DarkWing Napisano 27 Grudnia 2019 Share Napisano 27 Grudnia 2019 To już koniec.... Zmęczyłem swój drugi w życiu żaglowiec i pierwszy z tak zaawansowanym takielunkiem. Ogólnie mówiąc model w składaniu bardzo przyjemny, dopasowanie wszystkich części bardzo dobre, jakość odlania szczegółów rewelacyjna - szczególnie wszelkie deskowanie. Niestety w moim wykonaniu nie obeszło się bez uproszczeń, szczególnie w olinowaniu i sposobie wiązań lin. Instrukcja co prawda podaje jak poprawnie wykonać węzły oraz jak i gdzie mają być wiązane liny do kadłuba ale nie wdając się w szczegóły... przerosło mnie to, musiałem więc ratować się uproszczeniem. Oczywiście ilość lin i ogólny ich "przebieg" zgadza się z instrukcją. Po wykonaniu tego modelu mam wrażenie, że jestem w stanie wykonać już każdy model.... Czy kiedyś jeszcze szarpnę się na jakiś żaglowiec... zdecydowanie TAK, ponieważ efekt końcowy jest niesamowity i wynagradza wszelkie trudy. Teraz jednak muszę odpocząć od tych wszystkich sznurków i wezmę się za coś bardziej stalowego... Póki co zapraszam do mojej galerii Czarnego Łabędzia... Jak widać model nie ma jeszcze gablotki ale będzie miał swoja dedykowaną. Planuje drewnianą podstawę i nakrycie z plexi. Dziękuję wszystkim którzy śledzili warsztat oraz wspomagali mnie radami oraz podpowiadali fachowe słownictwo i nazewnictwo. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 Zaglowce to nie moja bajka i model wyglada fajnie ale ja jako obserwator mam mieszane uczucie że o ile model w czesci podwodnej wyglada spoko jako plywajacy to dlaczego cala gora, poklad i takielunek wyglada ja nowka w stoczni. Ale gratuluje ze zrobiles bo ja nie czuje sie na silach zeby chociaz taki zaczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 super takielunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 SUPER STATEK! świetna plontanina - uwielbiam. Na przyszłość proponuję zrobić żagle z materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Bardzo szybka budowa, ale efekt jest, (dmuchawce nie zawsze da się skończyć) Następny zaplanuj sobie na dłuższą zabawę, może coś drewnianego , napewno się odwdzieczy jeszcze lepszym efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi