Staruch Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Witajcie!! Dzisiaj zakupiłem mój pierwszy model czołgu. troszkę już poskubałem w nim Tzn wyciąłem górną część czołgu i wyczyściłem. Mam jednak pytanie od czego tak naprawdę zacząć i jakiej farby użyć jako podkładu akryl/olejna? Kiedy zacząć malować mniejsze elementy. Postaram się jeszcze dzisiaj zrobić zdjątka i dorzucić Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Polecam farby Vallejo akryle. Maja wiele zalet zaczynajac od opakowania, a konczac na tym jak wygladaja na modelu po wyschnieciu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Cześć, Rownież polecam akrylowe farby Vallejo - maluje się nimi bardzo przyjemnie, nie śmierdzą, dają ładny efekt, nie ma smug. Cena tez nie duża. Mniejsze elementy przyklej na model i dopiero na końcu maluj całość. Osobno dokleisz gąski bo jak mniemam kupiłeś Panzer III revella. Są tam gąski składające się z dłuższych części, krotszych i pojedynczych ogniw, je proponuję malować oddzielnie. Twoj Panzer III posiada dodatkowe osłony czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staruch Napisano 4 Marca 2008 Autor Share Napisano 4 Marca 2008 Tak posiada jednak stwierdziłem, że składam bez osłon CO do farbek słyszałem ze Vallejo nie trzymają się dobrze plastiku. Myślałem o pactrach na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Pactry mogą być. Polecam zarówno pod pędzel jak i do aerografu. Jeśli malujesz pędzlem, rozcieńczaj je jakimś spirytem - nabierają lepszych właściwości niż w przypadku wody. Co do małych elementów to tak jak radzą przedmówcy - najpierw klej, potem maluj (no chyba, że po sklejeniu nie będziesz miał już do nich dostępu). Pod pędzel możesz sobie odpuścić podkład - zawsze to jedna warstwa mniej. W przypadku pędzli podkładów jako takich używałem tylko pod słabo kryjące kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staruch Napisano 4 Marca 2008 Autor Share Napisano 4 Marca 2008 W jakich proporcjach rozcieńczać farbkę powiedzmy wódką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Na oko, zeby dobrze sie malowalo. Zalezy od getosci farby. W dziale "Jak o zrobic..." jest kilka naprawde obszernych watkow o malowaniu i rozcienczaniu farb. Przejrzyj je sobie. A tak w ogole, jezeli dopiero zaczynasz przygode, poprzegladaj sobie zawartosc w/w dzialu. Wiele rzeczy wyjasni sie, zanim przyjdzie Ci do glowy nawet o nie spytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staruch Napisano 4 Marca 2008 Autor Share Napisano 4 Marca 2008 Dwa pierwsze zdjątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Widzę że Italerka ;) Powodzenia w sklejaniu, nie powinno być większych problemów (może trochę z gąsienicami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi