Gościu Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Witam ponownie. Za namową 1 z Was,wrzucam kilka fotek,owego modelu(uprawdopodobnienie,ze ja..to lepię do kupy). Sama sztuka,średnio składalna,trochę szpachli itd. Modelarz na poziomie średnim ,nie będzie miał większych problemów ze zlepieniem tego Panzera. Instrukcja mało czytelna dla nowicjusza,ramki zdublowane literowo,kilka "A" "B" itd(przekładania A i B sporo,podczas montowania/wycinania) Lepiej mieć jakąś książkę ze zdjęciami tanka,włączona opcje szukaj na forach modelarskich,oraz wyszukiwarkę google-lepiej mieć cokolwiek więcej,aniżeli to co proponuje producent,prawda? Model w fazie mocno "przedpołowowej"-czyli prawie się cieszymy,ale to jeszcze nie to. Zapomniałem pstryknąć zdjęć z kolana,górna warstwa/część traków/gąsienic,leży i schnie na oknie(poukładane,podczas klejenia na lekki zwis,czyli czołg stoi..[poniekąd,ułatwia malowanie kadłuba,na zakończenie dodajemy koła,następnie gąsienice).Spód traków dam dopiero podczas zakończenia malowania kół i prób śladów eksploatacyjnych , jakieś obstukanie(może być młotkiem)...wedle mody modelarskiej,niekoniecznie zgodnej z realiami(o co toczą się zażyłe dyskusje - efektywność,czy efektowność - szczerze to nie mam zdania w tej kwestii,robię jak widzę...rzec by można pod oko,jak pędzel/fantazja poniesie. Tak samo ma się sprawa ogólnych wyblaknięć,przecież wbrew pozorom,ta farba na czołgach nie była tak kiepska,jakby jej rocznik produkcji wskazywał,a tym bardziej nasze artystyczne zapędy-robimy dla siebie,dla Innych. To chyba na 1 raz byłoby tyle o modelu i powiązaniach Tak,by nie powielać wątków gdzie indziej,drogą "wkupna" ,przedstawiam: szafka ze złotem,nieznaczna ilość,około 20% zapasów na zimę(życie) modeli moich jak i syna(chorzy w modelach się nie litują,po prostu rozumieją) No i fotka cichego świadka tego ambarasu,oraz strażnik,Naszego męskiego sanktuarium,pająk-ptasznik Rafał J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Ooo ładne zapasy, no nie powiem... a częsci są zduplikowane bo to Dragon Smart Kit, prawie dwie panzer III mozna zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 dokładnie,wersja z dopancerzeniem i bez-wczesny i późny Ausf J,ale jak ktoś się uprze zrobi i mid,bez osłony jażma,dając płytę czołowa itp. Celowo nie dałem koloru/jednostki,po prostu nie wiem(rzadko kiedy planuję,najczęściej,dochodze do tego wieczorami,jak wszyscy śpią,włacznie z psem,strażnikiem...,troszkę taśmowo robię maluchy,a 35 sprawia mi frajdę..i lubie wysłać cmoka,na złość Żonie..do modelu;)(nie do Niej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 no ładne modele i zapasy też spore ale ten pająk to mnie przeraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 OT-pająk,jak pająk..chyba Nas się bardziej boi,niż my jego. A wyobraźnia(domysły),całkiem wskazane,w końcu 4um modelarskie. Pozostaje tylko korzystać zeń p.s. Tyle PW od Was mile mnie zaskoczyło,dziękuje Wam i pozdrawiam..jajecznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Zapasy zapasami-bardzo ładne zresztą, lecz mnie bardziej interere ta pz III. Mógłbyś coś więcej na jej temat? Ar2r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Zapasy zapasami-bardzo ładne zresztą, lecz mnie bardziej interere ta pz III. Mógłbyś coś więcej na jej temat? Ar2r Jest to zestaw Dragona (2 w 1) nr kat 6394,co do samego modelu,dość mocno rozpisałem się na wstępie. Jeśli cokolwiek konkretnie chcesz wiedzieć,pytaj. Dziś model jest już prawie w połowie wykończony,jednak dalej to jeszcze nie to,pomimo,że już się cieszymy. Ostatni gwizdek,na poprawki,łatanie dziurek itp. Malowanie oraz kalki-propozycja jednego,z 8 malowań producenta. Ja wybrałem 24 Pz. Div-Stalingrad 42`-czyli model wczesny,a wygląda w chwili obecnej tak: Następnie washe,filtry jakieś obicia,doklejenie narzędzi,anten,lin....czyli to,co w sumie zajmuje najwięcej czasu. Pozdrawiam RJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Przechodzę do kolejnego etapu,czyli nakładanie gąsienic. Przed wsunięciem górnych odcinków,pomalowałem je i dałem trochę syfku. Jeślibym tego nie zrobił,mogłoby dojść do brzydkiego efektu końcowego(malowanie traków na czołgu)...z pomazaniem(zbędnym) modelu włącznie. Troszkę obity,powklejane szyby w wizjerkach itp. Po zakończeniu tego etapu,dojdą narzędzia,linka