Tomek Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Postanowiłem zaprezentować Wam mój pierwszy (i na razie jedyny) skończony model z plastiku. Jest to współczesny, niemiecki transporter opancerzony TPz 1 Fuchs A4. Sklejało mi się go przyjemnie. Najwięcej problemów sprawiło mi podwozie, ze względu na bardzo wierne odwzorowanie. Zestaw wykonałem prosto z pudełka. Cała moja inwencja ograniczyła się tylko do dorobienia anten (które w czasie sesji zdjęciowej parokrotnie odpadały, tak więc na kilku zdjęciach są one krzywe, bo przyklejałem je wtedy na szybko). Trochę bardziej wykazałem się natomiast przy wyborze malowania, ponieważ zrobiłem inne od 2 wersji zaproponowanych przez producenta. Revell daje do wyboru biały ambulans z misji pokojowej w Somalii i wersję saperską w trójkolorowym kamuflażu. A ja niejako połączyłem te wersje i zrobiłem ambulans w kamuflażu. Kamo malowałem farbami Pactry: A32 Marine Green (FS 34097) i A22 Earth Red (FS 30117) oraz czarny Model Master 1749. Cały pojazd malowałem pędzlami (aerografu nie posiadam). Na ewentualne zarzuty, że model jest za czysty, odpowiadam, że nie brudziłem go wcale. Uznałem, że najpierw muszę nauczyć się sklejać i malować, a dopiero potem mogę przechodzić do bardziej zaawansowanych etapów. Jedyne, co zrobiłem to zapuściłem wgłębne linie rozpuszczalnikiem z odrobiną czarnej farby i jak coś się przy okazji pobrudziło, to już tego nie ścierałem. Wiem o tym, że skręt środkowej pary kół jest za duży, ale gdy się o tym dowiedziałem było już za późno na to, bym mógł coś z tym zrobić. Kolejnym błędem jest to, że nie wszystkie koła dotykają podłoża. Inne drobne błędy też pewnie się znajdą, ale to dopiero mój pierwszy model na poważnie, więc proszę o wyrozumiałość. Tyle tytułem wstępu, a teraz zapraszam wszystkich serdecznie, do obejrzenia moich wypocin. Bardzo proszę o wszelkie komentarze i opinie na temat mojej pracy. P.S. Co prawda wcześniej już pokazywałem Fuchsa na Kartonworku i PWMie, ale skoro Majek chce go też tutaj, to daję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 (edytowane) model fajny ale mimo wszystko poexperymentuj z zabrudzeniami. troszku kurzuu i błotko i efekt bedzie duzu duzo lepszy. pozdr Edytowane 5 Czerwca 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Fakt... trochę błotka by się zdało Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 A jak się człek nie pohamuje to taki BRUDAS wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Co wy z tym błotem...? Czystego transportera nie widzieli...? Twój Fuchs...Hm... Jak to delikatnie powiedzieć?..Hihihihi No kuźwa chyba kogoś rozjechali, bo mi to na zakrzepniętą krew wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Czystego transportera nie widzieli...? Hmm... jakby tu delikatnie powiedzieć? Kurrrr... ja żadnego transportera na oczy nie widziałem. I jest mi przykro z tego powodu, szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 No i dlatego właśnie mamy dział Skala 1:1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 A ja widziałem dużo transporterów I nawet te naropowane i wyczyszczone miały trochę błotka Nikt nie czyści zawieszenia i takich tam innych bajerów Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 A tak w ogóle, to uważam, że Tomkowi ładniej wyszedł transporter niż mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 Ja już wcześniej widziałem te fotki ;) i mimo tych ,,koszmarnych'' błędów mi się podoba. Fajne eksperymenty z fotkami, ta pod światło klimatyczna (przyczajony lis, ukryty smok ). Jakbyś go ustawił na nierównym terenie to kto by zobaczył, że masz zastrzeżenia do kół? Ba, może by to niektórym zaczęło się to podobać . PS. Nad pudełkiem od zapałek musisz jeszcze popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 W kwestii formalnej Ja nie powiedziałem, że mi się nie podoba bo mi się podoba Tylko powiedziałem, że jest za czysty, że błotko by się przydało Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graca87 Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 Jak dla mnie daje rade, moj pierwszy model tez transporter z tego samego zestawu wyglądał duzo gorzej , a na ten mi sie przyjemnie patrzy:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 Ładny i czyściutki transporter, zupełnie jak moje trucki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2006 Cieszę się bardzo, że Wam się mój pierwszy model podoba i mam nadzieję, że kolejne, które skończę nie będą gorsze. Brudzić już Fuchsa nie zamierzam. Zostanie w takim stanie w jakim go zrobiłem, na pamiątkę. Myślę tylko o tym, żeby mu kiedyś jakąś prostą podstawkę zmontować. Co do fotek "plenerowych", to były one robione na tle starego kalendarza z widokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 Co do błotka to może z myjni wyjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi