkich zdjęciach, ktróre oglądałem są zupełnie inne. ogółem model sie strasznie błyszczy Niedokładnie zmatowiłem powierzchnię po użyciu nitro. Do poprawki przy prawym włazie na wieży jest straszny klej pozbądź się go Hmm, to nie klej To też po nitro. Przed malowaniem całą powierzchnię potraktuje jeszcze raz papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Ale pamiętaj żeby użyć papieru ściernego o gradacji nie grubszej jak 600... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 jeszcze czeka cię dużo pracy a tak to model warty uwagi powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 a tak to model warty uwagi Tak, zgadzam się... Modelik stanowi naprawdę dobrą bazę, do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 ...no i gąsiennice są złe takich wogólę nie produkowano... Jesteś pewien...? Nie ma jak dobrzy doradcy... Gąsienice są jak najbardziej prawidłowe, typ wczesny T51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 Gąsienice są jak najbardziej prawidłowe, typ wczesny T51. Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 Na początek pytanie do znawców, w końcu lepiej pytać niż popełniać rażące błędy Jak powinny być pomalowane koła i gąsienice? Na zdjęciach z muzeum, całe Shermany pomalowane są jednolicie, ale przecież nikoniecznie tak musiało być. Mój Sherman po malowaniu. Malowałem pędzlem rozcieńczoną farbą. Jutro druga warstwa już bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Jutro druga warstwa już bez rozcieńczania. Ale kolejne warstwy powinny być coraz cieńsze! I tak ładnie pokryło i całkiem całkiem wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 24 Lutego 2008 Autor Share Napisano 24 Lutego 2008 Tak się prezentuje model po pomalowaniu i polakierowaniu. Błyszczący lakier Pactra położony dwukrotnie. Teraz czas na kalkomanię i wash. Czy wszelakie zabrudzenia wykonuje się teraz czy po położeniu lakieru matowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Lakier matowy dajesz na sam koniec.Na lakierze błyszczącym dajesz kalki i robisz wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 Mały update z postępu prac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 2 Marca 2008 Autor Share Napisano 2 Marca 2008 Powoli zbliżam się do końca. Jeszcze tylko gąsienice i kilka zadrapań. Efekt prac po weekendzie. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 Chyba troszkę za dużo tego błota i w niewłaściwych miejscach... ale to tylko moje odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 Chyba troszkę za dużo tego błota i w niewłaściwych miejscach... ale to tylko moje odczucie. Tak, masz rację... Jak błoto mogło się znaleźć na włazie od wieżyczki (no pomijając fakt, że żołnierze je tam w wiadrze przytargali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 3 Marca 2008 Autor Share Napisano 3 Marca 2008 Jak błoto mogło się znaleźć na włazie od wieżyczki (no pomijając fakt, że żołnierze je tam w wiadrze przytargali). No ale wtedy powinno się znaleźć na modelu wiadro i to chyba nie jedno A tak na serio - to jest mój pierwszy model, także traktuję go trochę eksperymentalnie. Faktycznie, zabrudzenie było trochę za mocne. Siedzę teraz i lekko modyfikuje. Dlatego też pracę nad tym modelem pokazuję na forum. Każda uwaga i krytyka jest dla mnie ważna - w końcu dopiero zaczynam. Chciałem przybrudzić model suchymi pastelami - ale coś chyba nie tak robiłem. W końcu na wilgotny pędzel nakładałem starty proszek i smarowałem tym model. Podejrzewam, że zupełnie nie tak to się robi. Może ktoś metodą łopatologii stosowanej wytłumaczy mi jak prawidłowo powinno się przykurzać model ? Pozdrowienia, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 Może ktoś metodą łopatologii stosowanej wytłumaczy mi jak prawidłowo powinno się przykurzać model ? Zrezygnuj z wody jako medium do nakładania pasteli. Zaopatrz się w terpentynę lub najlepiej - White Spirit. Oba powinieneś dostać w sklepach dla plastyków, a terpentynę w każdej aptece. Rozrabiaj w nich starte pastele czy pigmenty i wtedy nakładaj. Przez to, że mają malutkie napięcie powierzchniowe rozleją się po całym modelu, po wyschnięciu dając efekt równomiernego przykurzenia. Oczywiście sterując gęstością mieszanki można uzyskać różne efekty. Jednak potem należy uważać na odciski paluchów (przy white spirit'cie i tak się fajnie trzymają). Zabezpieczyć to można tylko lakierem z aerografu, choć wówczas pigmenty ciemnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk Napisano 3 Marca 2008 Autor Share Napisano 3 Marca 2008 Dzięki Reggy za wytłumaczenie. Zdjęcia po zdjęciu nadmiaru błota. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 Model wygląda o stokroć lepiej... Naprawdę mi się podoba, ciężko uwierzyć, że to Twoj pierwszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 Aj no nie wierzę że pierwszy! Ten model jest bardzo ładny, przynajmniej w moim odczuciu i aż dziw bierze człowieka, że tyle technik i tego wszystkiego można od razu zastosować w pierwszym modelu. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi