Marcus-9 Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 Witam Mam zamiar udać się do slepu, ale mam jeden problem- nie wiem jaki wybrać samolot. Na początku myślałem o Supermarine spitfire, ale wolę sie zapytać ekspertów. I jeszcze kilka pytań: -Co muszę jeszcze kupić, aby samolot jakoś wyglądał? -Jak się brudzi samolot np. przy rurach wydechowych? -Cos słyszałem o podziale blach, czy cos takiego? Jak się to robi? Czy o czyms zapomniałem? Jeśli tak , o czym ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HubertK Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 Witam Mam zamiar udać się do slepu, ale mam jeden problem- nie wiem jaki wybrać samolot. Na początku myślałem o Supermarine spitfire, ale wolę sie zapytać ekspertów. I jeszcze kilka pytań: -Co muszę jeszcze kupić, aby samolot jakoś wyglądał? -Jak się brudzi samolot np. przy rurach wydechowych? -Cos słyszałem o podziale blach, czy cos takiego? Jak się to robi? Czy o czyms zapomniałem? Jeśli tak , o czym ? Na razie może skup się na złożeniu modelu. Najlepiej wybierz coś małego z revella albo Italieri jak na pierwszy raz. Potem po obeznaniu z instrukcją dokupujesz najbardziej niezbędne farby (kolor kokpitu i kamo i czarną farbę) klej, jakiś pilniczek nożyk, pędzel, papier ścierny, i zaczynasz zabawę... brudzing i linie podziału blach zostaw sobie na później... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ1541804924 Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 Witam, potrzebne Ci są: farby, nóż, papier ścierny, pędzelek, klej, folia maskująca , jakieś szpikulce, z podstaw to tyle. Pierw. się zastanów jaką epokę zamierasz kleić, przed II WŚ, w czasie II WŚ, czy może po II WŚ następnie wybierz sobie skale 1:48, 1:144, 1:72 Później firmę ja preferuje (Academy, Italeri, Revell) nie drogie modele a dobre. Linie podziału blach są wklęsłe albo wypukłe, staraj się kupować modele z wklęsłymi liniami. Resztę informacji wypiszą Ci profesjonaliści Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 27, 2008 Author Share Posted March 27, 2008 No ok, ale jak się robi ten brudzing? PS. Mam zamiar wszystkie modele kupywać w skali 1:72 PS1. Interesuje mnie IIwojna światowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ1541804924 Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 Witam, poszukaj w innym dziale tematycznym : „Jak to zrobić i pokazać" Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 27, 2008 Author Share Posted March 27, 2008 ok, to dzięki, już mi sie rozjaśniło. A co to jest ta folia maskująca?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grześ1541804924 Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 Np. to http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=9&przedm=598128&grp=&f_pkt= Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HubertK Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 No ok, ale jak się robi ten brudzing? Są specjalne pastele, proszki, preparaty do tego. I przede wszystkim techniki.. 1:72 II wś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 27, 2008 Author Share Posted March 27, 2008 Bo z kolegą grałem przez wakacje w "Dogfighter" Airfix'a i postanowiliśmy że zbierzemy cała taką armię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 No ok, ale jak się robi ten brudzing?Tak, jak juz Ci koledzy podpowiedzieli, przy pierwszym modelu nie zawracaj sobie glowy brudzeniem, sladami eksploatacji i tym podobnymi sprawami. Skup sie najpierw na nauce obrobki tworzywa, czystego sklejania i dokladnego malowania. Na "eksploatowanie" modeli przyjdzie jeszcze czas. Ps. Watek nadaje sie raczej do innego dzialu, wiec zostaje przeniesiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 27, 2008 Author Share Posted March 27, 2008 A tak sie jeszcze spytam, modele lepiej jest robić z podwoziem, czy też bez? Bo mi się wydaje, że samolot bez podwozia, to jak facet bez j**. :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carolus Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 A jak rozpoczynasz przygodę z plastikiem polecam magazyn plastikowy HIT jest 12 odcinków każdy odcinek to 2 filmy na youtube Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myven Posted March 27, 2008 Share Posted March 27, 2008 Witam, potrzebne Ci są: farby, nóż, papier ścierny, pędzelek, klej, folia maskująca , jakieś szpikulce, z podstaw to tyle. Pierw. się zastanów jaką epokę zamierasz kleić, przed II WŚ, w czasie II WŚ, czy może po II WŚ następnie wybierz sobie skale 1:48, 1:144, 1:72 Później firmę ja preferuje (Academy, Italeri, Revell) nie drogie modele a dobre. Linie podziału blach są wklęsłe albo wypukłe, staraj się kupować modele z wklęsłymi liniami. Resztę informacji wypiszą Ci profesjonaliści Pozdrawiam Grzegorz przydała by się również jakaś szpachla chyba.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 28, 2008 Author Share Posted March 28, 2008 A jak rozpoczynasz przygodę z plastikiem polecam magazyn plastikowy HIT jest 12 odcinków każdy odcinek to 2 filmy na youtube Ale super program w sam raz dla początkujących. Wielkie dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 28, 2008 Author Share Posted March 28, 2008 Mam jeszcze jedno pytanie- Czy wystarczy mi 1 klej, np. Humbrola? A ma ktoś farbki Humbrola?? Dobre są? A co do pędzli to jeden duży, jeden średni i jeden mały popwinny wystarczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erkamo Posted March 28, 2008 Share Posted March 28, 2008 Moim zdaniem, tak. Zakladam ,ze wybierzesz sobie np. Spitfire'a czy inny mysliwiec z II lub I wojny. No chyba, ze wezmiesz sobie na poczatek np. Tu-95 1:72. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 29, 2008 Author Share Posted March 29, 2008 A jak zrobić, żeby takie drzwiczki sie otwierały i zamykały? tak jak na fotce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 Te "drzwiczki" nie są ruchome. Są wycięte z modelu i wklejone w pozycji otwartej. Pozdro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 Marcus-9 A jak zrobić, żeby takie drzwiczki sie otwierały i zamykały? tak jak na fotce? Można samemu zrobić zawiasy z cienkiego drucika. Tylko po co mają się zamykać i otwierać ? Tak samo po co mają się kręcic śmigła, kółka itp... Nie rozumiem wciąż tego "odruchu" ludzi oglądających modele, którzy koniecznie chcą sprawdzić palcem czy śmigło sie kręci . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 29, 2008 Author Share Posted March 29, 2008 A z czego wy robicie trawę? Wiem, że tego tu pewnie mnóstwo, ale nie mogę znależć. Mam zamiar na początku skleić model, ustawić go na trawie, na ładnym tle i pstryknąć fotke na pamiątkę. A potem bawić się samolotem. Zamierzam też wszystkie samoloty ustawiać na trawie, a czołgi w piachu. Jak myślicie, dobrze jest zrobić sobie taki albumik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perdidos Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 Trawę, można bez problemu kupić w sklepie modelarskim... Jest ona sprzedawana w formie tzw. ''Maty'' Wystarczy jedynie wyciąć nożyczkami, odpowiedniej wielkości fragment, i przykleić go do podstawki. Natomiast, jeżeli z jakiś przyczyn nie możesz sie w takie coś zaopatrzyć. To pozostają chałupnicze metody.... Na przykład myjki do szorowania naczyń- po delikatnym poszarpaniu, pomalowani, i pobrudzeniu- od biedy sie nadają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted March 29, 2008 Author Share Posted March 29, 2008 A np. jakieś zioła- typu majeranek. itp nadadzą się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 Popróbuj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JŚ Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 Nie jestem ekspertem lotnictwa ale na początek fajne są samoloty w 1/72 Hobby Bossa (cena ok 20zł) Dobra jakość i prosty montaż na początek. Modele większości samolotow 2 wojny światowej, budowałem kiedyś Me 109 G2 to sklejało się wyśmienicie: Tutaj proszę link: KLIKNIJ TU Polecam właśnie tego Messera... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted April 1, 2008 Author Share Posted April 1, 2008 Luknijcie na to: http://modelar.republika.pl/Aerograf_modelarski_budowa_aerografu.htm Robię sobie taki cuś. Może być na naukę posługiwania sie aerografem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts