Merten Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Kolejny "rozgrzebek" sprzed chyba 10 lat znaleziony podczas remanentu modeli. Tym razem ciężki moździerz, czyli schwere Granatenwerfer 42. Model robi o ile się orientuję tylko Zvezda i to mój jedyny kontakt z tą firmą jaki do tej pory miałem. Przyznam, że fajnie się tego "szkraba" kleiło. RSO zrobione jeszcze dawniej i służy tu tylko jako uzupełnienie. Dodam, że to stare Italeri wzbogacone o gąsienice Friulmodel. Do tego krótki rys historyczny dla zainteresowanych... Tak naprawdę wbrew temu co się może wydawać, to jednak nie temat z artylerii. Może warto zacząć od tego, że Niemcy mają trochę bogatsze słownictwo wojskowe i stąd to co w naszym pojęciem jest moździerzem u Niemców jest "miotaczem granatów". Moździerz w terminologii niemieckiej, to z kolei haubica z maksymalnym kątem podniesienia lufy powyżej 60 stopni. Co za tym idzie moździerz wchodził w skład artylerii, a miotacz granatów był bronią piechoty. Na początku 1943 roku Niemcy zorganizowali kilka batalionów wyposażonych w skopiowane z rosyjskiej konstrukcji sGrW 42. Początkowo weszły one nie w skład dywizji, ale samodzielnych oddziałów wsparcia (Granatenwerfer-Bataillone) po 3 kompanie z 12 sGrW w każdej. Jeden z takich batalionów włączono zresztą do traktowanej dość wyjątkowo (ze względu na tradycje) 78. Dywizji Sturmowej. I standardowym/etatowym ciągnikiem dlasGrW były właśnie RSO. Które zresztą pasują do całej masy innego rodzaju broni. Czy ktoś przebrnął, czy nie - pora na fotki (w trakcie wklejania zdjęć zorientowałem się, że coś się opony błyszczą i jeszcze trochę pigmentem trzeba ponacierać): 413 on Flickr 412 on Flickr 416 on Flickr 415 on Flickr 417 on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 MUsiałbys trochę ten RSO podrasować bo bidnie teraz wygląda przy tym moździerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Czołem! Urocze modeliki! Jest na czym oko zawiesić! Podobają mi się. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi