erkamo Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Ja uwazam, ze to doskonaly pomysl! Pozwala poznac podstawowe zasady dzialania kazdego aerografu i kompresora. Inna sprawa jest to, ze nie wiadomo jak Ci to wyjdzie i jak bedzie dzialac. Zycze udanej samorobki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted April 5, 2008 Author Share Posted April 5, 2008 A jeszcze jedno pytanko- Czy takie zwykłe farbki np. Humbrola się nadają? Oczywiście rozcięczone rozpuszczalnikiem? PS. Chodzi mi o ten aerograf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carolus Posted April 5, 2008 Share Posted April 5, 2008 Ja używam Humbrola i całkowicie sie nadają . A jeżeli rozcieńczasz to próbuj dwie jednostki farby do jednej jednostki rozpuszczalnika tak mi polecili w sklepie jeżeli są jakieś problemy (farba jest za rzadka albo za gęsta) to kombinuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted April 8, 2008 Author Share Posted April 8, 2008 a trochę prościej?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted April 8, 2008 Share Posted April 8, 2008 Co prosciej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted April 8, 2008 Author Share Posted April 8, 2008 o co chodzi z tymi jednostkami farby i rozpuszczalnika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted April 8, 2008 Share Posted April 8, 2008 No nie da sie prosciej. Na dwie miarki farby dajszej jedna miarke rozcienczalnika. Co w tym trudnego? Miarke obierasz sobie sam. Moze to byc wiadro, cysterna, naparstek, mililitr, co Ci sie podoba, w zaleznosci od ilosci farby, jakiej bedziesz potrzebowal. Czyli np. dajesz dwa wiadra farby i jedno wiadro rozcienczalnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted April 8, 2008 Author Share Posted April 8, 2008 aha to wielkie dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carolus Posted April 8, 2008 Share Posted April 8, 2008 Najlepiej to sobie kup strzykawkę i 2 cm farby na 1 cm rozpuszczalnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted July 4, 2008 Author Share Posted July 4, 2008 Mam jeszcze sprwę, a otóż kiedy maluje się aerografem, to po malowaniu, na modelu farba jest sucha, czy trzeba czekać? A, i jeszcze czym sie reguluje szerokość strumienia? Bo chyba nie tą igłą, która jest w środku? Tego jeszczce nie pojmuje... PS. A moze od razu kupić sobie taki aerograf? http://hawid.com.pl/images/b4516.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botan Posted July 4, 2008 Share Posted July 4, 2008 NIE KUPUJ tego shita Ja go kupiłem parę lat temu, jak byłem małym głupim dzieckiem z podstawówki, bo myślałem "tani, potrenuje na nim", a w efekcje s**** fajnego fokkera z Eduarda. To w ogóle jest wyrób aerografopodobny, wyrzuca duże plamy farby, żal jednym słowem Tu zobacz w kwestii aerografu http://www.old.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=26265 Co do farby to zależy jaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted July 5, 2008 Author Share Posted July 5, 2008 Witam Mam pytanie dotyczącego tego aerografu z długopisu http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/aerograf/index.html , a otóż, czym reguluje się szerokość strumienia? Igłą(tą w środku)? I czy w nim właśnie da się takie coś zrobić Bo zastanawiam się nad budową takiego, bo na prawdziwy na razie nie mam funduszy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus-9 Posted July 8, 2008 Author Share Posted July 8, 2008 Może mi ktoś pomóc, błagam, ja w tym jestem zielony. Czy jak jest igła, to niepotrzebny jest zaworek, taki jak tutaj? http://modelar.republika.pl/Aerograf_modelarski_budowa_aerografu.htm A waszym zdaniem, który lepiej jest zrobic? A po co igła tak właściwie jest? Jeszcze raz proszę o szybkie odpowiedzi. ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts