Jump to content

B-24 J w Polskich Barwach, czy występowały?

MichalZ
 Share

Recommended Posts

Witam,  nie za bardzo wiem gdzie zamieścić takie pytanie, ale czy znane są komuś zdjęcia lub informację o tym czy Liberatory B-24 w wersji J występowały w jakiej kolwiek Polskiej jednostce z Polską szachownicą? 

Pozdrawiam :)

A są jakieś zdjęcia tego SAMOTU? , w Brytyjskim nazewnictwie to Liberator MK. VI, 

Pozdrawiam :)

Proszę nie wprowadzać zamieszania. Pomijając taki drobiazg, że Wikipedia nie jest zbyt wiarygodnym źródłem wiedzy, to nawet tam a konkretnie w tym drugim linku jest mowa o używaniu w naszej eskadrze wersji III, V (B-24D) i VI (B-24J). Najpełniejsza i najbardziej aktualna wiedza na temat naszych Liberatorów jest zawarta we wspomnianych powyżej numerach MiniRepliki. 

Witam, mam wszystkie 3 numery  miniRepliki , w sumie jest tam wszystko co mi potrzeba , z tym że...,  Są Liberatory które wywodzą się z wersji J , 

o wersji J można również przeczytać w tym materiale http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/702/126/Consolidted-Vultee-B-24-Liberator2

zależy mi konkretnie na wersji J (głównie z powodu wieżyczki z przodu i  kuli dla strzelca pod samolotem) , pojawia się w internecie takie zdjęcie  ,które często jest podpisane jako "Polish Liberator" ,   

Liberatorami które wywodzą się  z wersji J są samoloty o  literach GR_U oraz GR_R ,  czy nie było by zbyt wielkim przekłamaniem wykonanie samolotu w wersji J (przed zmianami) z oznaczeniami już po zmianach ( największe to właśnie usunięcie przedniej  wieżyczki i zastąpienie szklarnią oraz strzelec  w dolnej części kadłuba) .

Pozdrawiam. 

Polish_B-24_Liberator.jpg

W 1586 eskadrze nie były używane Liberatory w wersji bombowej o jaką pytasz. Są to wersje specjalnie dostosowane do dalekich lotów i zrzutów zaopatrzenia i skoczków. Do eskadry na pewno przybywały już po dostosowaniu ich do tych zadań tzn. wersje GR.III (D) i GR.VI.(J). Nie posiadają wieżyczki Sperry pod kadłubowej i mają wieżyczkę ogonową boulton Paul z 4 km browing 0.303 (taka sama jest w Halifaksie) zmiany dla odciązeniea konstrukcji i aby powiększyć zasięg.

Zdjęcie przedstawia wersję transportową liberatora bez uzbrojenia.

Dołączam zdjęcie (źródło internet) wieżyczki liberatora GR z  dywizjonu Czeskiego. W tle masz liberatora z podobnym oznaczeniem  - raczej nie polskim.

Pozdrawiam   

Liberator GR _06.jpg