TrakeRr Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Witam! Chciałbym się Was doradzić odnośnie malowania osprzęt i narzędzi na czołgach. Mianowicie przeglądając filmy i fotki w internecie widziałem jak część z was przykleja narzędzia takie jak łopata korba czy gaśnica, potem maluje kolorek bazowym itd. , a nieraz narzędzia są malowane na swój naturalny kolor i dopiero przyklejane na pojazd. Czym się sugerować przy wykonywaniu takiego malowania? Domyślam się jedynie że jeśli kamuflaż był wykonywany w warunkach polowych nikt nie bawił się w ściganie tych rzeczy, ale jak to wygląda naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Kwestia gustu. Mi wygodniej pomalowac osobno i pozniej przykleic lub jesli zapinki z blaszek sa ruchome to powpinac na miejsce. Jak przykleisz przed malowaniem to pozniej albo maskujesz albo malujesz ostroznie zeby nie pobrudzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrakeRr Napisano 28 Września 2019 Autor Share Napisano 28 Września 2019 Ok Czasem widziałem narzędzia pomalowane tak jak czołg kolorem bazowym więc kiedy stosuje się takie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Decyzja należy do Ciebie. Jeśli chodzi o sprzęt niemiecki to tylko pamiętaj, że gaśnice Tetra nie były czerwone. Reszta taka jak rączki itp mogły być w kolorze bazowym lub też zużyte po części i wydać drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrakeRr Napisano 29 Września 2019 Autor Share Napisano 29 Września 2019 Na tych fotkach są dwie różnice które mnie interesują. Czy to ze pierwsze zdjęcie pokazuje pomalowany osprzęt w kolorze bazowym, a 2 właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Września 2019 Share Napisano 29 Września 2019 Patrz na zdjęcia prawdziwego sprzętu, nie modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Września 2019 Share Napisano 29 Września 2019 W dniu 28.09.2019 o 16:43, TrakeRr napisał: Ok Czasem widziałem narzędzia pomalowane tak jak czołg kolorem bazowym więc kiedy stosuje się takie malowanie? Nie ma reguł.Maluj tak jak lubisz i się Tobie podoba.Właściwie robiąc model ma być pomalowane jak najciekawiej a narzędzia tez należą do modelu.Im większe zróżnicowanie tym po prostu ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Moim zdaniem lepiej jest pomalować osprzęt przed przyklejeniem, bo pózniej będziesz miał problem z pomalowaniem trudno dostępnych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Października 2019 Share Napisano 10 Października 2019 Dokładnie tak jak poprzednik. W 1:72 zdarzają się niestety modele w których drobne elementy wyposażenia (np. łomy, łopaty) są odlane razem z kadłubem. I wtedy zostaje raczej tylko malutki pędzel i zegarmistrzowska precyzja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi