Skocz do zawartości

Malowanie osprzętu i narzędzi na pojazdach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!  Chciałbym się Was doradzić odnośnie malowania osprzęt i narzędzi na czołgach. Mianowicie przeglądając filmy i fotki w internecie widziałem jak część z was przykleja narzędzia takie jak łopata korba czy gaśnica, potem maluje kolorek bazowym  itd. , a nieraz narzędzia są malowane na swój naturalny kolor i dopiero przyklejane na pojazd. Czym się sugerować przy wykonywaniu takiego malowania? Domyślam się jedynie że jeśli kamuflaż był wykonywany w warunkach polowych nikt nie bawił się w ściganie tych rzeczy, ale jak to wygląda naprawdę.

Napisano

Kwestia gustu. Mi wygodniej pomalowac osobno i pozniej przykleic lub jesli zapinki z blaszek sa ruchome to powpinac na miejsce. Jak przykleisz przed malowaniem to pozniej albo maskujesz albo malujesz ostroznie  zeby nie pobrudzic.

Napisano

Decyzja należy do Ciebie. Jeśli chodzi o sprzęt niemiecki to tylko pamiętaj, że gaśnice Tetra nie były czerwone. Reszta taka jak rączki itp mogły być w kolorze bazowym lub też zużyte po części i wydać drewno.

Napisano

4c382c2c2a3948f3med.jpg

6a9b3534f9ad1e43med.jpg

Na tych fotkach są dwie różnice które mnie interesują. Czy to ze pierwsze zdjęcie pokazuje pomalowany osprzęt w kolorze bazowym, a 2 właściwie.

Napisano
W dniu 28.09.2019 o 16:43, TrakeRr napisał:

Ok Czasem widziałem narzędzia pomalowane tak jak czołg kolorem bazowym więc kiedy stosuje się takie malowanie?

Nie ma reguł.Maluj tak jak lubisz i się Tobie podoba.Właściwie robiąc model ma być pomalowane jak najciekawiej a narzędzia tez należą do modelu.Im większe zróżnicowanie tym po prostu ciekawiej.

• 2 weeks later...
Napisano

Moim zdaniem lepiej jest pomalować osprzęt przed przyklejeniem, bo pózniej będziesz miał problem z pomalowaniem trudno dostępnych miejsc.

Napisano

Dokładnie tak jak poprzednik. W 1:72 zdarzają się niestety modele w których drobne elementy wyposażenia (np. łomy, łopaty) są odlane razem z kadłubem. I wtedy zostaje raczej tylko malutki pędzel i zegarmistrzowska precyzja...