Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja uwazam, ze to doskonaly pomysl!

Pozwala poznac podstawowe zasady dzialania kazdego aerografu i kompresora.

Inna sprawa jest to, ze nie wiadomo jak Ci to wyjdzie i jak bedzie dzialac.

Zycze udanej samorobki.

Napisano

A jeszcze jedno pytanko- Czy takie zwykłe farbki np. Humbrola się nadają? Oczywiście rozcięczone rozpuszczalnikiem?

PS. Chodzi mi o ten aerograf.

Napisano

Ja używam Humbrola i całkowicie sie nadają . A jeżeli rozcieńczasz to próbuj dwie jednostki farby do jednej jednostki rozpuszczalnika tak mi polecili w sklepie jeżeli są jakieś problemy (farba jest za rzadka albo za gęsta) to kombinuj

Napisano

No nie da sie prosciej. Na dwie miarki farby dajszej jedna miarke rozcienczalnika. Co w tym trudnego? Miarke obierasz sobie sam. Moze to byc wiadro, cysterna, naparstek, mililitr, co Ci sie podoba, w zaleznosci od ilosci farby, jakiej bedziesz potrzebowal. Czyli np. dajesz dwa wiadra farby i jedno wiadro rozcienczalnika.

Napisano

Najlepiej to sobie kup strzykawkę i 2 cm farby na 1 cm rozpuszczalnika

• 2 months later...
Napisano

Mam jeszcze sprwę, a otóż kiedy maluje się aerografem, to po malowaniu, na modelu farba jest sucha, czy trzeba czekać? A, i jeszcze czym sie reguluje szerokość strumienia? Bo chyba nie tą igłą, która jest w środku? Tego jeszczce nie pojmuje...

PS. A moze od razu kupić sobie taki aerograf? http://hawid.com.pl/images/b4516.jpg

Napisano

NIE KUPUJ tego shita

Ja go kupiłem parę lat temu, jak byłem małym głupim dzieckiem z podstawówki, bo myślałem "tani, potrenuje na nim", a w efekcje s**** fajnego fokkera z Eduarda.

To w ogóle jest wyrób aerografopodobny, wyrzuca duże plamy farby, żal jednym słowem

Tu zobacz w kwestii aerografu

http://www.old.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=26265

Co do farby to zależy jaka