abtb Napisano 26 Sierpnia 2019 Share Napisano 26 Sierpnia 2019 Witam Do porannej, poniedziałkowej kawy kilka fotek ciekawego angielskiego ciężkiego myśliwca - Whirlwinda. O modelu: Model ze stajni SH. Jak na stary wytwór tej firmy ( do "złapania" już chyba tylko w drugim obiegu) nadzwyczaj dobrze składalny, wszystko pasuje idealnie, praktycznie zero szpachli, owiewka pasuje jak w hasie. Oczywiście model też ma swoje smaczki - żywiczne dodatki które to jakością nie grzeszyły. Największy "hamulec" w budowie to najbardziej charakterystyczna rzecz latawca - lufy działek. Żywiczne wyglądały jak wkręty do drewna. Ja zastąpiłem je lufami Mastera. "Olinowanie" z nitki 0,04mm. Malowany PACTRAMI O samolocie Samolot powstał w zakładach Westlanda jako odpowiedź na zamówienie F 37/35 na ciężki myśliwiec do eskortowania bombowców. Do produkcji seryjnej samolot skierowano w 1940r. Z jednostek myśliwskich wycofano go już w 1942r. Gwoździem ( a właściwie gwoździami) do trumny, o dziwo, było jego uzbrojenie. Salwa z czterech luf co prawda "rozszarpała" by każdego przeciwnika ale też powodowała że samolot "hamował" na tyle że tracił sterowność i wpadał w korkociąg. Ten drugi gwóźdź to silniki RR "Peregrine" - były za słabe. A poza tym użyto jednostek które w momencie wejścia samolotu do produkcji nie były już produkowane i z tego też względu zbudowano tylko 114 sztuk. Pozostające w służbie samoloty wyposażono w podskrzydłowe zaczepy bombowe (max udźwig bomb 454kg.) Tak przekonstruowane samoloty ochrzczono " Whirlibomber" Maszyny te przeznaczono do atakowania celów naziemnych w ramach operacji " Rhurbarb " Samolot wycofano z jednostek bojowych w 1944r, a ostatni egzemplarz latał w Westlandzie do 1947r. Niestety nie zachował się ani jeden oryginalny egzemplarz tego samolotu. Mimo wszystko jest to dla mnie jeden z najpiękniejszych ciężkich myśliwców RAF-u Westland Whirlwind Mk.I, P7061, HE-A, 263 Eskadra RAF-u, lotnisko Charmy Down, wrzesień 1941 Ps. reklamacji na zdjęcia się nie przyjmuje, może dziś zrobię lepsze z akcentem na "może" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Sierpnia 2019 Share Napisano 26 Sierpnia 2019 Ładny jest.Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2019 Kilka nowych fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Sierpnia 2019 Share Napisano 27 Sierpnia 2019 Mnie się podoba. Sam kiedyś miałem go w planach, ale na planach się skończyło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi