dumapolski Napisano 7 Czerwca 2019 Share Napisano 7 Czerwca 2019 Witam. Fokker DR.I z Eduarda. Z Rodena wziąłem kalkomanie, silnik z osłoną, śmigło, karabiny, kompas w kokpicie, drążek sterowy i pedały steru kierunku. Do tego od siebie dodałem fragmenty kratownicy, pasy, naciągi kratownicy, linki do sterów i kilka mniejszych drobiazgów. Naciągi zarówno w kokpicie, jak i na zewnątrz są z rozciągniętych ramek. Malowanie to mieszanka instrukcji Rodena, zdjęć z internetu i własnych domysłów.Krzyże na kadłubie są za bardzo przesunięte do przodu, ale dalej do tyłu się nie mieściły. Trudno, muszę z tym żyć. Śmigło jest czarne, ale starałem się zachować lekko prześwitujące naturalne kolory drewna - na zdjęciu oryginału było bardzo ciemne i loga producenta na łopatach były niewidoczne, więc założyłem, że śmigło zostało przemalowane. Podobnie założyłem, że na czarno. Charakterystyczne smugi Fokkera wymalowałem pędzlem Tamiyowym Olive Drab, ale mam wrażenie, że nieco przesadziłem. Rotacyjny silnik kręci się jak w oryginale. Niestety z braku miedzianej farby kolektory spalin pomalowałem na złoto. Przyznam bez bicia, że model był robiony w pośpiechu, a to zawsze wróg modelarza. Chciałem zdążyć na Babarybę i przynajmniej to się udało. Do galerii dodatkowo załączam zdjęcie z internetu, na podstawie którego snułem swoje fantazje o śmigle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 No cóż, model na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, ale: Fokkerowskie smugi maluję się bardziej subtelnie, mam wrażenie, że na tym modelu są jakieś takie rozmymłane Widać pośpiech, powłoka po malowaniu takich smug po wyschnięciu powinna być delikatnie przeszlifowana i wypolerowana, inaczej pozostaną smugi ślady pędzla i farfocle. No chyba że maluję się bardzo rozcieńczoną farbą. Maska silnika, koła i ster powinny być bardziej ubrudzone(foto). Mimo to gratulacje za podjęcie tematu, no i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Fajny dreidekler. Coś innego niż kolejny czerwony baron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi