pietia336 Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Witam, Mam problem z użyciem Vallejo Decal Fix. Model został pomalowany i polakierowany Vallejo Polyurethane Glass Varnish celem przygotowania pod kładzenie kalek. Na miejsce gdzie ma trafić kalka nanoszę cienką warstwę Vallejo Decal Fix (po dobrym wymieszaniu ma on w moim przypadku mleczną konsystencję). Przenoszę kalkę. Zmiękczam kalkę dodatkowo Vallejo Decal Softenerem, aby się dobrze dopasowała do nierówności modelu. Niestety po wyschnięciu Decal Fix pozostawia matowy film na lakierze z połyskiem - nie sposób nanieść go tylko pod kalkę - zawsze mam go trochę więcej dookoła. Czy jest to zachowanie normalne w przypadku stosowania tego fixu firmy Vallejo i nie należy się nim przejmować tylko nanieść ponownie warstwę lakieru z połyskiem lub finalnie matowego na całość czy też coś robię nie tak lub preparat ten wchodzi w jakąś reakcję z lakierem? Zastanawiam się czy ponowne polakierowane zniweluje różnice w połysku/jego braku pomiędzy miejscami z wyschniętym matowym fixem, a wcześniej położonym lakierem z połyskiem nie wpływając na kolor pod spodem - czy w miejscach gdzie jest fix nie będzie tego widać pod nową warstwą. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma może w tym zakresie jakieś doświadczenia? Na próbce wygląda to jak na załączonym zdjęciu - środek sam lakier, lewa strona Fix położony na lakier, prawa Softener położony na lakier, aby zobaczyć jak zachowa się ten preparat (co ciekawe też matowieje). Fix i softener pozostawione do wyschnięcia. Zarówno fix jak i softener dają się na próbce zmyć na mokro co pozwala przywrócić połysk lakieru spod spodu jednak w przypadku położonej kalki metoda nie jest już tak efektywna gdyż grozi uszkodzeniem kalek. Z góry dziękuję za zabranie głosu i wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Nie używałem tego specyfiku.Raczej trzymam się klasyki pod kalki połysk tamiya lub gunze.Ale jak opisałeś spróbuj to potraktować lakierem połyskiem lub matem.Parę delikatnych warstewek i zobacz jaki to da efekt.Powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Decal fix to klej na poprawianie przyczepności kalkomanii. Generalnie zbędna rzecz, chyba, że używasz jakichś starych deskowatych kalek. Musisz go zmyć za nim wyschnie. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Jak sama nazwa wskazuje - Decal Fix służy "naprawie" starych, wyschniętych kalek, bez swojego już kleju. Przy nowych kalkach używanie jakiegokolwiek specyfiku zazwyczaj jest raczej zupełnie zbędne. Na kalki i owszem, trza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietia336 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2019 Dziękuję serdecznie za rady. W weekend się do nich zastosuję licząc na pozytywny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Hej ! Dopiero teraz przeczytałem, a powinienem wcześniej Mam to samo: Decal fix zostawia ślady na glossakrylu Tamiya. Na szczęście zrobiłem próbę na modeliku testowym. Ufff.... Już nie będę używał A po? Vallejo Decal Softener to chyba to samo co Decal Medium (przynajmniej mają ten sam numer katalogowy 73212 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi