DarkWing Posted December 27, 2019 Share Posted December 27, 2019 To już koniec.... Zmęczyłem swój drugi w życiu żaglowiec i pierwszy z tak zaawansowanym takielunkiem. Ogólnie mówiąc model w składaniu bardzo przyjemny, dopasowanie wszystkich części bardzo dobre, jakość odlania szczegółów rewelacyjna - szczególnie wszelkie deskowanie. Niestety w moim wykonaniu nie obeszło się bez uproszczeń, szczególnie w olinowaniu i sposobie wiązań lin. Instrukcja co prawda podaje jak poprawnie wykonać węzły oraz jak i gdzie mają być wiązane liny do kadłuba ale nie wdając się w szczegóły... przerosło mnie to, musiałem więc ratować się uproszczeniem. Oczywiście ilość lin i ogólny ich "przebieg" zgadza się z instrukcją. Po wykonaniu tego modelu mam wrażenie, że jestem w stanie wykonać już każdy model.... Czy kiedyś jeszcze szarpnę się na jakiś żaglowiec... zdecydowanie TAK, ponieważ efekt końcowy jest niesamowity i wynagradza wszelkie trudy. Teraz jednak muszę odpocząć od tych wszystkich sznurków i wezmę się za coś bardziej stalowego... Póki co zapraszam do mojej galerii Czarnego Łabędzia... Jak widać model nie ma jeszcze gablotki ale będzie miał swoja dedykowaną. Planuje drewnianą podstawę i nakrycie z plexi. Dziękuję wszystkim którzy śledzili warsztat oraz wspomagali mnie radami oraz podpowiadali fachowe słownictwo i nazewnictwo. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 Zaglowce to nie moja bajka i model wyglada fajnie ale ja jako obserwator mam mieszane uczucie że o ile model w czesci podwodnej wyglada spoko jako plywajacy to dlaczego cala gora, poklad i takielunek wyglada ja nowka w stoczni. Ale gratuluje ze zrobiles bo ja nie czuje sie na silach zeby chociaz taki zaczac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted January 1, 2020 Share Posted January 1, 2020 super takielunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tlb Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 SUPER STATEK! świetna plontanina - uwielbiam. Na przyszłość proponuję zrobić żagle z materiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unicaunica Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 Bardzo szybka budowa, ale efekt jest, (dmuchawce nie zawsze da się skończyć) Następny zaplanuj sobie na dłuższą zabawę, może coś drewnianego , napewno się odwdzieczy jeszcze lepszym efektem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts