FAZZY_bez_humoru Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Po walce zlecieli sie Gunganie, zeby rozszabrowac to, co zostalo po bitwie. Pootwierali luku, zaczeli wyciagac amunicje itd... i jest problem.. bo wycięty fragment nie jest żadnym lukiem tylko przekrojem, żeby ukazać wnętrze :] chyba lepiej albo zrezygnować z budowania winietki i łączenia tego z przekrojem tylko zrobić sam pojazd.. bez szabrowników zawsze można wstawić wycięty kawałek - trochę kleju i szpachli i pancerz w całości jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 20 Marca 2008 Autor Share Napisano 20 Marca 2008 Hej wrocilem z pracy, a tu widze odzew. Wiec generalnie pomysl z przekrojem uwazam za co nieco chybiony, ale jak juz zabrnalem to cos wymysle. Na razie Tank jest po pierwszym lakierowaniu satynem wiec jeszcze ze 2 warstwy i pojdzie wash i potem reszta dopieszczenia czyli obicia i otarcia, suchy pedzel. Pomysl z wymiana amunicji przez droidy niestety odpada bo amunicje w tym cudzie wymienialo sie poprez odlaczenie calej dolnej czesci pojazdu i podlaczeniu w pelni zaladowanej nowej na pokladzie statku desantowego. Myslalem o scenie jak Jar-jar uwiesil sie na lufie sciagajac ja w bok co spowodowalo ze caly czolg zaczal ryc ziemie jednym z bokow (tak to chyba bylo). Oprocz 3 droidow w zestawie jest jeszcze Stap wiec jego tez moge jakos wkomponowac w scene zniszczenia, a przekroj zamienic w rozerwanie wybuchem wewnetrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 21 Marca 2008 Autor Share Napisano 21 Marca 2008 Zmiana koncepcji nastapila, zrezygnowalem z przekroju glownie z powodu braku pomyslu na zrobienie amunicji (po APC z aliens mam dosc scratchbuildingu). Poniewaz jednak oryginalnego wycietego kawalku juz wstawic nie moglem (gdzies sie zapodzial) to postanowilem zrobic komore amunicyjna po wybuchu od srodka (cos sie zacielo i bum). Wykonalem tez wash , ale nie wiem czy cos widac jak jutro bede mial troche wiecej sily to poprawie bo mnie wycieranie tego gnojka wykonczylo. Cdn... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 ta rozerwana blacha piękna.. pochwal się jak i czym robiłeś :P innym też się przyda do robienia wraków i uszkodzeń.. będziesz rył tą linię podziału blach która przebiega tam w okolicy czy sobie odpuścisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 21 Marca 2008 Autor Share Napisano 21 Marca 2008 a rozerwana blacha piękna.. pochwal się jak i czym robiłeś :P innym też się przyda do robienia wraków i uszkodzeń..będziesz rył tą linię podziału blach która przebiega tam w okolicy czy sobie odpuścisz? Hej bylem ciekaw czy ktos to zauwazy, powiem ze musze cos z tym zrobic bo mnie denerwuje fakt ze ta strona jest cala gladka, a druga ma ten podzial. Problem jest taki ze wzdluz podzialu po obydwu stronach sa nity i poprostu nie wiem jak je zrobic. Co do blachy to wzialem kawalek przezroczystego plastiku ktory mi pozostal po APC przycialem na ksztalt wyciecia w kadlubie, potem na srodku zrobilem pare dziur skalpelem tak zeby wlozyc szczypce (kombinerki) takie z dlugim przodem i wyginalem na rozne strony. Poniewaz nie chcialo mi sie szpachlowc calej tej "zaslepki" to pomyslalem ze gazy po wybuchu znalazly ujscie jesczcze w innych miejscach i te poprostu wygialem w gore i pod roznym katem. Pytanie o wash czy cos widac czy moze poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Encarius Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Witam! Jestem pod wrażeniem tego modelu, to będzie następny, który będę kleił . Zapodaj proszę fotki w dziennym świetle. Uważam że wash jest OK, osobiście nie lubię zbyt silnych, "przerysowanych", nie naturalnych podziałów blach. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 bylem ciekaw czy ktos to zauwazy trzeba było uprzedzić :P siedział bym cicho :P spróbuj wytrasować linie podziału blach.. nie wiem jakiej wielkości są te nity ale ja kiedyś w 1:35 robiłem wiercąc dziurkę i wklejając taką małą kuleczkę do zdobienia pazurów.. kosztuje to grosze, starcza chyba dożywotnio no i efekt będzie chyba okej.. tylko trzeba uważać żeby dobrać odpowiednią wielkość kuleczek.. nie wszystkie w opakowaniu są takie same.. i proponował bym dorobić tylko część nitów.. a reszta to niech będą same dziury po "wystrzelonych" nitach wg, mnie wash mógłbyś dać mocniejszy.. bo potem przy filtrach zaniknie.. no i jakieś punktowe przebarwienia pancerza, zadrapania i ślady po ostrzale z broni małokalibrowej - idzie ci świetnie.. pracuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 21 Marca 2008 Autor Share Napisano 21 Marca 2008 Wiec pracuje dalej. Postanowilem ze zrobie tak jak Fazzy radzil i zostawie dziury po nitach, wytrasowane linie celowo sa troche krzywe poniewaz cala blacha ulegla deformacji w trakciew wybuchu. Pierwszy suchy pedzel i lekka poprawka washa, jak skoncze malowac rozne duperele i poloze kolejny lakier to ponim jeszcze raz zrobie suchy pedzel - jezeli bedzie trzeba. Fotki w swietle dziennym: Cdn.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 Witam, oto kolejny update. Model skonczony w 99%, pozostaje lakierowanie. Juz wiecej go bym nie chcial brudzic. Figurki zostaly pomalowane od poczatku, polakierowane, i pobrudzone washem. Dowodca nie ma jednego "oka". Ulegne namowa i zrobie dioramke, obejrzalem scene bitwy o Naboo i na pewno takiej nie zrobie, pomijajac ze byloby dosc latwo to poprostu mi nie pasuje (za bardzo pastelowe). Reszte pozostalosci po droidach wykorzystam do zrobienia scenki. Cdn. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 Kolejny post za postem leci, a moja glowa normalnie nie chce przestac pracowac. Wstepny pomysl na dioramke: Federacja handlowa opanowala Tantoine lub jakas inna pustynna planete, po ciezkich bitwach patrol przejezdza przez zdobyczne miasto. Mam pytania czy czolg musi byc calym swoim obrysem w obrebie podstawki, czy moze "zwisac" po bokach co nieco, bo jak tak to by ograniczylo wielkosc potrzebnej mi podstawki. cdn... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Działa na wyobraźnię... Spróbuj ze STYRODUREM (materiał pochodny styropianu…), ma większą gęstość i po przekrojeniu struktura od biedy może przypominać pory obrobionego kamienia. No i jest dużo bardziej twardy niż styropian. (do dostania w marketach i hurtowniach budowlanych, sądzę, ze połamane kawałki można by „wycyganić” za darmo…) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 Wykorzystuje wszystko co moge znalesc w domu (tutaj poszlo wypelnienie z pudla po laptopie). Calosc zostanie pokryta masa papierowa polozona na lakier akrylowy bezbarwny i na koniec rowniez taka warstwe poloze. Powinno mniej wiecej wygladac tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Akurat "cisnąłem" trylogię... Po raz któryś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Grzegorz, hexalogię chyba? Czy ruszyłeś tylko tę pierwszą? adamkijak, Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Podpatruję i pewnie wykorzystam przy Tie Interceptorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Grzegorz, hexalogię chyba? Czy ruszyłeś tylko tę pierwszą?adamkijak, Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Podpatruję i pewnie wykorzystam przy Tie Interceptorze. No... 2x3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 pierwsza to jedyna sluszna, to co potem wyskoczylo to pastelowa zenada - jedynie koncowka zemsty Sithow jakos podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Nastapila zmiana koncepcji. Po obejrzeniu efektow pracyz papierem stwierdzilem ze to nie to, wiec wyciagnelem z kartonu po monitorze styropianowe wypelnienia i tak mi zapasowaly ze zaczalem od poczatku. Calosc narazie pokryta gipsem. cdn... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Pierwszy raz widze dioramke w stylu Star Wars, na razie widziałem tylko jak ludzie budują na stojak i sobie wisi. Fajnie kombinujesz podoba mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Maly postep prac, gips juz wysechl, wiec dorobilem dwie anteny, generalnie z czego mialem pod reka, beda jeszcze drzwi i zaluzje na okna. Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Super! Tylko ta zaprawa tynkowa troche za bardzo "gruboziarnista" wyszla. Przydaloby sie to troche pszeszlifowac, wygladzic. Te "parchy" nie trzymaja skali. Ale pomysl i wykonanie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Super! Tylko ta zaprawa tynkowa troche za bardzo "gruboziarnista" wyszla. Przydaloby sie to troche pszeszlifowac, wygladzic. Te "parchy" nie trzymaja skali. Ale pomysl i wykonanie bomba. Nie bylo widac zanim polozylem farbe, wiec pewnie troche zeszlifuje. Na to przyjdzie jeszcze piasek ktory powinien zlagodzic troche te "parchy", no i oczywiscie calosc bedzie rozjasniana, szczegolnie o gory gdzie slonce spowodowalo najwieksze wyblakniecia. Poprosze wziasc pod uwage ze to jest moja pierwsza diorama po jakis 15 latach i juz teraz sie glowie gdzie to cudo zmiescic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Poprosze wziasc pod uwage ze to jestmoja pierwsza diorama po jakis 15 latach i juz teraz sie glowie gdzie to cudo zmiescic. Nie zrozum mnie zle. Staram sie udzielac konstruktywnych rad. Uniwersum GW to bliski mi temat i sledze wszystkie Twoje relacje z wielkim zainteresowaniem. Faktycznie, jak sypniesz na to drobniutko przesianym piaskiem, powinno wyjsc super. Przydaloby sie odwiedzic miasteczko Tatawin w Tunezji, zeby zebrac odrobine "prawdziwnego" Tatooinskiego piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Miałki piasek dostaniesz w firmach zajmujących się piaskowaniem. (około 6zł za kilogram, ale pewnie dadzą kilka garści za darmo...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 Nie zrozum mnie zle. Staram sie udzielac konstruktywnych rad. Uniwersum GW to bliski mi temat i sledze wszystkie Twoje relacje z wielkim zainteresowaniem. Faktycznie, jak sypniesz na to drobniutko przesianym piaskiem, powinno wyjsc super. Przydaloby sie odwiedzic miasteczko Tatawin w Tunezji, zeby zebrac odrobine "prawdziwnego" Tatooinskiego piasku. Spoko nie zrozumialem zle, dzieki za konstruktywna uwage, gdyby taka nie byla to pewie bym sie wkurzyl. Jak na razie to zebralem troche piasku z wydm, pojechalem nad morze (mam niedaleko) i zebralem taki z gory przesiany przez wiatr, czy trzyma skale i jak bedzie wygladal to sie niedlugo okaze. Pierwsze sianie na lakier do wlosow, zdjecia robione zaraz po wiec jeszcze piasek jest mokry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Kolejny dzien drobnej pracy minal. Rozjasnilem wszystko bardzo jasna farba, prawie biala, niestety lampa daje takie zolte swiatlo i niewiele z tych efektow widac, jak bedzie pogoda i czas to wstawie lepsze. Mniej wiecej kompozycja sceny juz jest, zostala je szcze para nog i plecaki wiec gdziesz je wetkne. Drzwi i rolety na razie czekaja na wene tworcza. Druga polowa warczy ze jej kompresor za glosno chodzi i spac nie moze wiec nie moge juz dzisiaj wiele zdzialac (zeby sobie chlop podlubac po pracy niemogl to juz skandal). cdn.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi