MichalZ Napisano 31 Grudnia 2018 Share Napisano 31 Grudnia 2018 Witam, nie za bardzo wiem gdzie zamieścić takie pytanie, ale czy znane są komuś zdjęcia lub informację o tym czy Liberatory B-24 w wersji J występowały w jakiej kolwiek Polskiej jednostce z Polską szachownicą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 31 Grudnia 2018 Share Napisano 31 Grudnia 2018 1586 Eskadra Specjalnego Przeznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 31 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2018 A są jakieś zdjęcia tego SAMOTU? , w Brytyjskim nazewnictwie to Liberator MK. VI, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Grudnia 2018 Share Napisano 31 Grudnia 2018 Mini Replika nr.72 ,73,74.Opracowanie pana Sikory o B 24 z szachownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 31 Grudnia 2018 Share Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Wikipedyja mówi, że w 1586 Eskadra Specjalnego Przeznaczenia/301 Dywizjon Bombowy Ziemi Pomorskiej „Obrońców Warszawy” latano na Mk.III ≡ D i Mk.IV ≡ E. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez kjp_a_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioBan Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Proszę nie wprowadzać zamieszania. Pomijając taki drobiazg, że Wikipedia nie jest zbyt wiarygodnym źródłem wiedzy, to nawet tam a konkretnie w tym drugim linku jest mowa o używaniu w naszej eskadrze wersji III, V (B-24D) i VI (B-24J). Najpełniejsza i najbardziej aktualna wiedza na temat naszych Liberatorów jest zawarta we wspomnianych powyżej numerach MiniRepliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 Witam, mam wszystkie 3 numery miniRepliki , w sumie jest tam wszystko co mi potrzeba , z tym że..., Są Liberatory które wywodzą się z wersji J , o wersji J można również przeczytać w tym materiale : http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/702/126/Consolidted-Vultee-B-24-Liberator2 zależy mi konkretnie na wersji J (głównie z powodu wieżyczki z przodu i kuli dla strzelca pod samolotem) , pojawia się w internecie takie zdjęcie ,które często jest podpisane jako "Polish Liberator" , Liberatorami które wywodzą się z wersji J są samoloty o literach GR_U oraz GR_R , czy nie było by zbyt wielkim przekłamaniem wykonanie samolotu w wersji J (przed zmianami) z oznaczeniami już po zmianach ( największe to właśnie usunięcie przedniej wieżyczki i zastąpienie szklarnią oraz strzelec w dolnej części kadłuba) . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 W 1586 eskadrze nie były używane Liberatory w wersji bombowej o jaką pytasz. Są to wersje specjalnie dostosowane do dalekich lotów i zrzutów zaopatrzenia i skoczków. Do eskadry na pewno przybywały już po dostosowaniu ich do tych zadań tzn. wersje GR.III (D) i GR.VI.(J). Nie posiadają wieżyczki Sperry pod kadłubowej i mają wieżyczkę ogonową boulton Paul z 4 km browing 0.303 (taka sama jest w Halifaksie) zmiany dla odciązeniea konstrukcji i aby powiększyć zasięg. Zdjęcie przedstawia wersję transportową liberatora bez uzbrojenia. Dołączam zdjęcie (źródło internet) wieżyczki liberatora GR z dywizjonu Czeskiego. W tle masz liberatora z podobnym oznaczeniem - raczej nie polskim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi