Klapouch Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Rozpoczynam ponownie swoją przygodę z modelarstwem i chciałbym złożyć w/w ciężarówkę. Kiedyś składałem modele, ale niewiele malowałem, a nigdy nie nanosiłem "efektów". To co chciałbym uzyskać na końcu drogi powinno być zbliżone mniej więcej do : Będę malował pędzlami, używając lakierów (Topcoat gloss i Tamiya semi gloss) i podkładu w sprayu (Tamiya surface primer gray) oraz efektów (AK engine grime, Vallejo mud and grass, Italieri wash dark brown) i farb Italieri (gloss black, Flat Russian Armor Green). Klej tamiya extra thin. Żeby zanadto nie wyprzedzać wypadków chciałbym póki co zapytać : 1. Mój model można wykonać z zamkniętą szoferką i komorą silnika lub je otworzyć. Nie wiem jeszcze jak postąpię, zależy jak wyjdzie sam silnik, który będzie królikiem doświadczalnym i chcę go wykonać od A do Z zanim wezmę się za resztę. Rodzi mi się jednak pytanie : czy blok silnika powinienem lakierować przed montażem do komory, czy po? To samo tyczy się elementów wnętrza szoferki. Chodzi o to, że nagar na silniku (według tego co czytałem na forum) powinienem położyć na lakier błyszczący więc w sumie przed, żeby nie lakierować wnętrza komory? Wtedy będę kleił element całkowicie już ukończony, po lakierach, washu itd? Samouczki, które widziałem skupiały się na czołgach i samolotach, tam nie było problemu lakierowania wewnętrznych przestrzeni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 A jak chcesz pomalować silnik po montażu wszystkiego i tak samo szoferkę ? Co oznacza położenie " nagaru na silniku na lakier błyszczący " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 Silnik chciałbym pomalować w kolorze aluminium/gunmetal z czarnymi elementami jak np głowice, wentylator i paski. Nagar zamierzałem wpuścić w zakamarki silnika, żeby nie był taki „nowy” tj w okolice pod uszczelkami głowicy, przy misce olejowej i nieco na zewnątrz. Wyczytałem, że żeby nakładanie tych zabrudzeń miało sens muszę nałożyć błyszczący lakier na malowanie (aluminium z elementami czerni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 No to technika malowania to jedno , a logistyka montażu to drugie . Jak chcesz mieć otwartą maskę , to silnik musisz pomalować osobno i zamontować go na koniec przy montażu całego pojazdu do kupy -> silnik do ramy , szoferkę do ramy z silnikiem itp . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 Tak jak przedmówca wspominał. Silnik pomalować osobno i zamontować na ramie jeśli konstrukcja modelu na to pozwala. Przy ciężarówkach nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 27 Października 2019 Autor Share Napisano 27 Października 2019 Silnik prezentuje się następująco. Chyba jest dostatecznie zmęczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 Super. Dodaj okablowanie będzie ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 27 Października 2019 Autor Share Napisano 27 Października 2019 Nie wiem czy będę potrafił. Zdjęcia w miarę podobnego silnika który znalazłem w sieci różnią się na tyle, że boje się przedobrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 3 Listopada 2019 Autor Share Napisano 3 Listopada 2019 Silnik trafił na ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Zmasakrowałem tą ciężarówkę w sposób niemiłosierny, ale cóż to było dawno. Postanowiłem ją więc trochę odratować i plan jest zrobienie "cywila". Nie wszystko da się naprawić, część elementów jest "luźnych" więc spasowanie nie jest idealne, a części nie dało się odkleić. Stan bardzo wczesny work-in-progress, wczoraj zacząłem. W związku z tym mam pytanie : czy takie malowanie (chodzi o preshading) jest OK i wygładzi się pod filtrami, czy jednak trochę to przytłumić? Nie mam w ogóle doświadczenia z jasnymi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi