Thalgonis Napisano 7 Grudnia 2019 Share Napisano 7 Grudnia 2019 Focke-Wulf Triebflügel powstał na deskach konstrukcyjnych zakładów Focke-Wulf w 1944 roku. Miał to być jeden z najbardziej interesujących wiropłatów jakie kiedykolwiek zaprojektowano. Był to myśliwiec pionowego startu (VTOL) napędzany umieszczonymi w jednej trzeciej długości kadłuba (licząc od przodu) płatami nośnymi, które wirowały jak łopaty śmigła wokół kadłuba. Na końcu każdego z trzech płatów nośnych umieszczony był silnik strumieniowy o ciągu 840 kg. Silniki te (nowatorska konstrukcja Otto Pabsta) przeszły pozytywne próby w ośrodku doświadczalnym Focke-Wulfa w Bad Eilsen. Następnie sprawdzono je w tunelu aerodynamicznym LFA w Braunschweigu (Brunszwik). I to wszystko co szkopy zdołały przetestować w tym projekcie przed swoim upadkiem… Tyle wiadomości encyklopedycznych :-) W pop-kulturowych zaś słychać w oddali śmiech Red Skulla „Możecie mi skoczyć” ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Grudnia 2019 Share Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawy i dziwny wynalazek. Model ładnie wykonany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 7 Grudnia 2019 Share Napisano 7 Grudnia 2019 Projektant musiał naprawdę nielubic pilotów, bo spektakularność możliwych śmierci przy uszkodzeniu maszyny (jeśli to byl latało) rozwala mi wyobraźnię Sam model ciekawy i całkiem przyzwoicie zrobiony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Grudnia 2019 Share Napisano 7 Grudnia 2019 7 godzin temu, Bobek napisał: Projektant musiał naprawdę nielubic pilotów, bo spektakularność możliwych śmierci przy uszkodzeniu maszyny (jeśli to byl latało) rozwala mi wyobraźnię Wiesz jak to mówią:"Tonący brzydkiej się chwyta " . Nie dziwota więc, że chłopaczki Adiego Kombinowali jak mogli, a co do "spektakularności możliwych śmierci" to inny wynalazek - Natter zrobił to naprawdę. Thalgonis - "Zaiste zacny Milordzie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi