Jump to content

ALPINE RENAULT A310 - 1976 Acropolis Rally - Ragnotti/Jaubert

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzis chcialem pokazac Wam model, ktory udalo mi sie wrescie dokonczyc. Nie jest to najwyzszych lotow eksponat, gdzyz sam kit powstal w latach 70tych lub wczesnych 80tych i jego jakosc nie powala a dodatkowo budowe zaczalem ponad 13 lat temu, kiedy moja wiedza i umiejetnosci modelarskie byly w powijakach. Poprawilem to, co sie dalo poprawic i ostatecznie dokonczylem budowe. Po drodze popsulem oszklenie przednich swiatel, ktore musialem na nowo wykonac. We wnetrzu zainstalowalem fotele kubelkowe i pasy bezpieczenstwa, ktore raczej nie maja nic wspolnego z oryginalem (stad okreslenie replika). Dodatkowo dorobilem chlapacze, kalki "Michelin" na przednich blotnikach, wylacznik bezpieczenstwa na masce, szyby w obu przednich drzwiach i stelaz gornych halogenow na zderzaku. Chromowe listwy wokol szyb i przednich swiatel wykonalem przy uzyciu folii Bore Foil a wycieraczki, lusterko na drzwiach i halogeny pomalowalem chromem Molotova. Za jakis czas doloze brakujace zapiecia zabezpieczajace na maske i tylna klape, bo nie bylo ich w zestawie a powinny byc zainstalowane.

Tak jak napisalem wczesniej, model mogl byc lepiej zbudowany, ale mimo wszystko jest swietnym dodatkiem do kolekcji rajdowych klasykow, a ze nie bylo wczesniej na forum podobnego, dlatego wrzucilem galerie do ogladania.
Pozdrawiam!!

alpine%20a310%2011_zpsxn0wkmpg.jpg

alpine%20a310%209_zpsh4qfglxm.jpg

alpine%20a310%208_zpsuacmis8b.jpg

alpine%20a310%2010_zpsv11ymabo.jpg

alpine%20a310%207_zpscoxyfxna.jpg

alpine%20a310%206_zpsw2eycq6k.jpg

alpine%20a310%205_zpsfbfzwbgk.jpg

alpine%20a310%204_zpsde1mypeg.jpg

alpine%20a310%203_zpsmgaop8px.jpg

alpine%20a310%202_zpsmscslghu.jpg

alpine%20a310%201_zpsgczgixqo.jpg

Edited by subaroman
  • Like 1
Posted

Fajny rarytasik i ładny model. Gratulacje!
Przeszkadzają mi tylko ramki okien z folią BMF. Mam wrażenie, że za szeroko położyłeś folię. Może to kwestia wypraski i zgodności z oryginałem skoro to wiekowy model.
Ale i tak jest git ?

1d280b3b85a0f796e4c1499c6ce45692.jpg

Posted

Bardzo ciekawy pojazd bez wątpienia i ozdoba każdej kolekcji.