Wojtek Tul Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Ja tu też się wypowiem ,pozwolicie że powiem co i jak uważam, że Wojciechu powinneś się zaopatrzeć w podkład Akrylowy z Motipa lub ze Śnieżki, byle by był akrylowy i dobrze malował najlepszy jest z Motipa i ze Śnieżki, ale może też być i z Dupli Colors. A na to można położyć, Lakier kolorowy z Motipa np.ten niebieski co tam chcesz położyć, efekt wspaniały sam wyprubuj P.S Słuchaj również, porad Pretoriana, to dobry spec od modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 A ile taki podkład kosztuje? Można go kupić w sprayu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Wojciechu. Podkład akrylowy firmy MOTIP (bardzo polecam) kosztuje około 11-15 zł za puszkę 150 ml. Większe są chyba jeszcze 400 ml. Kosztują coś koło 22 zł. Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 To widze że jeszcze bede musial tropche zainwestowac w farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 A co by się stało gdybym nie dał podkładu pod farbę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Wojciechu. Dobrze by było żebyś przed malowaniem docelowym kolorem położył podkład na oczyszczoną i odtłuszczoną powierzchnię modelu. Dlaczego?? Już tłumacze. Po pierwsze podkład wyrówna wszystkie mikroskopijnie nierówności, jakieś malutkie ubytki. Po drugie lakier docelowy, który masz zamiar położyć, będzie się tak jakby "lepiej trzymał" podłoża na które zostanie nałożony. I po trzecie bez podkładu może się zdarzyć dość nieprzyjemna sytuacja, kiedy kolor plastiku zacznie ci przebijać przez lakier docelowy. Fakt podkład też swoje kosztuje, nie mniej jednak efekty malowania lakierami na podkład i bez podkładu sa jak dzień do nocy. Także raczej zaopatrz się w podkład. Aha i jeszcze odnośnie malowania sprayami. Nakładaj kilka cieniutkich warstw na model. Nie staraj się pierwszym malowaniem dokładnie pomalować modelu, bo dasz zbyt grubą warstwę i mogą potem zrobić się zacieki. To tak narazie. Kurcze rozgadałem się Jak jeszcze jakieś pytania to śmiało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Jak chcesz jeszcze pomoc to zapodaj mi link jakiegos taniego sklepu i zeby nie zdzierali za przysylke w, którym mógł bym kupić taki podkład. Sory ze tak wypytujei wogole, ale sklejam wlasnie moj pierwszy model, i nie wiem co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Taki podkład najtaniej dostaniesz w jakimś sklepie z częściami samochodowymi, ewentualnie w mieszalni farb. Bardzo często można je spotkać w sklepach typu Praktiker albo Obi, tudzież Castorama albo w stacjach obsługi samochodów np. Norauto - ja się właśnie tam zaopatruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Kolego a mógłbys mi napisać co ty myslisz o tych sprayach ktore dają efekt chormu? Czy pod nie tez trzeba podkład, i czy mozna nim pomalowac bak i felgi czy nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 P.S Słuchaj również, porad Pretoriana, to dobry spec od modelarstwa. To mnie Wojtek rozłożyłeś na łopatki Dzięki za uznanie, ale ja w porównaniu np. do ciebie mam praktycznie zerowe doświadczenie (przynajmniej w kwestii modelarstwa plastikowego). Wojciechu tak jak napisał kolega paffko podkład jest bardzo ważny. Jeśli chodzi o malowanie kilku warstw to uwaga musisz to sam wyczuć. Pewnie wszyscy będą chcieli mnie za to zjechać, ale powiadam Wam, że NIE KAŻDY LAKIER W SPRAYU powinien być nałożony w dwóch i więcej warstwach. Skąd ta nagła zmiana?? Podczas malowania Magnumki na czerwono było tak: dwie podkładu + dwie bazy= armageddon. Dwie podkładu + jedna bazy= całkiem dobra powłoka lakiernicza Kiedy chciałem położyć dwie warstwy bazy na siebie to za każdym razem pierwsza warstwa mi się ważyła. Jest to jak najbardziej zależne od samego lakieru (firma, rodzaj itp. itd.). UWAGA! Najlepiej psiknąć w jedno miejsce raz, a po jakimś odstępie czasu raz drugi, ay zobaczyć jak się układa lakier. Dobrze jest także położyć lakier bezbarwny tego samego producenta, a pod koniec wypolerować. UWAGA! Pamiętajcie o tym, że lakier bezbarwny kładziemy po MAXIMUM 10 minutach od położenia bazy. Dzięki temu lepiej się powiążą i po każdej następnej wartwie bezbarwnego nie będziemy naruszać strktury bazy. Jeśli chcemy malować w dłuższym odstępie musi być to MINIMUM 24h, ale często i tyle czasu nie wystarcza. Jeśli chodzi o spray Śnieżka chromowany to także go używam i jestem z niego jak najbardziej zadowolony. Przykład z mojego modelu: Ps. Ponawiam prośbę do moderatorów o stworzenie tematu z poradnikiem dla początkujących, ponieważ jeśli dalej tak pójdzie to zatopimy się w tematach typu : POMOCY itd. (Osobiście mogę podjąć się podstawowych podstaw, ale o tym w porozmawiamy w wiadomym miejscu). Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Na to pytanie odpowiem, ja maluje podkładem pod chrom ale już nic więcej nie daje, ale jeżeli chodzi o podkład i na to lakier z Motipa to musisz bardzo uważać zeby gdzieś modelu nie ubić bo Ci i podkład odpadnie i lakier z Motipa, możesz na koniec spryskać jeszcze kabinę Lakierem przezroczystym akrylowym np. ze Śnieżki ja np. takiego używam po podkładzie i lakierze z Motipa i na koniec ten transparent czyli ten przeżroczysty pozdrawiam. Ja np.podkład czekam jak wyschnie 24godz. potem kłade lakier z Motipa i znowu 24godz. ma schnąć, i transparent i znowu 24godz.czekam w sumie to 3 dni malowania jeden kit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Dzięki za porady bardzo pomogliście mi. Czyli maluje bak sprayem chromowanym ze śnieżki tak jak kolega Praetorian-ile mniej wiecej kosztuje ten spray?? I jeszce jedno pytanie, a mianowicie-jeżeli rama ciężarówki z pudełka jest czarna to kładziecie na nią jakąś czarną farbę, czy zostawiacie taką ramę jak jest w pudełku?? Z góry dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Ja maluję ramę podkładem ze Śnieżki, na to czarny lakier z Motipa i to wszystko, cena tego spreju umnie w mysłowicach to koszt koło 12-14 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Wojciechu jesli chodzi o malowanie czarnych części jeśli takie miały być jest kwestią twojego uznania. Jeśli chcesz uzyskać bardziej realistyczny odcień to polecam malowanie. Jeśli malujesz czarnym lub innymi matowymi kolorami to nie jest konieczny podkład (ten często jest po prostu szarym matowym lakierem). Śnieżka CHROM EFFECT tak jak napisał Wojtek- ok. 10-15 złotych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 No zależy gdzie Pretorian prawda, lakiery wróżnych miejscach różnie kosztują ja tylko podałem taką granicę ,ale cena to tak jak Pretorian powiedział 10-15zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Kupiłem tego spraya chromowanego, ale nie śnieżka tylko jakiś "CraftS Spray"-400ml--12,50zł. Podkład pod niebieski może byś obojętnie jakiego koloru, bo mam biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Żyjecie?? Co z tym podkładem? Może być biały pod niebieski czy nie bardzo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 może być choc lepszy jest szary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Kozi ma rację, lepszy jest szary podkład, ale jak taki kupiłeś to nie wiem czy się nie stanie z modelem, naprzykład niektóre podkłady palą plastik, njlepiej będzie jak sprawdzisz na jakimś nie potrzebny kawałeczku plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Mi głownie chodzi o to czy pod każdy kolor można kłaść podkład jakiego kolwiek koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Niewiem Wojciechu, bo ja zawsze raczej kłade szary, mówie Ci ,sprawdz na jakimś kawałku plastiku pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Niewiem Wojciechu, bo ja zawsze raczej kłade szary, mówie Ci ,sprawdz na jakimś kawałku plastiku pozdrowionka. Raczej nie są to farby plakatówki więc nic nie powinno się stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 To wy na plastik jako podkład kładziecie plakatówki takie co sie maluje po papierze?? ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 buheee dobre rozbawiłeź mnie do łez.. . Kup se szary i skończ zadawac takie pytania. Biały jest dobry ale lepszy szary:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 No chłopie ty się nie śmiej bo zielony w tym jestem Składam pierwszy model także wiesz jak to jest na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi