fliper_nx Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Oto mój kolejny długoterminowy projekt, auto laweta hydrauliczna [samo rozładunkowa [?]] na ... nadwoziu forda F150, z podwozia mało co zostało, poza tym jest to model firmy AMT w wersji najprostszej. Czyli podwozie do nadwozia skręcane śrubkami, kilka elementów tworzących całość. Po złożeniu modelu na sucho stwierdziłem że to jest za proste... Wystarczy go pomalować ale nie o to chodzi w sklejaniu samochodów... Skąd pomysł.... Otóż pewnego pięknego, słonecznego dnia holowaliśmy złom po Hondzie CRX za pomocą auto lawety Mercedes Atego. Padła myśl aby stworzyć podobny model w skali 1:24. Wybór szybko padł na Foda. Oto kilka zdjęć: Ogólny zarys konstrukcji: Reszta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Wow, super projekt się zapowiada Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orfeusz Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 bardzo ciekawy projekt zajmuje miejsce w pierwszym żędzie powodzienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 A na Twojej lawecie też będzie CRX? Taki "wrak" mógłby świetnie uzupełnić model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 21 Marca 2008 Autor Share Napisano 21 Marca 2008 Hehe nie nie CRX tylko z musu mogę oddać na złom :(. Ale pomyśle nad jakimś wrakiem , co do podwójnych ośi z tyłu... pomyślę , bo jednak doskwiera brak opon tego samego rozmiaru :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Chciałbym tylko zaznaczyć, że F150 ma tylny napęd (tudzież 4x4, nie posiadam więc sobie głowy obciąć nie dam;) ). Koła, które obecnie dostawiłeś na tylnej osi, przynajmniej mi, (wizualnie) sugerują przedni napęd. Nie, żebym się czepiał, naprawdę, ale tak jakoś mi się to gryzie z rzeczywistością. Generalnie, przód-ośka w amerykańskim pick-up'ie nie pasuje mi w sensie "ideologicznym" ;) ...ale naprawdę się nie czepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Szukając coś dla siebie , natknołem sie na takie o to cos, może sie Tobie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Dzięki Kozi84. Mam problem natury technicznej ... A więc cały system jest podnoszony przez 2 siłowniki hydrauliczne. Czy "obudowa" może mieć średnićę 6mm a tłok ok 4,5 mm? Oto zdjęcie jak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 W cyfrach jest to duża różnica aż 1,5 mm ale jeżeli dasz jakieś mazidło, które spowoduje swoiste spowolnienie osiadania to jak bym zostawił. Chodzi coś ala płyn pod ciśnieniem w siłownikach, zawsze ucieka i siłownik opada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Chodzi mi konkretnie czy siłownik w skali 1:1 nie jest zbyt duży po przeskalowaniu? Nie mam teraz możliwości obejrzenie i pomierzenia takiej lawety :( . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 A tego to ci już nie powiem, ale jak tylko będę na wsi mogę zmierzyć wielkość siłownika od łopaty w ciągniku rolniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
system87 Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 co się stało z projektem? szukam auto lawety i na całym forum nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 24 Października 2011 Autor Share Napisano 24 Października 2011 Auto-laweta na bazie Forda nie powstanie - model sprzedany. Ale planuję wrócić do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 model sprzedany Czemu sprzedałeś, mogła wyjść bardzo fajna laweta, no ale cóż różnie to bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi