Skocz do zawartości

Trade Federation Tank AMT/ERTL 1:32

adamkijak

Rekomendowane odpowiedzi

Po walce zlecieli sie Gunganie, zeby rozszabrowac to, co zostalo po bitwie. Pootwierali luku, zaczeli wyciagac amunicje itd...

i jest problem.. bo wycięty fragment nie jest żadnym lukiem tylko przekrojem, żeby ukazać wnętrze :] chyba lepiej albo zrezygnować z budowania winietki i łączenia tego z przekrojem tylko zrobić sam pojazd.. bez szabrowników

zawsze można wstawić wycięty kawałek - trochę kleju i szpachli i pancerz w całości jak nowy

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hej wrocilem z pracy, a tu widze odzew. Wiec generalnie pomysl z przekrojem uwazam za co nieco chybiony, ale jak juz zabrnalem to cos wymysle. Na razie Tank jest po pierwszym lakierowaniu satynem wiec jeszcze ze 2 warstwy i pojdzie wash i potem reszta dopieszczenia czyli obicia i otarcia, suchy pedzel. Pomysl z wymiana amunicji przez droidy niestety odpada bo amunicje w tym cudzie wymienialo sie poprez odlaczenie calej dolnej czesci pojazdu i podlaczeniu w pelni zaladowanej nowej na pokladzie statku desantowego.

Myslalem o scenie jak Jar-jar uwiesil sie na lufie sciagajac ja w bok co spowodowalo ze caly czolg zaczal ryc ziemie jednym z bokow (tak to chyba bylo). Oprocz 3 droidow w zestawie jest jeszcze Stap wiec jego tez moge jakos wkomponowac w scene zniszczenia, a przekroj zamienic w rozerwanie wybuchem wewnetrznym.

Zmiana koncepcji nastapila, zrezygnowalem z przekroju glownie z powodu braku pomyslu na zrobienie amunicji (po APC z aliens mam dosc scratchbuildingu). Poniewaz jednak oryginalnego wycietego kawalku juz wstawic nie moglem (gdzies sie zapodzial) to postanowilem zrobic komore amunicyjna po wybuchu od srodka (cos sie zacielo i bum). Wykonalem tez wash , ale nie wiem czy cos widac jak jutro bede mial troche wiecej sily to poprawie bo mnie wycieranie tego gnojka wykonczylo.

f5a30e61bbd182df.jpg

1fbf787f24866be0.jpg

c370ca9fd89ca29b.jpg

6e0049f7cfba5838.jpg

d3043c6164e93260.jpg

06717bbe52b66828.jpg

28efaf217c02d543.jpg

Cdn...

Pozdrawiam.

a rozerwana blacha piękna.. pochwal się jak i czym robiłeś :P innym też się przyda do robienia wraków i uszkodzeń..

będziesz rył tą linię podziału blach która przebiega tam w okolicy czy sobie odpuścisz?

Hej bylem ciekaw czy ktos to zauwazy, powiem ze musze cos z tym zrobic bo mnie denerwuje fakt ze ta strona jest cala gladka, a druga ma ten podzial. Problem jest taki ze wzdluz podzialu po obydwu stronach sa nity i poprostu nie wiem jak je zrobic.

Co do blachy to wzialem kawalek przezroczystego plastiku ktory mi pozostal po APC przycialem na ksztalt wyciecia w kadlubie, potem na srodku zrobilem pare dziur skalpelem tak zeby wlozyc szczypce (kombinerki) takie z dlugim przodem i wyginalem na rozne strony. Poniewaz nie chcialo mi sie szpachlowc calej tej "zaslepki" to pomyslalem ze gazy po wybuchu znalazly ujscie jesczcze w innych miejscach i te poprostu wygialem w gore i pod roznym katem.

Pytanie o wash czy cos widac czy moze poprawic.

Witam! Jestem pod wrażeniem tego modelu, to będzie następny, który będę kleił . Zapodaj proszę fotki w dziennym świetle. Uważam że wash jest OK, osobiście nie lubię zbyt silnych, "przerysowanych", nie naturalnych podziałów blach. Pozdrawiam!

bylem ciekaw czy ktos to zauwazy

trzeba było uprzedzić :P siedział bym cicho :P

spróbuj wytrasować linie podziału blach.. nie wiem jakiej wielkości są te nity ale ja kiedyś w 1:35 robiłem wiercąc dziurkę i wklejając taką małą kuleczkę do zdobienia pazurów.. kosztuje to grosze, starcza chyba dożywotnio no i efekt będzie chyba okej.. tylko trzeba uważać żeby dobrać odpowiednią wielkość kuleczek.. nie wszystkie w opakowaniu są takie same..

i proponował bym dorobić tylko część nitów.. a reszta to niech będą same dziury po "wystrzelonych" nitach

wg, mnie wash mógłbyś dać mocniejszy.. bo potem przy filtrach zaniknie.. no i jakieś punktowe przebarwienia pancerza, zadrapania i ślady po ostrzale z broni małokalibrowej - idzie ci świetnie.. pracuj dalej

Wiec pracuje dalej. Postanowilem ze zrobie tak jak Fazzy radzil i zostawie dziury po nitach, wytrasowane linie celowo sa troche krzywe poniewaz cala blacha ulegla deformacji w trakciew wybuchu. Pierwszy suchy pedzel i lekka poprawka washa, jak skoncze malowac rozne duperele i poloze kolejny lakier to ponim jeszcze raz zrobie suchy pedzel - jezeli bedzie trzeba.

Fotki w swietle dziennym:

8666fe0ce927f5cb.jpg

4d3cbf64a24b56f5.jpg

45d509ae748a42bd.jpg

ea620866e07d5abc.jpg

d901475365a56e91.jpg

d39439107f81c17d.jpg

3a56fe6708842fa8.jpg

6fd28ad60da1cea0.jpg

e4201647d5758478.jpg

Cdn..

Pozdrawiam.

Witam, oto kolejny update. Model skonczony w 99%, pozostaje lakierowanie.

Juz wiecej go bym nie chcial brudzic. Figurki zostaly pomalowane od poczatku, polakierowane, i pobrudzone washem. Dowodca nie ma jednego "oka". Ulegne namowa i zrobie dioramke, obejrzalem scene bitwy o Naboo i na pewno takiej nie zrobie, pomijajac ze byloby dosc latwo to poprostu mi nie pasuje (za bardzo pastelowe). Reszte pozostalosci po droidach wykorzystam do zrobienia scenki.

b26ac714cce4914c.jpg

44962a2e9c2bbcc2.jpg

9d1d5f295db25de9.jpg

0cb860227483fbee.jpg

5d307c35072dad6d.jpg

671d19f38a8cc158.jpg

eb34cd11438b4fcb.jpg

d57ddd9d60bc0e20.jpg

b6b609047bd5f4ed.jpg

5f6e0d1996df1167.jpg

Cdn.

Pozdrawiam

Kolejny post za postem leci, a moja glowa normalnie nie chce przestac pracowac. Wstepny pomysl na dioramke: Federacja handlowa opanowala Tantoine lub jakas inna pustynna planete, po ciezkich bitwach patrol przejezdza przez zdobyczne miasto. Mam pytania czy czolg musi byc calym swoim obrysem w obrebie podstawki, czy moze "zwisac" po bokach co nieco, bo jak tak to by ograniczylo wielkosc potrzebnej mi podstawki.

96f60c0aa7a99f0d.jpg

d6a14e6bd17f4699.jpg

93e7af1e28cf1a0c.jpg

1613710e35479d26.jpg

d777d4587edc60d4.jpg

cdn...

Pozdrawiam

Działa na wyobraźnię...

Spróbuj ze STYRODUREM (materiał pochodny styropianu…), ma większą gęstość i po przekrojeniu struktura od biedy może przypominać pory obrobionego kamienia. No i jest dużo bardziej twardy niż styropian. (do dostania w marketach i hurtowniach budowlanych, sądzę, ze połamane kawałki można by „wycyganić” za darmo…)

Wykorzystuje wszystko co moge znalesc w domu (tutaj poszlo wypelnienie z pudla po laptopie). Calosc zostanie pokryta masa papierowa polozona na lakier akrylowy bezbarwny i na koniec rowniez taka warstwe poloze.

Powinno mniej wiecej wygladac tak:

29345a8d913e4b30.jpg

Nastapila zmiana koncepcji. Po obejrzeniu efektow pracyz papierem stwierdzilem ze to nie to, wiec wyciagnelem z kartonu po monitorze styropianowe wypelnienia i tak mi zapasowaly ze zaczalem od poczatku. Calosc narazie pokryta gipsem.

