Jump to content

Scherman + Tiger w 1/72

perdidos
 Share

Recommended Posts

805d3d7db1d0e4d3.jpg

Scherman z Italeri+ Tygrys z Hellera...+ kilka drobiazgów- czli:

Klasyczna pozycja w stylu ''zrób coś z byle czego'' gdy zaczynałem mą przygodę z modelarstwem, nie istniały dla mnie kupowane komponenty... Jako 14 latek miałem jeszcze jakąś ambicje

Trawa- z myjki do naczyń, Droga- papier ścierny, Liście drzew- gąbka z siedzenia samochodowego. Dodatkowo wszystko to, co można było ''znaleźć '' samemu.

Jest to ma pierwsza niby- diorama(a może raczej- po prostu podstawka...), i jak narzazie jedyna jaką skończyłem. Lista błędów jest rażąca, przede wszystkim- perfidnie ''podrasowałem'' działo w Schermanie, gdyż oryginalny kaliber ''wydawał mi sie'' za mały. Klapa luku silnikowego, też otwiera sie w złą stronę. Granatnik...- był w zestawie, lecz przykleiłem go na widzimisię... I te zapasowe koła- przegięcie

Mimo wszystko, mam jakiś sentyment do tego ulepku... A co do zdjec, to były one robione kiedyś, ''przy okazji'' i dlatego nie tworzą sensownego ciągu.

0a5a0ea9e4e16701m.jpg50876216bed17823m.jpg3aa506f8d8916bf7m.jpg2570feb2ada79f46m.jpg

f97c3f3c6f6bbe1cm.jpg13061762473d0752m.jpg98b85f32c48b9e6am.jpg

Dokładnie to nie wiem, Na pudelku pisało tylko- ''M4 Scherman'' a dokładniejsza wersja, to już została przemilczana przez producenta.

Jest to zestaw Italeri Nr 7003

6d1a6f85d660d4be.jpg

Wszystkie moje modele niemieckiej broni pancernej w skali 1/72 (tygrys, pantera, panzer IV oraz elefant) Zostały wykonane, w jedyny słuszny sposób- czyli jako wraki

Co do Tej dioramki, to zainspirował mnie obrazek, na pudelku Tygrysa (Heller nr 79888):

20cbc0d517ea08fc.jpg

Wiadomo, Francuzi dbają o wizerunek towaru który produkują, lecz ta ilustracja, to już przegięcie... Zbytnia gloryfikacja, tej pasiastej konserwy zwanej Tygrysem... Do tego ten scherman w tle. To już wymagało zemsty na tym modelu

Tworzywo które używa Heller, jest bardzo miękkie, i aż sie prosiło, o wykonanie ''efektu ciasta'' Natomiast plastyk Italeri jest już o wiele twardszy. Dlatego następna para- T 34 + Elephant... nie będzie już tak widowiskowa...

Mam na razie podstawę do dioramki, lecz nadal poszukuje jakiejś sensownej koncepcji.

985221641f5efbf8.jpg

22a0930fb5c43b89m.jpg84a1ec12efdc0a88m.jpg

Wszystkie moje modele niemieckiej broni pancernej w skali 1/72 (tygrys, pantera, panzer IV oraz elefant) Zostały wykonane, w jedyny słuszny sposób- czyli jako wraki

Co do Tej dioramki, to zainspirował mnie obrazek, na pudelku Tygrysa (Heller nr 79888):

20cbc0d517ea08fc.jpg

Wiadomo, Francuzi dbają o wizerunek towaru który produkują, lecz ta ilustracja, to już przegięcie... Zbytnia gloryfikacja, tej pasiastej konserwy zwanej Tygrysem... Do tego ten scherman w tle. To już wymagało zemsty na tym modelu

O, i to jest słuszna koncepcja