Skocz do zawartości

Diorama - garaż/Chevy Xtreme S-10

fliper_nx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, kolejny mój temat, jak w temacie widać buduję dioramę garażu firmowego [z przewagą biura] firmy pilotującej gabaryty, oraz model Chevrolet'a Xtreme S-10 czyli Blazera pic-up'a w wersji PILOT. Nie mam zamiaru rozdrabniać się na 2 tematy więc wszystko umieściłem tutaj. Oto zdjęcia [jak są jakieś niejasności to proszę pytać]:

Garaż/biuro [materiał MDF 0,8 cm]:

HPIM7103.jpg

HPIM7124.jpg

HPIM7125.jpg

HPIM7123.jpg

HPIM7133.jpg

HPIM7128.jpg

HPIM7122.jpg

HPIM7129.jpg

HPIM7108.jpg

HPIM7113.jpg

Ps trawka jeszcze nie skończona:).

Chevrolet:

HPIM7119.jpg

HPIM7106.jpg

HPIM7121.jpg

HPIM7131.jpg

HPIM7126.jpg

HPIM7117.jpg

Liczę na rzetelną opinię .

Edytowane przez Gość

Hmmm a ta butla to wtrysk podpropanku-butanu (LPG)?

O tym nie pomyślałem, ale pomysł dobry PILOT na gazowni.... DOBRE

Garaż mi się podoba, ale te reflektory rajdowe na PILOCIE mi jakoś nie pasują... No nic.. Zobaczymy co Ci z tego wyjdzie.

• 2 months later...
  • 2 months later...

Projekt nie upadł, z braku czasu dopiero teraz powracam do projektu, być może uda się zdążyć do MTM. Rajdowego szperacza oczywiście nie będzie .

3654844d30c5bf2bm.jpg 3802043d5190344em.jpg

• 4 weeks later...

Kolor prawdopodobnie będzie ten co na panelu poszerzającym [dolnym] czyli szary metalic z palety Hyundai'a.

HPIM9138.jpg

HPIM9139.jpg

Nie wykluczone że dodam "spychacz", coś na wzór policyjnego taranu.

HPIM9118.jpg

HPIM9119.jpg

W silniku nawiercone otwory na świece:

HPIM9124.jpg

Bak paliwa [0%] z przewodem paliwowym oraz mocowanie tegoż "węża":

HPIM9141.jpg

Układ dolotowy podczas maskowania:

HPIM9144.jpg

Zostały już wybrane koła do pick-up'a:

HPIM9143.jpg

"Kogut" w którym zostaną umieszczone pulsujące diody:

HPIM9115.jpg

Nowy nabytek do nawiercania,ręczna mini wiertarka [ www.m-zone.pl ]:

HPIM9145.jpg

Bardzo jestem ciekaw efektu migającego koguta. Będziesz w nim montował jednokolorowe diody czy różne??

I fajnie że podałeś adres stronki, na której kupiłeś wiertełka i wiertareczke Przyda mi się

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Tą deskę malowałeś "z ręki" czy maskowałeś taśmą?? bo w niektórych miejscach takie poszarpane brzegi, jakieś delikatne wyjechania nie tam gdzie trzeba.

Ale ogólnie dobór kolorów i pomysł jak najbardiej

Podrawiam

• 1 month later...

Dzięki kolor dobierany na tzw oko, deska była oklejona taśma Tamiyi lecz pierwszy raz to robiłem .

Tak wygląda model w całości bez dodatków.

HPIM9239.jpg

HPIM9241.jpg

Oryginalne przednie zawieszenie, wał oraz amortyzatory mostu.

HPIM9276-1.jpg

HPIM9277-1.jpg

HPIM9278-1.jpg

Przednie zawieszenie zrobię od podstaw, będą to dwa wahacze połączone "prętem", w nim trzpień aby można było zastosować nieoryginalne koła, oraz amortyzator z jednej strony zamocowany do ramy zaś z drugiej do wahacza.

Nowy most...

HPIM9255.jpg

HPIM9270.jpg

HPIM9275.jpg

Postanowiłem użyć profilu polistyrenowego o średnicy 3mm z zewnątrz, w środku poniżej 1,60mm, rozwierciłem środek wiertłem o rozmiarze 1,59mm, po obu końcach umieściłem rurkę metalową, której średnica odpowiadała gumowemu mocowaniu felg. Instrukcja nie przewidziała hamulców tarczowych z tyłu więc postanowiłem dorobić je z dołączanych do felg tarcz hamulcowych. Tarcza jest zbudowana z tarczy "ściernej" oraz mocowania wklejanego w nią, niestety otwór w mocowaniu też musiałem rozwiercić z 1,60 mm do 3mm odpowiednim wiertłem. Oryginalny wał posiadał puszkę z przełożeniami, więc i w moim nie może jej zabraknąć, rozwiercić się nie udało, element rozkleił się na dwie części wiec przyszło mi żmudne szlifowanie, tak powstał mój wał, sądzę że o wiele lepszy niż z AMT.

HPIM9281-1.jpg

HPIM9282-1.jpg

HPIM9283-1.jpg

Puszka nie została jeszcze sklejona ponieważ muszę mieć co najmniej włożony silnik z wałem aby ją dobrze umiejscowić.

"Paka" również jest poszerzana jak i całe auto panelami. Niestety spasowanie bocznych paneli z tylnym [zderzak] jest kiepskie, więc zastanawiam się nad wykonaniem od podstaw coś w tym rodzaju, czekam na waszą opinię.

HPIM9284.jpg

HPIM9286.jpg

HPIM9257.jpg

HPIM9258.jpg

Szkic:

SGD.jpg

Pozdrawiam .

Edytowane przez Gość

Cześć, obserwuje Twoje poczynania od początku na różnych forach i podoba mi się podejście. Pozwól, że czepne się nazewnictwa ale pisałeś o wale a pokazywałeś most z dyferencjałem w powyższym temacie

Kurcze nowy Foose nam się tu objawił ;) Trzymam kciuki za efekt końcowy.

• 3 months later...

A mi nie wchodzą obrazki :(

This image or video has been moved or delated - photobucket :(

Te pierwsze zarysy jednak widziałem i muszę przyznać projekt fajny, tylko coś temat się przykurzył.

Pozdro

Tak, temat będzie dalej kontynuowany, zdjęcia lecz zmieniły tylko lokalizację , z stad ten problem. Z czasem podam adres na servera, a później będę normalnie umieszczać fotki.