2c1be3cd24552ec5.jpg

5d2ff7ae90d2a4c5.jpg

0b25119e609959f5.jpg

8772cf7b04ec04ea.jpg

6f470ccf0766ef53.jpg

db82f51a70a0a6f3.jpg

20719d9d4012ea8a.jpg

622a12c30e79c568.jpg

cdn...

pozdrawiam

Pierwszy raz widze dioramke w stylu Star Wars, na razie widziałem tylko jak ludzie budują na stojak i sobie wisi. Fajnie kombinujesz podoba mi się...

Super! Tylko ta zaprawa tynkowa troche za bardzo "gruboziarnista" wyszla. Przydaloby sie to troche pszeszlifowac, wygladzic. Te "parchy" nie trzymaja skali. Ale pomysl i wykonanie bomba.

Super! Tylko ta zaprawa tynkowa troche za bardzo "gruboziarnista" wyszla. Przydaloby sie to troche pszeszlifowac, wygladzic. Te "parchy" nie trzymaja skali. Ale pomysl i wykonanie bomba.

Nie bylo widac zanim polozylem farbe, wiec pewnie troche zeszlifuje. Na to przyjdzie jeszcze piasek ktory powinien zlagodzic troche te "parchy", no i oczywiscie calosc bedzie rozjasniana, szczegolnie o gory gdzie slonce spowodowalo najwieksze wyblakniecia. Poprosze wziasc pod uwage ze to jest

moja pierwsza diorama po jakis 15 latach i juz teraz sie glowie gdzie to cudo zmiescic.

Poprosze wziasc pod uwage ze to jest

moja pierwsza diorama po jakis 15 latach i juz teraz sie glowie gdzie to cudo zmiescic.

Nie zrozum mnie zle. Staram sie udzielac konstruktywnych rad. Uniwersum GW to bliski mi temat i sledze wszystkie Twoje relacje z wielkim zainteresowaniem. Faktycznie, jak sypniesz na to drobniutko przesianym piaskiem, powinno wyjsc super. Przydaloby sie odwiedzic miasteczko Tatawin w Tunezji, zeby zebrac odrobine "prawdziwnego" Tatooinskiego piasku.

Nie zrozum mnie zle. Staram sie udzielac konstruktywnych rad. Uniwersum GW to bliski mi temat i sledze wszystkie Twoje relacje z wielkim zainteresowaniem. Faktycznie, jak sypniesz na to drobniutko przesianym piaskiem, powinno wyjsc super. Przydaloby sie odwiedzic miasteczko Tatawin w Tunezji, zeby zebrac odrobine "prawdziwnego" Tatooinskiego piasku.

Spoko nie zrozumialem zle, dzieki za konstruktywna uwage, gdyby taka nie byla to pewie bym sie wkurzyl.

Jak na razie to zebralem troche piasku z wydm, pojechalem nad morze (mam niedaleko) i zebralem taki z gory przesiany przez wiatr, czy trzyma skale i jak bedzie wygladal to sie niedlugo okaze.

Pierwsze sianie na lakier do wlosow, zdjecia robione zaraz po wiec jeszcze piasek jest mokry:

0abf658bc1ed5f56.jpg

6d6b0e765d1cc14d.jpg

a61a94eed291a021.jpg

808b0665a4e96758.jpg

Kolejny dzien drobnej pracy minal. Rozjasnilem wszystko bardzo jasna farba, prawie biala, niestety lampa daje takie zolte swiatlo i niewiele z tych efektow widac, jak bedzie pogoda i czas to wstawie lepsze. Mniej wiecej kompozycja sceny juz jest, zostala je szcze para nog i plecaki wiec gdziesz je wetkne. Drzwi i rolety na razie czekaja na wene tworcza. Druga polowa warczy ze jej kompresor za glosno chodzi i spac nie moze wiec nie moge juz dzisiaj wiele zdzialac (zeby sobie chlop podlubac po pracy niemogl to juz skandal).

746c6886c7ddf88f.jpg

80122a351e589b07.jpg

23b21f04afe34739.jpg

70e8d62815335863.jpg

f2b303f7661df6bc.jpg

cdn..