holownicza,jakaś rdza gąsienic zapasowych i finalne utytłanie. Korci mnie jeszcze,by dać flagę na tyle pojazdu,tylko jeśli będzie napięta..zasłoni sporą część tanka. Model wygląda tak : Acha,bo zapomniałbym. Należy pamiętać,jakich dokładnie kolorów farb użyliśmy do gąsienic,by później można było tę spodnią część :dorównać" do górnej.czyli: jeśli mieszałem jakiś kolor,muszę pamiętać by zostawić sobie ten sam odcień na później,zapamiętać kolor ziemi itd. To tyle na dziś RJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 bardzo fajnie Ci to wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Ładnie idzie,chętnie pokibicuję i poczekam do końca malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Bardzo fajny, choć gąski to trochę mu za mocno wiszą. W III i IV-kach zwisów praktycznie nie ma. Jakimi pigmentami kurzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Jak narazie bardzo fajnie się prezentuje ale ten kurz i brud na kołach jakoś mi nie pasi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Bardzo fajny, choć gąski to trochę mu za mocno wiszą. W III i IV-kach zwisów praktycznie nie ma. Jakimi pigmentami kurzony? Fakt,nieco "popłynąłem" z nimi....bo to tak ładnie wygląda....ciutkę naprostuję ;) Mig,proszek i płyn Dumo: Być może,jednak nie jest to efekt finalny. Na razie wszystko jest w bardzo małym stopniu zróżnicowane kolorystycznie,będzie troszkę inaczej. Co do samego umiejscowienia,cóż,spierał się nie będę,ale i racji nie przyznam,kurz..to kurz,siada gdzie chce ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 A można wiedzieć dokładnie jaki numer pigmentu i czym rozcieńczałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 A można wiedzieć dokładnie jaki numer pigmentu i czym rozcieńczałeś?? Jasne że tak ! P030 P030+P028 a "zupa" to P246 Ja akurat mam pod ręką terpentynę balsamiczną Renesans,ale czym rozcieńczysz to indywidualna sprawa,dość szeroko opisywana przez modelarzy. Może być także alkohol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Co do cena = jakość opłaca się ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Powiem tak,te pigmenty używam 1 raz i prawda jest taka,że jeden kolor nic Ci nie da.Musisz kupić kilka ,w różnych tonacjach brązów ,by nimi manewrować-dla ziemi,pyłu,czy rdzy . Do poprzedniej IV nie użyłem w ogóle pigmentów,wszystko to farba i szpachla Vallejo. Nie powiem Ci,czy się opłaca,tę decyzję musisz podjąć sam. Ja,ze swojej strony napiszę,że mi odpowiadają,są świetnie zmielone i np.Talen ma mniej" cukru w cukrze"(dla mnie) Im więcej użyję,tym doświadczenie wzrośnie,na chwilę obecną strzelam zdrowaśki przed każdym użyciem.....mając nadzieję,że kara nie będzie bolesna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Im więcej użyję,tym doświadczenie wzrośnie,na chwilę obecną strzelam zdrowaśki przed każdym użyciem.....mając nadzieję,że kara nie będzie bolesna ;) koszta bolą!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Etap już końcowy doklejone i pomalowane narzędzia,światła,klakson. Lina będzie,kiedy...tego nie wiem,na razie brak mi na nią pomysłu. Gąsienice,po naprostowaniu(za szybko je wsunąłem zwrotnie i nad ciepłym grzejnikiem,nocą,wróciły do "wielkozwisu"-widocznie siła wyższa chce,by tak było-na władzę nic nie poradzę) Jeśli sie uda,już w 100% model będzie dziś w galerii,muszę odczekać do odpowiednich warunków oświetleniowych. Dzięki za "kibicowanie",rady i porady. pozdrawiam i do "zobaczenia" ...przy kolejnym modelu RJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Fajny Tylko mała drobna uwaga, ta drewniana ramka na antenę była w kolorze bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Drewno...tzn plastik,w jego kolorze fajnie wygląda na szarości,mogłem zrobić jak w IV poobdrapywaną,jednak taki miałem zamysł i tak już pozostanie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Ale szybko budujesz te modele.... w tym świetle warola wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Model,już widnieje w galerii,więc tą relację zamykam. pzdr. RJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Super wyszedl Ci ten model. Naprawde jestem pod wielkim wrazeniem. Podoba mi sie nieregularnosc brudzenia i samo brudzenie, ten czarny stary brud + na to piasek naprawde pieknie. Wielkie Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi