Radek Filipek Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Witam państwa! Jako że daaaaawno nic już nie pokazywałem, postanowiłem podzielić się moim wyrobem z końca 2007 roku. Jest to T-34/85 w skali 1:48 z Hobby Bossa. model posiada kompletne wnętrze i w ogóle zestaw jest świetny. Kto był w Katowicach, albo w Bytomiu widział na żywo. Krytyka i rady mile widziane. Wszak trzeba się rozwijać, a do poziomu wielu z Was jeszcze mi daleko. Pozdrawiam gorąco. P.s. Dwie pierwsze fotki są autorstwa Pawła Grochowskiego i pochodzą z zawodów w Bytomiu. Można je zobaczyć tu A tu grupowe ujęcie moich poczwarek z Bytomia: pozdrawiam! Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Co znaczy dobre zdjecie! Pierwsze dwie fotki to zupelnie inny model niz na dwoch kolejnych zdjeciach! Slyszalem wiele dobrego o tym modelu no i, jak widac, jest rzeczywiscie niezly. Skala 48 to podobno "profanacja" pancerki, ale mnie akurat bardzo odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Ten modelik to nic innego jak przeskalowany model z TRUMPKA z 1:16 do 1:48... Jest wypasiony na maksa... Posiadam go w swojej kolekcji, lecz wersję z fabryki 112 czyli pełne koła i wieża typu "wielkiego" jeszcze inne detale, które odróżniają wozy od siebie (inne fabryki) są doskonale odwzorowane... Ja swojego nabyłem za 50 zł i uważam że ta cena jest wręcz śmiesznie NISKA za model z tej półki... POLECAM GORĄCO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Zgodze się że skala 1:48 jest profanacją, ale na pierwszej fotce wygląda jak idealne 1:35. No może z tą idealnością przesadziłem ale jak na ta skalę nie jest źle. Odpryski mi sie nie podobają ale za to walora na kołach pozytywnie przyjęta... Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Model świetny ale mam pytanie co do firmy bo trak się zastanawiałem jak się skleja modele ich wyrobów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Dlaczego profanacja? To może być świetny kompromis między 1/72 a 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Ja czekam na jakies wspolczesne pojazdy w tej skali, zeby sie dalo laczyc na dioramach z lotnictwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Dobry model w rzadnej skali nie jest profanacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Ale taka "rzadna" ortografia już tak Ale poza tym bykiem masz 100% racji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Zgodzę się że skala 1:48 jest profanacją, Absolutnie się nie zgadzam, modele tamiya w skali 1/48 są super, bardzo ładnie odlane, dobrze zdetalizowane, cena spoko. Jest ich coraz więcej, a ich głowna zaleta to to że utrzymują bardzo wysoki poziom wykonania (można za nieduże pięniądze kupić dodatki Haulera, blaszki itp.) i nie zajmują wiele miejsca, dzięki czemu łatwiej zbudować dużą kolekcję nie zastawiając połkami całego domu, jak to się ma jeśli chodzi o skalę 1/35 -mowię to z własnego doświadczenia. Także AFV robi ładne Tigery w tej skali, po wzbogaceniu blachami modele wyglądają cudnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 walora na kołach pozytywnie przyjęta Miło mi. Jest to sproszkowana pastela rozcieńczona w zmywaczu tesco i pryśnięta aero. Pastela tryśnięta aero zachowuje się zupełnie inaczej niż pigment i zdecydowanie delikatniejszy kurz pozostawia. Tak chciałem spróbować jakie będą różnice między pigmentem a pastelą i mi się spodobało. jak się skleja modele ich wyrobów? Świetnie! Modele są super, choć trzeba uważać czasem. Np. w tetach Hobby Boss dał troszku przykrótkie gąsienice. mniej więcej o całe ogniwko. Trzeba było manipilować troszku, ale dzięki temu, że Erni mnie uprzedził, byłem na to przygotowany Poza tym można by się przyczepić troszku do nadlewek, itp. no ale byłoby to zwykłe czepialstwo, zwłaszcza że za 50 zł mamy model z pełnym wnętrzem, blaszką fototrawioną i metalową liną Ja czekam na jakies wspolczesne pojazdy w tej skali Nom, niestety w tej skali brak porządnego współczesnego sprzętu... Zwłaszcza rusków mi brak, bo to prześlicznej urody pojazdy są... Teraz męczę T-72 w 1/35 Dlaczego profanacja? To może być świetny kompromis między 1/72 a 1/35. Dokładnie! Poziom zdetalowania taki jak w 1:35, cena i możliwość przechowywania jak w 72. modele tamiya w skali 1/48 są super To zależy. Np. Panzer IV J jest świetny, ale np. można się już przyczepić do detali w Stugu III B. Przykładowo narzędzia są odlane tam wraz z kadłubem, tak jak w skali 1/72, co niestety przy 48 już jest trochu naciągane. Co do innych zestawów, to nie wiem, bo styczności nie miałem, ale faktycznie, opinie są w większości bardzo przychylne... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Wracając do samego modelu... jest sklejony naprawdę na poziomie. Bardzo ładna, delikatna wykończeniówka. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi